همایون سامهیح نجفآبادی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، درباره گزارشهایی مبنی بر «رسوب میلیونها دُز واکسن داخلی»، روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت به سایت خبری «انتخاب»گفت «تعداد واکسنهایی که در ایران تولید شد، در مقایسه با مصرف بیشتر بود.»
روزنامه شرق، پنجم اردیبهشت در گزارشی از رسوب میلیونها دُز واکسن تولیدی شرکتهای داخلی ایران خبر داده بود که تاریخ انقضای آنها نزدیک است و نه خواهان داخلی دارد و نه مشتری خارجی.
آقای نجفآبادی در ادامه در مورد این خبر که عربستان در حج امسال زائرانی را که واکسن ایرانی زدهاند نمیپذیرد، گفت که به باور او& «این کشور تمایل دارد تعداد زوار ایرانی به صفر برسد».
رسانههای ایران سه روز پیش به نقل از طاهر درودی، معاون مرکز پزشکی حج و زیارت هلالاحمر، اعلام کردند که واکسنهای ایرانی مورد تایید عربستان نیست و بر اساس آخرین دستورالعمل این کشور، تنها شهروندان ایرانی که دست کم دو دز از یکی از واکسنهای سینوفارم، آسترازنکا، اسپوتنیک، فایزر یا مدرنا را تزریق کرده باشند، امکان ورود به این کشور برای شرکت در مراسم حج را خواهند داشت.
آقای درودی درباره وضعیت شهروندانی که واکسن ایرانی تزریق کردهاند نیز گفت که قرار است در گفتوگو با معاون وزارت بهداشت درباره تعیین یک «روش یکسان درباره همه حجاج» تصمیمگیری شود.
در واکنش به شیوهنامه پذیرش حجاج از سوی عربستان همایون سامهیح نجفآبادی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس به سایت خبری «انتخاب» گفته است که با دید مثبت عربستان بر اساس دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی عمل کرده است، اما به باور او «با توجه به سابقه روابط ایران و عربستان، تمایل این کشور آن است که تعداد زوار ایرانی خیلی کمتر باشد یا حتی به صفر برسد.»
اقدام دیرهنگام برای واردات واکسن به بهانه تولید در داخل طی یک سال گذشته به اوجگیری چندباره بیماری کووید-۱۹ در چند مقطع زمانی در کشور و افزایش قابل توجه شمار مبتلایان و جانباختگان دامن زد.
وزارت بهداشت ایران شهریور ۱۴۰۰ مدعی شده بود که کشور به «قطب» صادرات واکسن کرونا در منطقه تبدیل میشود؛ این در حالی است که تاکنون هیچ کشوری تمایلی به خرید واکسنهای ایرانی نشان نداده است.
حجم انبوه واکسنهای وارداتی و واکسن تولید داخل که برای آن مشتری وجود ندارد، در حالی است که آمار کرونا در کشور هم رو به افول است و در نتیجه، اقبال به تزریق واکسن در بین شهروندان ایرانی نیز کاهش یافته است.