رئیسجمهوری عراق روز چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت در مصاحبهای آنلاین با اندیشکده بیروت تایید کرد که بغداد «بیش از یک دور» از مذاکرات میان تهران و ریاض را میزبانی کرده است.
برهم صالح در عین حال از ارایه جزئیات بیشتر در این زمینه خودداری کرد.
شش سال پس از قطع روابط دیپلماتیک بین تهران و ریاض، برخی گزارشها در هفتههای اخیر حاکی از آغاز مذاکرات «مستقیم» میان مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی است.
روزنامه نیویورکتایمز روز ۱۱ اردیبهشت با انتشار گزارشی، از قول «مقامهایی که نخواستند نامشان فاش شود» نوشت که دو کشور توافق کردهاند دور دوم گفتوگوها «در ماه مه و احتمالا در سطح سفرا» برگزار شود.
نخستینبار، روزنامه فاینشنال تایمز گزارش داد که مقامات ارشد امنیتی ایران و عربستان ۲۰ فروردین در بغداد دیدار کردند اما مذاکرات آنها به نتیجهای نرسیده است.
بیشتر در این باره: خطیبزاده: ایران از تغییر لحن عربستان استقبال میکندمقامات ایرانی و سعودی انجام این مذاکرات را بهطور رسمی تایید یا تکذیب نکردهاند. با وجود این، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز ۳۰ فروردین گفت که تهران از مذاکرات با ریاض استقبال میکند.
محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی، نیز روز هشتم اردیبهشت در گفتوگویی تلویزیونی در مورد احتمال برقراری روابط بین ریاض و تهران گفت که ایران، در نهایت، همسایه عربستان است و «همه ما امیدواریم که رابطه خوب و متمایزی با ایران برقرار کنیم».
پس از حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در تهران و مشهد در دیماه ۹۴ از سوی تندروهای طرفدار علی خامنهای، ریاض روابط خود را با تهران قطع کرد. روابط دو کشور در سالهای اخیر، به دنبال درگیریها در سوریه و یمن و افزایش رقابتهای منطقهای تیرهوتار شده است.
ائتلاف به رهبری عربستان سالهاست که با حوثیهای شیعه مورد حمایت حکومت ایران در یمن در جنگ است. در سال ۲۰۱۹ حملاتی به کشتیها و تاسیسات نفتی عربستان انجام شد که ریاض همراه با اروپا و آمریکا انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه رفتند.
ولیعهد عربستان در بخشی از سخنان اخیرش تاکید کرد که روابط دو کشور تحت تاثیر «رفتار منفی» جمهوری اسلامی قرار گرفته است. او همچنین با اشاره به این که اگر حکومت ایران به حمایت از شبهنظامیان در منطقه پایان دهد، با ازسرگیری روابط با تهران مخالف نیست، افزود: «عربستان سعودی به دنبال خصومت دائمی با ایران نیست، اما هرگونه بهبود در روابط بین دو کشور مشروط خواهد بود».