محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در واکنشی به انتشار فایل صوتیِ جنجالی که صبح چهارشنبه منتشر کرد از «رفاقت عمیق» و «رابطه قلبی» خود با قاسم سلیمانی میگوید و محتوای فایل را تنها «بحثی نظری» توصیف میکند.
آقای ظریف در متنی که روز چهارشنبه، هشتم اردیبهشت، در اینستاگرام منتشر کرد میگوید که گفتههای او درباره دیپلماسی و میدان یک «بحث نظری در خصوص ارتباط دو بال قدرت خارجی جمهوری اسلامی ایران» بوده، اما به «بهانهای برای دوگانهسازی میان نظامیان سرافراز و دیپلماتهای غیور» تقلیل داده شده است.
انتشار مصاحبه وزیر خارجه ایران با یک روزنامهنگار نزدیک به دولت حسن روحانی در رسانههای خارج از کشور بازتاب گستردهای در عرصه سیاست ایران داشته و از جمله شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار برخورد با آقای ظریف شدهاند.
محمدجواد ظریف در این گفتوگو انتقادات بیسابقهای را از تسلط نظامیان بر سیاست خارجی ایران مطرح میکند و میگوید که برخی از این سیاستها از جمله سیاستهای مربوط به سوریه ناشی از «اراده روسیه» بوده است.
به گفته او، حکومت ایران «میدان» یعنی عرصه فعالیت سپاه پاسداران را بر «دیپلماسی» ترجیح داده و در ادامه قاسم سلیمانی، فرمانده «میدان» نظام، را به وارد کردن آسیب به دیپلماسی دولت روحانی متهم میکند.
وزارت خارجه ایران این گفتوگو را که زیر نظر «مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری» انجام شده است، «محرمانه» خوانده و سخنگوی دولت نیز مدعی شده که فایل صوتی این گفتوگو «سرقت شده» و وزارت اطلاعات پیگیر این رخداد است.
بیشتر در این باره: سخنگوی دولت: فایل صوتی ظریف سرقت شده، وزارت اطلاعات پیگیر استآقای ظریف در واکنش خود در اینستاگرام با اشاره به این که نمیداند این فایل «چگونه از آن سوی آبها سردرآورده» ادامه میدهد که «میدان و دیپلماسی را مقوم و مکمل میداند».
او نوشته است: «تقلیل بحث نظری در خصوص ارتباط دو بال قدرت خارجی جمهوری اسلامی ایران، یعنی دیپلماسی و میدان، به مثابه بهانهای برای دوگانهسازی میان نظامیان سرافراز و دیپلماتهای غیور... کوتهاندیشانه است.»
او در ادامه میگوید: «بسیار تاسف خوردم که چگونه یک بحث نظری محرمانه پیرامون ضرورت همافزایی دیپلماسی و میدان - به منظور استفاده دولتمردان بعدی از تجربیات گرانبهای ۸ سال گذشته - به یک کشمکش داخلی تبدیل میشود و آسیبشناسی صادقانه و مشفقانه برخی روندها به مثابه انتقاد شخصی معرفی میگردد.»
او در بخشی دیگر از نوشته خود تلاش میکند بر وفاداری خود به قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس، تاکید کند که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در عراق به دست نیروهای آمریکایی کشته شد.
آقای ظریف میگوید: «افتخار رفاقت عمیق و همکاری با حاج قاسم بیش از دو دهه ادامه داشته و رابطه قلبی و کاری ما تا هنگام شهادت ایشان نه تنها کمرنگ نشد، بلکه همواره تعمیق یافت.»
روز سهشنبه دادسرای تهران از تشکیل پرونده قضایی درباره فایل صوتی ظریف خبر داد، و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز آقای ظریف را احضار کرد.
خبرگزاری فارس روز سهشنبه هفتم اردیبهشت اطلاعیه دادسرای تهران را منتشر کرد که میگوید «اتهام اصلی مطرح در این پرونده قرار دادن اطلاعات طبقهبندی شده کشور در اختیار افراد فاقد صلاحیت است».
انتشار این فایل تاکنون بازتاب گستردهای داشته و برخی نمایندگان مجلس و رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران با «خیانت» توصیف کردن انتشار این فایل و «اهانت و توهین» دانستن سخنان ظریف درباره سلیمانی، خواستار ورود شورای عالی امنیت ملی و قوه قضاییه برای برخورد با آقای ظریف شدهاند.