سپیده قلیان پس از پخش اعترافات تلویزیونی دوباره بازداشت شد

سپیده قلیان اعلام کرده که حاضر است در دادگاه درباره شکنجه‌ خود و اسماعیل بخشی شهادت دهد

به دنبال بازداشت دوباره سپیده قلیان پس از پخش مستند «طراحی سوخته» از تلویزیون ایران، فایل گفت‌و‌گوی تلفنی میان وی و یکی از ماموران وزارت اطلاعات منتشر شد.

مستند «طراحی سوخته» حاوی انتشار اوراق بازجویی شماری از معترضان بازداشت‌شده اعتراضات کارگری اهواز و «اعترافات» سپیده قلیان و اسماعیل بخشی درباره اعتراضات کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه بود که از برنامه ۲۰:۳۰ تلویزیون جمهوری اسلامی پخش شد.

خانم قلیان که در جریان اعتصاب دنباله‌دار کارگران شرکت نیشکر هفت‌تپه، همراه با اسماعیل بخشی بازداشت شده بود، اعلام کرده که حاضر است در دادگاه درباره شکنجه‌ خود و بخشی در دوران بازداشت شهادت دهد.

وی پخش «طراحی سوخته» را نیز گواه دیگری بر شکنجه شدنش در طول مدت بازداشت دانسته و گفته بود که این موضوع را جدی‌تر از قبل پیگیری خواهد کرد

خبرگزاری تسنیم، خانم قلیان را «از عوامل پروژه نفوذ در جامعه کارگری» معرفی کرده و مدعی شده برادر وی نیز به دلیل «ضرب‌وشتم ضابطین زن قضایی»، همراه با خواهرش بازداشت شده است.

این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همچنین سپیده قلیان را «همدست» اسماعیل بخشی نامیده و نوشته مستندی که علیه این دو پخش شد، «مستندات اقدامات تشکیلاتی و مجرمانه آنها برای ایجاد اعتراض و اعتصاب میان جامعه کارگری» بود.

این در حالی است که کانال تلگرامی مستقل هفت تپه نوشته که ماموران امنیتی صبح روز پنج‌شنبه (۳۰ آذر) بدون ارائه حکم قضایی قصد داشتند خانم قلیان را بازداشت کنند که با مقاومت برادر وی روبرو شدند و پس از آن «با ضرب و شتم و بدون ارائه حکم وی را به همراه خانم قلیان بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.»

رسانه‌ها در ایران همچنین از تعلیق حساب کاربری خبرگزاری صداوسیما از سوی توییتر به دلیل انتشار این مستند خبر می‌دهند. هنوز جزئیات بیشتری در این زمینه از سوی توییتر یا خبرگزاری صداوسیما منتشر نشده است.

گزارش دیگری نیز حاکی است که به دنبال بازداشت دوباره سپیده قلیان، فایلی صوتی از گفت‌و‌گوی تلفنی وی با مردی به نام «صادقیان»، از ماموران امنیتی در ایران منتشر شده است.

قلیان در این مکالمه به شماری از اتهاماتی که در مستند «طراحی سوخته» علیه وی مطرح شده، انتقاد وارد می‌کند.

مامور وزارت اطلاعات به وی می‌گوید که «خودش هم می‌داند» که آنها چقدر به وی «لطف» کرده‌اند و اتهاماتی در زمینه رابطه میان بخشی و وی مطرح می‌کند.

«صادقیان» به قلیان هشدار می‌دهد که به فکر خودش باشد و «خیمه‌شب‌بازی» درنیاورد.

سپیده قلیان نیز همه اتهامات مامور امنیتی را رد می‌کند و به وی هشدار می‌دهد که اگر تهمتی به وی نسبت دهند، «خود را می‌کشد و خونش هم به پای وزارت اطلاعات» خواهد بود.

«صادقیان» در حالی ادعاهای جنسی علیه قلیان مطرح می‌کند که قلیان و بخشی، هر دو پیش‌تر گفته بودند که در طول بازداشت، بازجویان به آنها فجش‌های رکیک و جنسی می‌دادند.

اسماعیل بخشی که ۲۵ روز در بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز زندانی بود، چند روز پس از آزادی در صفحه اینستاگرام خود خبر داد که در دوره بازداشت چنان مورد ضرب و شتم و «شکنجه» قرار گرفت که «تا ۷۲ ساعت در سلولم از جایم نمی‌توانستم تکان بخورم و آن قدر زده بودند که حتی از تاب درد خوابیدن هم برایم زجزآور بود».

اظهارات وی در شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد و علاوه بر قوه قضائیه جمهوری اسلامی، دولت حسن روحانی و مجلس نیز به این خبر واکنش نشان دادند و اعلام کردند که هیئت‌هایی برای بررسی این ادعا تشکیل داده‌اند.

با این حال همه ارگان‌ها و سازمان‌هایی که اعلام کرده بودند این موضوع را بررسی می‌کنند، موضوع شکنجه وی را تکذیب کرده‌اند.

این در حالی است که عسل محمدی، فعال دانشجویی و عضو تحریریه نشریه «گام» که در ارتباط با اعتصاب کارگران نیشکر هفت‌تپه بازداشت شده بود، اعلام کرد حاضر است درباره آنچه که در بازداشتگاه اداره اطلاعات اهواز در مورد اسماعیل بخشی و سپیده قلیان شنیده و دیده است، شهادت بدهد.

پخش «اعترافات» بازداشت‌شدگان امنیتی و سیاسی در ایران سابقه دارد و شماری از آنها پس از آزادی اعلام کرده‌اند که مجبور به «اعترافات اجباری» شده‌اند.

منابع: باشگاه خبرنگاران جوان، کانال هفت‌تپه، تسنیم، توییتر و رادیو فردا؛ ب.ب/س.ن