گزارشها از ایران نشان میدهد که معدن زغالسنگ زمستانیورت غربی به دلیل «ایمنسازی» و «مشکلات مالی» به صورت موقت تعطیل شده و توقف فعالیتهای این واحد معدنی حدود ۴۰۰ کارگر را بیکار کرده است.
پس از حادثه مرگبار شرکت «معدنجوی طبس» که ۵۲ کشته و ۲۲ مجروح به دنبال داشت، دادستانی استان گلستان دستور ایمنسازی معادن این استان را صادر کرده است، اما گزارشها نشان میدهد که توقف فعالیتهای برخی از معادن ادامهدار شده است.
معدن زغالسنگ زمستانیورت غربی یکی از معادن قدیمی زیرزمینی با مالکیت «شرکت معدنی شمال شرق شاهرود» است که در شهر آزادشهر استان گلستان واقع شده و حالا کارگران آن از توقف فعالیتها و بلاتکلیفی کارکنان خبر میدهند.
خبرگزاری ایلنا روز یکشنبه ۲۷ آبانماه به نقل از یک منبع کارگری اعلام کرده است که معدن زغالسنگ زمستانیورت پس از حادثه معدن «معدنجو» در طبس با حکم مراجع قضایی استان گلستان، از ابتدای آبانماه به مدت دو هفته برای ایمنسازی تعطیل شده است. فعالیتهای این معدن پس از ایمنسازی نیز از سوی مدیرعامل شرکت شمال شرق به دلیل «مشکلات مالی در پرداخت مطالبات کارگران» متوقف شده است.
کارگران معدن زغالسنگ زمستانیورت پیش از این یکی از مرگبارترین حوادث معدنی ایران را تجربه کرده بودند. این معدن در سیزدهم اردیبهشتماه سال ۱۳۹۶ دچار انفجار شده بود که در اثر آن ۴۳ نفر جان باختند.
دستورهای قضایی تازه صادر شده در استان گلستان مبنی بر تعطیلی برخی معادن نشان میدهد که مسئولان دولتی ایران اکنون پس از گذشت سالها از این حوادث، تازه به فکر اصلاح روندهای نظارت بر معادن افتادهاند.
مراجع قضایی ایران در شرایطی دستور توقف فعالیتهای معدنی برخی معادن به دلیل «ایمنسازی» را صادر کردهاند که حادثه شرکت معدنچی اولین حادثه مرگبار معدنی ایران نبوده است و ایمنسازی دیرهنگام به بیکاری کارگران منجر شده است.
Your browser doesn’t support HTML5
پس از گذشت چندسال از فاجعه معدن زغالسنگ زمستانیورت، یک انفجار مرگبار دیگر که ۳۲ شهریور امسال در شرکت «معدنجوی طبس» رخ داد، اکنون مسئولان قضایی ایران را به فکر چارهاندیشی برای ایمنسازی معادن انداخته است.
این درحالی است که رسانههای ایران و کارشناسان معدنی از مدتها پیش در مورد احتمال بروز فاجعه در معادن هشدار میدادند.
روزنامه «فرهیختگان» در شماره دوم مهرماه در گزارشی با عنوان «امنیت ۷۵ درصد معدنها در ایران تضمینشده نیست»، از «غفلت تاریخی» در این زمینه خبر داده بود. بر اساس گزارش این روزنامه، در سال ۱۴۰۰ تنها ۲۳ درصد معادن کشور، یعنی یک هزار و ۴۰۷ معدن از شش هزار و ۲۵ معدن واحد بهداشت و ایمنی و محیط زیست داشتهاند.
اظهارات یکی از کارگران معدن زغال سنگ زمستان یورت غربی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا نشان میدهد که قرار بوده فعالیتهای این واحد معدنی از روز شنبه ۲۶ آبانماه از سر گرفته شود اما حالا مشکلات مالی مانع بازگشایی معدن شده است.
این منبع همچنین گفته است که اخیراً در معدن زغالسنگ لات نیز سه نفر از کارگران که مشغول ایمنسازی بودند، بر اثر سقوط یک سنگ بزرگ، دچار حادثه مرگ و مصدومیت شدند و به همین دلیل این واحد معدنی نیز وضعیت بلاتکلیفی پیدا کرده و کارگران منتظر شروع بهکار دوباره آن هستند.»
معدن لات یکی از معادن خصوصی همجوار معدن یورت است که زیرمجموعه «شرکت البرز شرقی» محسوب میشود.
معدنچیان در ایران علاوه خطرات ناشی از ناایمن بودن معادن، از مشکلات صنفی و پرداخت نشدن مطالبات رنج میبرند. کارگران معدن زمستان یورت میگویند همچنان پیگیر خروج پیمانکار بخش خصوصی از این واحد معدنی و تغییر وضعیت استخدامی خود به قرارداد مستقیم هستند اما تلاشهای آنها تاکنون به نتیجه قابل قبولی نرسیده است.
پس از حادثه مرگبار این معدن در سال ۹۶ یک نماینده مجلس اعلام کرد که تنها «بیمه کامل» کارگران معدن زمستان یورت، «بیمه فوت» آنها بود و تعدادی از این افراد، بین شش ماه تا یک سال حقوق طلب دارند.
به گفته علیرضا ابراهیمی، نماینده آزادشهر و رامیان، تا پیش از حادثه سال ۹۶ نیز برخی از کارگران از شش ماه تا یکسال حقوق عقبمانده داشتند و از نظر بیمه درمانی هم از چتر حمایتی مطلوبی برخوردار نبوده و تنها بیمه فوت آنها به نظر کامل است.»