جمعی از کنشگران مدنی و سیاسی داخل و خارج از ایران در بیانیهای ضمن تحریم انتخابات ۱۴۰۰، بر اهمیت تغییر اساسی در «ساختار قدرت» و تغییر «قانون اساسی» برای دستیابی به «تحول بنیادی» تاکید کردند.
در میان امضاکنندگان این بیانیه که روز شنبه منتشر شد نام چهرههایی همچون فائزه هاشمی، مهدی نوربخش، یاسر میردامادی، ئالان توفيقی، بهروز خليق، محسن يلفانی و مريم سطوت به چشم میخورد.
امضاکنندگان این بیانیه هشدار دادهاند که وضعیت کنونی از «مهندسی انتخابات» فراتر رفته و جامعه شاهد بازگشت حکومت «مطلقه» به وضعیت دهه ۶۰ و انتخابات «تکقطبی» آن دوران است.
دعوت به تحریم «فعال و هدفمند» انتخابات در این دوره به شکل بیسابقهای گسترش یافته است.
انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خردادماه در شرایطی برگزار میشود که در طول ماههای گذشته برخی از نهادها و چهرههای مخالف و منتقد جمهوری اسلامی در داخل و خارج از ایران در بیانیههای مختلف بر تحریم انتخابات تاکید کردهاند.
کاهش بیاعتمادی به صندوقهای رای و حکومت جمهوری اسلامی، گسترش فقر و نارضایتی گسترده مردم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، تداوم برخوردهای امنیتی، سرکوب گسترده و خونین اعتراضات مردمی به ویژه در آبان ۹۸، پنهانکاری درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی به دست سپاه، سوءمدیریت همهگیری کرونا و رد صلاحیت گسترده نامزدها از جمله دلایلی است که برای کاهش اقبال مردم و دفاع از تحریم انتخابات مطرح شده است.