ظریف در مجلس: مذاکره اتمی مجدد نخواهیم داشت

در آستانه اعلام استراتژی تازه دولت آمریکا در برابر جمهوری اسلامی و رد احتمالی پایبندی ایران به برجام به دست دونالد ترامپ، وزیر امور خارجه ایران روز چهارشنبه، ۱۹ مهرماه، با حضور در مجلس اعلام کرد که درباره فعالیت اتمی مذاکره دوباره انجام نخواهد شد.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه در دولت حسن روحانی، روز چهارشنبه برای توضیح و پاسخ به نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه غیرعلنی این نهاد شرکت کرد.

به گفته یک نماینده مجلس در گزارش خبرگزاری فارس، آقای ظریف در دیدار خود با نمایندگان گفت که ایران «هرگز به صورت مجدد مذاکره هسته‌ای نخواهیم داشت. برای این تصمیم مصمم هستیم».

به گفته زهرا سعیدی مبارکه، نماینده مجلس، آقای ظریف در این دیدار همچنین گفته است که «اگر آمریکا به مذاکراتی که داشته و همچنین تعهدات خود پایبند نباشد اعتبار خود را از دست خواهد داد».

سخنگوی کاخ سفید روز ۱۸ مهرماه گفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، تا آخر هفته جاری راهبرد کلی ایالات متحده در قبال ایران را اعلام خواهد کرد.

سارا هاکبی سندرز در پاسخ به پرسشی در خصوص زمان تایید یا عدم تایید پایبندی ایران به توافق اتمی با شش قدرت جهانی، برجام، توسط دونالد ترامپ، گفت که او (رئیس جمهوری) تا آخر هفته جاری این موضوع را اعلام می‌کند.

رئیس جمهوری آمریکا از منتقدان توافق اتمی با ایران است و آن را «مایه شرمساری» آمریکا خوانده است.

بهروز نعمتی، یک نماینده دیگر مجلس که در جلسه غیرعلنی چهارشنبه‌، حاضر بود هم درباره سخنان وزیر خارجه در مجلس گفت: «در مقابل هر سه سناریویی که آمریکا ممکن است انجام دهد جمهوری اسلامی ایران اقدامات متقابلی را انجام خواهد داد که یکی از سناریوهای آمریکا می‌تواند خروج این کشور از برجام باشد.»

در گزارش خبرگزاری صداوسیما از این گفته نماینده مجلس، به دو «سناریوی» احتمالی دیگر در این زمینه اشاره نشده است.

در همین روز حسن روحانی، رئیس جمهور، هم در جلسه هیئت دولت با تاکید بر این که اگر آمریکا از برجام خارج شود، «ضرر این کار صرفاً برای آمریکایی‌ها» خواهد بود افزود: «ما راه‌های مختلفی را پیش رو داریم و هر راهی را که مصلحت نظام و کشور ما در آن باشد انتخاب می‌کنیم.»

ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه سال ۱۳۹۴ برنامه جامع اقدام مشترک، برجام، را امضا کردند. طبق این توافق، ایران بخش‌هایی از برنامه هسته‌ای خود را متوقف کرد و در مقابل تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران تعلیق شد.

در صورتی که دولت دونالد ترامپ پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را تایید نکند، کنگره آمریکا ۶۰ روز فرصت دارد تا تحریم‌های هسته‌ای ایران را همچنان معلق نگه دارد یا آنها را دوباره اجرایی کند.