گروههای ناظر بر حقوق بشر میگویند در دور تازهای از اعتراضات علیه فساد و ناکارآمدی دولتی در بغداد، دستکم دو معترض کشته و ۲۱ نفر دیگر نیز زخمی شدهاند.
اعتراضات در عراق به فساد و ناکارآمدی نهادهای دولتی، وضعیت اقتصادی و بیکاری و در مواردی نیز آنچه نفوذ و دخالتهای تهران توصیف میشود، ماههاست که ادامه دارد. برآوردها حاکیست بیش از ۶۰۰ تن از معترضان در این ماهها جان خود را از دست دادهاند.
با این وجود شیوع گسترده ویروس کرونا از شدت اعتراضات در هفتههای گذشته کاسته بود.
روز یکشنبه پنجم مرداد ماه در بغداد و برخی مناطق جنوب عراق تظاهرات تازهای شکل گرفت؛ دمای هوا در عراق به ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد و پیامد آن نیز کمبود انرژی و برق در این کشور است که خود بار دیگر به نارضایتیها دامن زده است.
در پایتخت معترضان در میدان تحریر، مرکز نمادین اعتراضات ضد دولتی ماههای گذشته، تجمع کردند. تجمع در تحریر به خشونت و درگیری کشیده شده و معترضان با پلیس و دیگر نیروهای امنیتی رویارو شدهاند.
مقامهای امنیتی و نیز بیمارستانی میگویند نیروهای امنیتی از گاز اشکآور برای متفرقکردن معترضان استفاده کردهاند.
علی البیاتی، سخنگوی کمیسیون مستقل حقوق بشر، نهادی نیمهرسمی در عراق، گفته دو نفر از معترضان کشته شدهاند.
این کمیسیون میگوید گزارشهای آنها حاکیست بهسوی معترضان گلوله جنگی شلیک شده و از سلاحهای ساچمهای نیز استفاده شدهاست.
نخستوزیر عراق تاکید کرده راهپیمایی و تظاهرات «قانونی و مشروع است و نیروهای امنیتی اجازه شلیک حتی یک گلوله به سوی معترضان را ندارند».
مصطفی کاظمی گفته دستور به تحقیق در مورد رخدادها داده و نتیجه آن نیز در روزهای آینده اعلام خواهد شد.
یک سخنگوی نیروهای نظامی عراق نیز گفته به آنها گفته شده تا وقتی که ضروری نیست از استفاده از زور علیه معترضان پرهیز کنند.
اعتراضات عراق با خواسته کنارهگیری طبقه حاکم و پایان دادن به فساد در کشوری غنی از منابع انرژی آغاز شد. در خرداد ماه دفتر حقوق بشر وابسته به نمایندگی سازمان ملل متحد در عراق گفته بود علاوه بر صدها کشته، دستکم ۱۲۳ فعال معترض عراقی نیز توسط گروههای شبهنظامی ربوده شدهاند که سرنوشت شماری از آنها هنوز نامعلوم است.