بازداشت دستکم ۳۵ فعال کارگری ایران و دو گزارشگر در تجمع روز جهانی کارگر

تصاویری که از تجمع کارگران منتشر شده است نشان می‌دهد که آنها به افزایش قیمت‌ها و تورم معترضند.

گزارش‌ها از تجمع کارگران ایرانی به مناسبت روز جهانی کارگر در مقابل مجلس شورای اسلامی حکایت از بازداشت‌ها ده‌ها تن از آنها و دست‌کم دو گزارشگر دارد.

شاهدان عینی روز چهارشنبه ۱۱ اردیبهشت در گفت‌وگو با رادیو فردا شمار افراد بازداشت‌شده را بیش از ۳۵ تن عنوان کرده‌اند که بیشتر آنها اعضای سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوس‌رانی تهران هستند.

به گفته آنها، تجمع‌کنندگان قبل از بازداشت هدف ضرب‌وشتم قرار گرفته‌اند و حتی در مواردی آنها را روی زمین کشانده‌اند.

رضا شهابی، حسن سعیدی، وحید فریدونی، محمدعلی اصلاغی، رسول طالب مقدم، اسدالله سلیمانی، ناصر محرم‌زاده و خانم شیری از جمله این بازداشت‌شدگان هستند که شاهدان می‌گویند همگی آنها به مقر پلیس امنیتی در محله گیشا تهران منتقل شده‌اند.

همچنین برخی گزارش‌ها عنوان می‌کند که دستکم دو گزارشگر نیز در جریان این تجمع بازداشت شده‌اند که این دو کیوان صمیمی و مرضیه امیری هستند.

تصاویری که از تجمع کارگران منتشر شده است نشان می‌دهد که آنها به افزایش قیمت‌ها و تورم معترضند. سویه دیگر خواسته‌های آنان، پافشاری بر حق برخورداری از تشکل‌های مستقل کارگری بوده است.

این بازداشت‌ها واکنش سازمان عفو بین‌الملل را به دنبال داشت که این اقدام را «غیرقانونی» و «خودسرانه» نامید.

این سازمان در اطلاعیه‌ای که روز چهارشنبه منتشر شده است، می‌گوید که عوامل حکومت ایران از روز جهانی کارگر پارسال تا امسال «دست به بازداشت صدها نفر از کارگران و مدافعان حقوق کارگران زده‌اند».

به گفته عفو بین‌الملل، این بازداشت‌ها «بخشی از کارزار سازمان یافته‌ای برای سرکوب ناآرامی‌ها و اعتراضات عمومی» است که با صدور «احکام حبس» و گاه «شلاق» نیز همراه بوده است.

عفو بین‌الملل در بیانیه خود تاکید می‌کند که «مقامات ایرانی باید فورا و بدون قید و شرط کارگران و سایر فعالانی را که به خاطر شرکت در اعتراضات و اعتصابات صلح‌آمیز و یا اعمال دیگری که در چارچوب حق آزادی بیان، اجتماعات و گردهمایی صلح‌آمیز قرار می‌گیرند بازداشت شدهاند، آزاد کنند».

این سازمان در ادامه به گزارش‌هایی درباره «بدرفتاری با فعالان حقوق کارگران» و «شکنجه» آنها اشاره می‌کند و از مقامات جمهوری اسلامی می‌خواهد «تحقیقات بی‌طرفانه، مستقل و موثری» را در این باره آغاز کنند و «مسببین را در دادگاه‌هایی که بر اساس معیارهای بین‌المللی عادلانه باشند به دست قانون بسپارند».

در بیانیه عفو بین‌الملل به سپیده قلیان و اسماعیل بخشی اشاره می‌شود که نیروهای امنیتی ایران را به شکنجه خود متهم ساخته‌اند.

اسماعیل بخشی، نماینده زندانی کارگران نیشکر هفت‌تپه، و سپیده قلیان در ارتباط با اعتراض‌های کارگران نیشکر هفت‌تپه بازداشت شده‌اند. این دو افشا ساختند که در بازداشتگاه اطلاعات اهواز مورد شکنجه قرار گرفته‌اند، اتهامی که مقامات ایران آن را تکذیب کرده‌اند. اما آنها می‌گویند که حاضرند در دادگاهی عادلانه در رابطه با این شکنجه‌ها شهادت بدهند.

عفو بین‌الملل در نهایت از مقامات ایران خواسته که «منع غیرقانونی تشکیل اتحادیههای مستقل را از میان برداشته و به کارگران اجازه دهند در تجمعات مسالمت‌آمیز، از جمله به مناسبت روز جهانی کارگر، شرکت کرده و از حقوق خود برای تشکیل و یا پیوستن به اتحادیههای مستقل بهره‌مند شوند».

یک روز قبل از بازداشت‌های روز جهانی کارگر، حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران آمار مربوط به کارگران را «امیدوارکننده» دانسته و خواستار کار بیشتر و بانشاط کارگران شده بود.