همزمان با بازداشت نزدیک به ۱۸۰ تن در ارتباط با اعتصاب کامیونداران در برخی از مناطق ایران، فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل، اتحاديه حمل و نقل آمريكا و کانادا و چند تشکل کارگری و صنفی در ایران از برخوردها با این اعتصاب انتقاد کردند.
در شرایطی که بر اساس فیلمهای انتشار یافته در شبکههای اجتماعی اعتصاب کامیونداران روز چهارشنبه در برخی از مناطق مانند همدان، اصفهان، زرین شهر، ایلام و کنگاور در استان کرمانشاه ادامه داشته است، مقامهای قضایی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران به تهدیدهای خود برای برخورد شدید با بازداشتشدگان و کسانی که به گفته آنان، مانع عبور کامیونها شدهاند، ادامه می دهند.
همزمان، فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل در بیانیهای نگرانی خود را از واکنش جمهوری اسلامی ایران به اعتراض صنفی کامیونداران ابراز داشت.
این فدراسیون کارگری همچنین «نگرانی عمیق» خود را از اخبار مربوط به «بازداشت شمار بزرگی از رانندگان» اعلام کرد.
نوئل کورد، رئیس بخش حمل و نقل زمینی فدراسیون جهانی کارگران حمل و نقل، از تهدیدهای مقامهای قضایی به شدت ابراز نگرانی کرد و گفت این فدراسیون و اتحادیههای عضو آن، همبستگی خود با کامیونداران در مبارزه برای دفاع از حقوق صنفیشان اعلام میکنند.
کامیونداران خواسته هایی را مطرح کردهاند که از جمله میتوان به افزایش دستمزد، تامین لوازم یدکی و لاستیک، پذیرش سخت و زیان آور بودن شغلشان، برخورداری از بازنشستگی پیش از موعد، احداث استراحتگاه در جادهها و انتخابات آزاد برای تعیین نمایندگان کامیونداران در تشکلهای صنفی اشاره کرد.
همچنین اتحادیه حمل و نقل آمریکا و کانادا با بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار عضو در نامهای به دفتر حفاظت منافع ایران در آن کشور «نگرانی خود را از شرایط کامیونداران» در ایران اعلام کرد.
این اتحادیه از امتناع حکومت ایران از به رسمیت شناختن کامیونداران از تشکیل اتحادیههای صنفی انتقاد کرد.
اتحادیه حمل و نقل آمریکا با اشاره به وقوع اعتصاب کامیونداران «در بیش از ۲۹۰ شهر و ۳۱ استان ایران»، همبستگی خود را با آنان ابراز داشت و از دولت ایران خواست تا مطالبات صنفی کامیونداران را تحقق ببخشد و حقوق بینالمللی آنان در زمینه تجمع، آزادی بیان و تشکلیابی به رسمیت بشناسد.
پیش از این، اعتصاب مردادماه کامیونداران، از پشتیبانی کنفدراسیون عمومی کار، از اتحادیههای بزرگ کارگری ایتالیا، و جبهه مبارزه نه به ریاضت اقتصادی در این کشور برخوردار شده بود.
حمایت چند تشکل صنفی از اعتصاب کامیونداران
چند تشکل کارگری و صنفی در بیانیه ای با اشاره به دور جدید اعتصاب کامیونداران «در بسیاری از شهرهای کشور» نوشتند: «به رغم اینکه دولت در اعتصابهای پیشین که از یک سال گذشته آغاز شده است، وعده داده بود که خواستههای آنان را محقق میکند اما در عمل، «فقط کرایه بار به میزان ناچیزی افزایش یافت که با توجه به سقوط شدید ارزش پول ملی و گران شدن شدید مایحتاج زندگی، همچنین گران شدن چند برابری لاستیک و لوازم یدکی، معیشت آنان بهبود نیافته و خواستههای اصلی آنان ... تامین نشده است».
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفتتپه، گروه اتحاد بازنشستگان، جمعی از فعالان صنفی معلمان ایران و کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری همچنین اشاره کردند که برخوردهای پلیسی، امنیتی و قضایی با اعتصاب رانندگان کامیون بسیار تشدید شده و تعداد زیادی از آنان بازداشت و زندانی شدهاند و حتی مسئولان عالی قضایی، رانندگان را تهدید به صدور حکم اعدام کردهاند.
این تشکلها با تأکید بر این موضوع که «اعتصاب، اعتراض و گردهمایی حق مسلم کارگران و زحمتکشان برای احقاق حقوقشان است»، حمایت خود را از اعتصاب کامیونداران و رانندگان کامیون اعلام کردند.
آنها همچنین خواستار تحقق خواستههای صنفی کامیونداران شدند و «مقابله پلیسی، امنیتی و قضایی با اعتصاب کامیونداران و رانندگان کامیون را محکوم کردند».
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفتتپه، گروه اتحاد بازنشستگان، جمعی از فعالان صنفی معلمان ایران و کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری در پایان بیانیه خود خواستار آزادی فوری و بی قید و شرط بازداشتشدگان و منع تعقیب و تهدید آنان از سوی دستگاه قضایی شدند.