رسانههای لبنان گزارش دادهاند که یک هواپیمای ماهانایر پس از فرود در فرودگاه بیروت، بهظن حمل پول از سوی جمهوری اسلامی برای حزبالله لبنان، «به دقت» مورد بازرسی قرار گرفت.
خبرگزاری ایسنا هم میگوید سفارت ایران یک «یادداشت توضیحی» دربارهٔ محتوای دو چمدان دیپلماتیک به وزارت خارجه لبنان ارسال کرده که در آن نوشته شده این دو چمدان «حاوی اسناد و اسکناسهایی برای بازپرداخت هزینههای عملیاتی در سفارت است».
بر اساس گزارش شبکههای لبنان و دیگر رسانههای منطقه، بسام مولوی، وزیر کشور لبنان، با صدور دستور برای بازرسی دقیق هواپیما و مسافران آن، گفت در صورت بهدست آمدن محمولهٔ نقدی، بهنفع دولت لبنان «مصادره خواهد شد».
این گزارشها حاکی است پس از فرود هواپیما در شامگاه پنجشنبه ۱۳ دی در فرودگاهِ «رفیق حریری»، مأموران امنیتی لبنان برای بازرسی وارد هواپیما شدند و همهٔ مسافران و خدمه را نیز تفتیش کردند.
وزیر کشور لبنان به شبکه تلویزیونی امتیوی در بیروت گفت بازرسی از هواپیما در دست انجام است و نیروهای امنیتی فرودگاه دستورالعملها را اجرا میکنند.
رسانههای لبنان همچنین اعلام کردند مخالفت یک «دیپلمات» سفارت جمهوری اسلامی ایران در فرودگاه با بازرسی بدنی او و چمدانهای همراهش، کار را به تنش با نیروهای امنیتی کشاند.
پیش از رسیدن هواپیما به فرودگاه، «منابع غربی» به شبکه الحدث گفته بودند پرواز ماهانایر که قرار است در این روز به بیروت برسد، احتمالاً حامل کمکهای جدید مالی ایران برای حزبالله لبنان خواهد بود.
حزبالله یک گروه شبهنظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران و در عین حال یک حزب سیاسی است که بخش بزرگی از جنوب لبنان را تحت کنترل دارد.
آبان ۱۴۰۳ گزارشهای ضد و نقیض از تفتیش بدنی علی لاریجانی در فرودگاه بیروتروزنامهٔ لبنانی النهار نوشت شامگاه پنجشنبه تدابیر امنیتی در فرودگاه بیروت افزایش یافت و برای فرود هواپیمای ماهانایر یک باند دور از فرودگاه درنظر گرفته شد.
به گزارش رسانههای وابسته به حزبالله، همزمان با رویدادهای فرودگاه، هواداران این گروه، سوار بر موتورسیکلت، تجمع اعتراضی تشکیل دادند و ارتش لبنان فرمان گرفت جاده منتهی به فرودگاه را برای جلوگیری از هجوم آنها به فرودگاه مسدود کند.
در همین حال، رسانههای جمهوری اسلامی ایران ازجمله خبرگزاری ایسنا، در گزارش این رویداد به «بازرسی غیرمعمول» از سرنشینان هواپیمای ایرانی اشاره کردند و نوشتند فرودگاه بیروت شامگاه پنجشنبه «شاهد تدابیر امنیتی شدید و بیسابقه» علیه هواپیمای ماهانایر بود که «موجب ایجاد تنش» شد.
خبرگزاری ایسنا همچنین نوشت که این ماجرا تا ساعات پایانی شب ادامه داشت و «منجر به مداخلات امنیتی و سیاسی برای آرام کردن اوضاع شد».
بهنوشتهٔ ایسنا بهنقل از وزارت خارجه لبنان، سفارت ایران یک «یادداشت توضیحی» دربارهٔ محتوای دو چمدان دیپلماتیک به این وزارتخانه ارسال کرده که در آن نوشته شده این دو چمدان «حاوی اسناد و اسکناسهایی برای بازپرداخت هزینههای عملیاتی در سفارت است».
با این حال در این گزارش میزان پول نقد داخل «چمدانهای دیپلماتیک» ذکر نشده است.
بیشتر در این باره: دبیر کل حزبالله: ۷۷میلیون دلار با حمایت ایران به خانوارهای لبنانی پرداخت میشودحزبالله لبنان که به مدت ۱۴ ماه و همزمان با جنگ در نوار غزه وارد کارزار جنگی علیه اسرائیل شده بود، طرح بزرگ بازسازی گروه خود را پس از ضرباتی که از حملات اسرائیل دریافت کرد، آغاز کرده است.
آتشبس بین اسرائیل و حزبالله وارد دومین ماه خود شده که به حزبالله و اسرائیل فرصتی برای بازسازی مناطق آسیبدیده در دو سوی مرز داده است. اظهارات رهبران حزبالله حاکی است آنها برای بازسازی به پول ایران نیازمند هستند.
علی دعموش، معاون شورای اجرایی حزبالله، این هفته در مراسمی از رهبر جمهوری اسلامی ایران برای «اهتمام» به لبنان قدردانی کرد. شیخ دعموش با اعلام آغاز کارزار «وعده و پایبندی» برای «رفع آثار تجاوزات اسرائیل به لبنان» گفت دبیرکل حزبالله کمیته نظارت بر بازسازی را تشکیل داده است.
پیش از آن نیز نعیم قاسم، دبیرکل جدید حزبالله، اعلام کرده بود که «با لطف» رهبر جمهوری اسلامی ایران، مبلغ ۷۷ میلیون دلار پول در اختیار گروه قرار میگیرد و هر خانواده که خانه او در جنوب لبنان در جریان عملیات اسرائیلی آسیب دیده، برای یک سال مبلغ ۱۴ هزار دلار را جهت اجاره خانه و خرید وسایل اولیه دریافت میکند.
بهنوشتهٔ روزنامهٔ معاریو در اسرائیل، ارتش این کشور برای جلوگیری از رسیدن پول و محمولههای تسلیحاتی ایران برای حزبالله، سیاست «مداخله فعالانه» در پیش گرفته است.
ارتش اسرائیل ماه گذشته در آخرین روزهای حکومت بشار اسد، به یک فروند هواپیمای ایرانی که در آسمان منطقه در مسیر پرواز به سوریه بود و ظن انتقال محموله برای حزبالله را داده بود، دستور داد از راه آمده، بازگردد.
وزارت خزانهداری آمریکا و اتحادیهٔ اروپا شرکت هوایی «ماهانایر» را همکار نیروی قدس سپاه پاسداران در نقلوانتقالات مورد نظر سپاه برای گروههای نیابتی ایران در منطقه میدانند.
ایالات متحده حزبالله را یک سازمان تروریستی میداند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه قرار داده و حزب سیاسی آن را تروریستی نمیداند. حزب سیاسی حزبالله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.