امانوئل مکرون، رییس جمهور فرانسه از ایران خواست در مورد بازداشت فریبا عادلخواه، شهروند ایرانی- فرانسوی توضیح دهد.
آقای مکرون که در کنفرانس خبری در شهر بلگراد حضور یافته بود اظهار داشت: «آنچه اتفاق افتاده به شدت مرا نگران کرده است. ما مدتهاست که از این موضوع باخبر بودهایم. من مخالفت خود را ابراز کرده و از حسن روحانی (رییس جمهور ایران) خواستار توضیح شدهام. »
وی سپس عنوان کرد که فرانسه تاکنون هیچ توضیح قانع کنندهای در این باره دریافت نکرده است.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی پیرامون این رخداد مینویسد، بازداشت فریبا عادلخواه، کارشناس شناخته شده «بنیاد مطالعات علوم سیاسی پاریس» آن هم در شرایطی که گفتوگوها در مورد برنامه هستهای ایران وارد مرحله حساسی شده میتواند تنش در مناسبات تهران و پاریس را تشدید کند.
وزارت خارجه فرانسه روز دوشنبه ضمن تایید دوتابعیتی بودن خانم عادلخواه اعلام کرد او تاکنون از خدمات کنسولی محروم بوده است.
این وزارتخانه در بیانیهای گفت: «فرانسه از دولت ایران میخواهد در مورد وضعیت خانم عادلخواه تمامی مسائل را روشن کند و خواستههای قبلی خود از جمله دسترسی بلادرنگ او به خدمات کنسولی را تکرار میکند.»
در همین حال علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران گفته است که نمیتواند اتهامات خانم عادلخواه را تایید کند.
فریبا عادلخواه جدیدترین مورد از بازداشت ایرانیهای دو تابعیتی است. نازنین زاغری، کارمند بنیاد تامسون رویترز از سال ۲۰۱۶ به جرم توطئه در ایران زندانی است و بازداشت او موجب تنش شدیدی در مناسبات ایران و بریتانیا بوده است.
خبرگزاری فرانسه میافزاید بازداشت فریبا عادلخواه در شرایطی صورت میگیرد که فرانسه میکوشد برای حفظ برجام راهحلهایی بیابد.
در هفتههای اخیر مشاور رییس جمهور فرانسه دو بار به ایران سفر کرده و حتی شایعاتی پخش شد که آقای مکرون ممکن است به ایران سفر کند که سفر اولین رییس جمهور فرانسه به تهران طی ۴۰ سال اخیر خواهد بود.
ژان فرانسوا بایار، استاد فرانسوی و از دوستان خانم عادلخواه گفت او و همکارانش وقتی که خانم عادلخواه طبق برنامه ( روز ۲۵ ژوئن) از سفر به ایران بازنگشت به دولت فرانسه اطلاع دادند.
او افزود حدس میزند که خانم عادل خواه روز پنجم ژوئن بازداشت شده و در زندان اوین است.
آقای بایار گفت: «خانوادهاش با او ملاقات کردهاند. با او بدرفتاری نشده است. ولی من نگران او هستم چون از نظر جسمی ضعیف است. ما نمیدانیم این بازداشت غیرقابل قبول تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.»
به گفته وی، خانم عادلخواه در سال ۱۹۷۷ برای تحصیل به فرانسه آمد و او پژوهشگر آزادی، مستقل و با استعداد است.
پیش از این در سال ۲۰۰۹ نیز کلوتیلده ریس، یک دانشگاهی فرانسوی در ایران دستگیر و پس از ۱۰ ماه زندان آزاد شد.
این پرونده توجه فراوانی جلب کرد چون تقریبا همزمان با آزادی او دستگاه قضایی فرانسه علی وکیلیراد را که به جرم قتل شاپور بختیار در سال ۱۹۹۱ محکوم شده بود، آزاد کرد.
همان زمان گمان زنیهایی در مورد معامله دو کشور برای آزادی این دو زندانی مطرح شد ولی دولت وقت فرانسه هرگونه معاملهای را تکذیب کرد.