وزارت بهداشت: دستگاه ویروس‌یاب سپاه پاسداران مجوز ندارد

حسین سلامی این دستگاه را یک «پدیده علمی شگفت‌انگیز» خوانده است.

سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد که دستگاه «ویروس‌یاب» رونمایی شده توسط سپاه پاسداران تاییدیه وزارت بهداشت را ندارد.

کیانوش جهانپور روز چهارشنبه ۲۷ فروردین در نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرگزاری آناتولی ترکیه گفت که «بسیاری از این زحمات کشیده شده و تلاش‌های زیادی شده ولی مواردی که تایید نهایی گرفته بسیار کم بوده است».

او گفت که سازمان دارو و غذای وزارت بهداشت به این دستگاه «تاییدیه نداده» و صدور مجوز تولید انبوه آن منوط به تایید آن از طرف این سازمان است.

حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، روز چهارشنبه از دستگاهی رونمایی کرد که به گفته او، هر ویروسی را از فاصله ۱۰۰ متری در مدت پنج ثانیه «شناسایی» می‌کند. آقای سلامی این دستگاه را یک «پدیده علمی شگفت‌انگیز» خواند.

در این مراسم خبرنگار صداوسیما از فرمانده سپاه پاسداران خواست که این دستگاه آزمایش شود. پس از این سخنان، یکی از پاسداران حاضر در مراسم یک آنتن و یک وسیله گرد را در دست گرفت اما پس از آن اتفاقی نیفتاد و مشخص نشد که آیا این دستگاه ویروسی را کشف کرده است یا نه.

سپاه پاسداران می‌گوید این دستگاه توسط «محققان و مخترعان» سازمان بسیج ساخته شده و نام آن «مستعان» است.

ساعاتی پس از این سخنان اما کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشتند که این دستگاه قبلا به شکل دیگر به عنوان دستگاه سوخت‌یاب رونمایی شده است.

سال ۹۶ خبرگزاری ایرنا در گزارشی نوشته بود که این دستگاه «سوخت‌ياب» با ايجاد «ميدان الكترونيكی و خاصيت دو قطبی می‌تواند بر اساس نياز كاربر از يك ليتر تا هزار ليتر و بيشتر را شناسايي كند».

فرمانده سپاه پاسداران نیز در توضیح دستگاه «ویروس‌یاب» گفته که این دستگاه با استفاده از ميدان الكترونيكی و خاصيت دو قطبی فعالیت می‌کند.

برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز نوشتند که «این دستگاه را برای اکتشاف ژیوفیزیکی معادن مس طراحی کردند ولی به لحاظ علمی حتی برای اکتشاف ذخایر مس نادرست است».

در همین حال فیلمی از امتحان کردن این دستگاه در یک مرکز درمانی منتشر شده که نشان می‌دهد این دستگاه در فاصله نیم متری نیز نمی‌تواند ویروس را تشخیص دهد.

برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی نیز نوشتند که این دستگاه تقلیدی از یک دستگاه در بریتانیا بوده که «مخترع این دستگاه سال ۲۰۱۳، اعتراف کرد که اختراع و فروش این دستگاه یک کلاهبرداری بوده و به خاطرش محکوم شده» است.