ساعتی پس از رد استعفایش به دست رئیس جمهور در روز چهارشنبه، هشتم اسفندماه، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، در یادداشتی کوتاه نوشت که به عنوان «مسئول پیشبرد سیاست خارجی» در این مقام خواهد ماند.
بیشتر در این باره: چرا ظریف رفت و چرا برگشت؟آقای ظریف در یادداشتی ناخوانا که در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد تاکید کرده است که «هیچ دغدغهای جز اعتلای سیاست خارجی ندارم».
متن کامل این پیام را خبرگزاری رسمی ایرنا منتشر کرده است.
در واکنش به این خبر، دو منبع رادیوفردا در اتحادیه اروپا از آن استقبال کردند.
یک منبع رادیوفردا در دفتر فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که نخواست نامش فاش شود محمدجواد ظریف را «مصاحبی ارزشمند» خواند و همکاری با او را «بسیار خوب» توصیف کرد.
پیشتر شبکه خبری یورونیوز به نقل از یک منبع آگاه گفته بود که مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا خبرها در مورد کنارهگیری محمدجواد ظریف را با «نگرانی» دنبال میکند و امیدوار است که استعفای او در نهایت عملی نشود.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در پیام اینستاگرامی خود از «محبتهای» همه «بهویژه در (۰)۳ ساعت گذشته» تشکر کرده است.
اما آن چه در اخبار این ساعات پایانی انعکاس یافت این بود که رئیس جمهور در نامهای رسمی استعفای ظریف را رد کرد؛ و البته نامه رئیس جمهور پس از تاکید فرمانده سپاه قدس بر اعتماد رهبران نظام به محمدجواد ظریف منتشر شد.
روز چهارشنبه سپاهنیوز، خبرگزاری رسمی سپاه پاسداران، به نقل از قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی برونمرزی سپاه، نوشت که «هیچ گونه تعمدی برای عدم حضور آقای دکتر ظریف در این ملاقات نبوده است».
گفته فرمانده سپاه و ورود او به این مسئله نشان میدهد که غیبت یا بیخبری محمدجواد ظریف از دیدارهای بشار اسد در تهران دستکم یکی از دلایل استعفای غیرمنتظره او بوده است.
این نکتهای است که پیشتر غلامعلی جعفرزاده، نایب رئیس فراکسیون مستقلین مجلس، در مصاحبه با وبسایت اعتماد آنلاین گفته بود: «شاید بیاطلاعی از سفر بشار اسد به تهران در استعفای آقای ظریف موثر بوده، اما [این] تنها دلیل نیست.»
در دیدار رئیس جمهور سوریه با رهبر جمهوری اسلامی در تهران که روز دوشنبه گذشته انجام شد، حسن روحانی، رئیس جمهور، حضور نداشت.
بیشتر در این باره: استعفای ظریف و کابوس شیخ دیپلماتپس از ساعتها سخنان و اشارات مستقیم و غیرمستقیم، حسن روحانی روز چهارشنبه در نامهای رسما استعفای محمدجواد ظریف از مقام وزارت خارجه را رد کرد.
پیشتر رئیس دفتر آقای روحانی و همچنین سخنگوی وزارت خارجه خبر داده بودند که با استعفای ظریف موافقت نشده است.
صبح چهارشنبه خبرگزاری ایرنا از پاسخ رسمی رئیس جمهور به وزیر خارجه و رد استعفای او خبر داد.
ایرنا به نقل از نامه رئیس جمهور نوشت که «پذیرش استعفای شما را بر خلاف مصالح کشور میدانم و با آن موافقت نمیکنم».
بیشتر در این باره: از «انقلابی ژولیده» تا «دشمن قابل احترام»به گفته حسن روحانی، محمدجواد ظریف همچنان «مورد اعتماد اینجانب و مجموعه نظام جمهوری اسلامی و به خصوص مقام معظم رهبری» است.
وزیر خارجه در پاسخ به این نامه رسمی ابراز امیدواری کرد که «وزارت امور خارجه با همکاری و همدلی همگان و درایت و نظارت رهبر معظم انقلاب اسلامی و رئیس جمهوری بتواند کلیه مسئولیتهای خود را در چارچوب قانون اساسی، قوانین کشور و سیاستهای کلی نظام با اقتدار و صلابت به انجام رساند.»
در نخستین اظهار نظر پس از استعفای ناگهانی، محمدجواد ظریف صبح سهشنبه، هفتم اسفندماه، ابراز امیدواری کرده بود که این اقدامش «تلنگری» باشد و وزارت خارجه را به «جایگاه قانونیاش» بازگرداند.