وزیر بهداشت ایران به دلیل کاهش بودجه سلامت «استعفا داده است»

حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران

دو نماینده مجلس شورای اسلامی از استعفای حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به دلیل «کاهش بودجه» طرح تحول سلامت خبر می‌دهند.

حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، با تایید گزارش‌ها درباره استعفای وزیر بهداشت در پی کاهش بودجه حوزه سلامت، به شدت از سازمان برنامه و بودجه بر سر نحوه تعیین اعتبارات انتقاد کرد و از دولت خواست تا اجازه ندهد که در بودجه‌ریزی با جان مردم بازی شود.

وی گفته که به نظر می‌رسد سازمان برنامه و بودجه «زاویه‌ای در مورد سلامت مردم پیدا کرده است، چرا که این مشکلاتی را که به وجود می‌آورد به مردم صدمه می‌زند».

نماینده زاهدان در مجلس اضافه کرده است: «حداقل ۵۰ بیماری خاص وجود دارد که دو سال قبل حدود سیصد میلیارد تومان برای آن تعیین شده بود، اما در بودجه ۹۸ حدود ۱۵۰ میلیارد تومان برای آن تعیین شده است».

شهریاری همچنین خبر داده در حالی که دولت پیش از این تصویب کرده بود «تعرفه بیماران پیوند کلیه، کبد، مغز استخوان و پانکراس تحت پوشش بیمه‌ها باشد، به بیمه‌ها گفته شده که به دلیل نبود منابع، پرداخت آنها را انجام ندهند».

این نماینده دولت را متهم کرده که «ظاهرا می‌خواهد مردم را به بهانه‌های مختلف به خیابان‌ها بکشاند و شاید حوزه سلامت یکی از حساس‌ترین مواضع باشد، کما اینکه شاهد هستیم که در ماه‌های اخیر مشکلاتی در پی کمبود منابع در بیمارستان‌ها برای مردم به وجود آمده است و کارشکنی‌هایی صورت می‌گیرد».

وی توضیح بیشتری در این زمینه ارائه نکرده است.

بیشتر در این باره: «خودداری» وزارت بهداشت از واردات داروی اس‌ام‌ای «به دلیل هزینه بالا»

پیش از این نیز الیاس حضرتی، دیگر نماینده مجلس توئیت کرده بود که قاضی‌زاده هاشمی «در اعتراض به کاهش بودجه‌ سلامت، استعفا داده و چند روزی است در جلسات هیات دولت شرکت نمی‌کند».

وی به سایت «وکیل ملت» نیز گفته که دولت به همین علت، به دنبال «سرپرست» برای وزارت بهداشت است.

این اخبار در حالی منتشر می‌شود که پیشتر ادعا شده بود وزیر بهداشت به دلیل «سرماخوردگی» در جلسات هیات دولت شرکت نمی‌کند.

از جمله رمضانعلی سبحانی‌فر، عضو فراکسیون امید و سخنگوی حزب اعتدال و توسعه، گفته بود که «وزیر بهداشت به علت سرماخوردگی نتوانسته است در محل کار خود حاضر شود».

محمد حسین قربانی، دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با تایید خبر استعفای قاضی‌زاده‌هاشمی، گفته که هنوز رئیس‌جمهوری استعفای وی را «نپذیرفته است».

خبر استعفای عالی‌ترین مقام وزارت بهداشت ایران در حالی منتشر شده که علی نوبخت حقیقی، یکی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، معتقد است: «از لحاظ کارشناسی بودجه وزارت بهداشت مناسب تعیین شده و هیچ گونه کمبودی د‌ر این زمینه احساس نمی‌شو‌د».

به گفته وی، «بودجه وزارت بهداشت نسبت به سال گذشته حداقل ۱۰ درصد افزایش پیدا کر‌د‌ه است، وزارت بهداشت د‌ر زمینه مصرف بودجه، قانون ر‌ا رعایت نمی‌کند و مسئله استعفای وزیر نیز فرار رو به‌ جلو است».

طرح تحول نظام سلامت که به منظور بهبود سیستم‌های سلامت ایران از ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ آغاز شده، دارای سه رویکرد حفاظت مالی از مردم، ایجاد عدالت در دسترسی به خدمات سلامت و نیز ارتقای کیفیت خدمات است.

با این حال مرکز پژوهش‌های مجلس سال ۹۶ با ارائه گزارشی ضمن انتقاد از طرح تحول سلامت، به «تحت فشار بودن» سازمان تامین اجتماعی اشاره کرد و در گزارش خود از سلامت‌نگر نبودن بیمه‌‌های درمانی خبر داد.

بر اساس این گزارش، در نتیجه اجرای طرح تحول سلامت، «هزینه‌های درمان سازمان تامین اجتماعی در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۲ حدود ۱۵۲ درصد رشد داشته است».

مرکز پژوهش‌های مجلس افزوده هزینه‌های طرح تحول سلامت، «کسری بودجه سازمان بیمه سلامت را به شدت بالا برده به نحوی که به رغم پرداخت ۸۰۰۰ میلیارد تومان اوراق در سال گذشته، این سازمان کماکان با کسری ۴۴۰۰ میلیارد تومانی در پایان سال ۱۳۹۵ مواجه بوده است».

این مرکز بر اساس «سرانه برخورداری» نیز گزارش کرده که «عملاً منابع سازمان (تامین اجتماعی) موجب استفاده بیشتر مناطق برخوردار شده است و مناطق محروم چندان از آن بهره‌ای نبرده‌اند».

ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت، در واکنش گفته که طرح تحول سلامت «بنا به نظر دوست و دشمن، بزرگ‌ترین پروژه اجتماعی دولت و یکی از اصلی‌ترین دستاوردهای نظام در چند سال اخیر بوده است».

منابع: خانه ملت، توئیتر، خبرآنلاین، ایسنا، وکیل ملت و ایلنا/ ب.ب/ک.ر