منابع مطلع میگویند که مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، قرار است برای ارائه ابتکاری تازه با هدف تجدید مذاکرات بین دو رقیب سرسخت منطقهای، ابتدا به ریاض و سپس به تهران سفر کند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز شنبه چهارم تیرماه به نقل از یک مقام رسمی که نخواست نامش فاش شود، گزارش داد که نخست وزیر عراق شامگاه شنبه برای دیدار با مقامهای عربستان سعودی عازم ریاض میشود. آقای الکاظمی سپس روز یکشنبه (پنجم تیرماه) به تهران سفر خواهد کرد.
به گفته این مقام آگاه به مسیر گفتوگوها بین ایران و عربستان، هدف نخست وزیر عراق از سفر پیش رو، گشودن راههای جدیدی است تا امکان از سرگیری مذاکرات بین دو کشور با میانجیگری بغداد را فراهم کند.
پیشتر، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز در نشستی خبری با محوریت آینده روابط ایران و عربستان سعودی گفته بود که هنوز «صحبت درباره بازگشایی سفارتخانههای دو کشور زود است».
از طرفی، فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، نیز اوایل خردادماه در مورد آخرین وضعیت مذاکرات ریاض و تهران بدون اشاره به جزئیات خاطرنشان کرد که «پیشرفتهایی» در گفتوگوهای مستقیم بین دو طرف حاصل شده، اما این پیشرفتها «کافی نیست».
بیشتر در این باره: عربستان و مصر: ایران به سیاستهای بیثباتکننده خود در منطقه پایان دهدایران و عربستان سعودی که از دیماه ۱۳۹۴ روابط خود با یکدیگر را قطع کردهاند، طی یکسال اخیر و همزمان با تلاش قدرتهای جهانی برای احیای توافق هستهای با تهران، مذاکراتی را با میانجیگری عراق آغاز کردهاند.
تنشها میان دو کشور در شهریور ۱۳۹۸ به دنبال حمله حوثیهای یمن به تاسیسات نفتی عربستان بار دیگر تشدید شد. ریاض، همواره تهران را به دست داشتن در این حملات و حمایت مالی و نظامی از شورشیان حوثی متهم کرده است، اما جمهوری اسلامی چنین اتهامی را رد میکند.
دور پنجم و آخر گفتوگوها بین ایران و عربستان سعودی اردیبهشتماه در بغداد برگزار شد و در پی بالا گرفتن تنشها در منطقه بار دیگر متوقف ماند.
اکنون خبر تلاش نخست وزیر عراق برای احیای مذاکرات بین ایران و عربستان در روزی منتشر میشود که دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا نیز در سفر خود به تهران، از توافق با وزیر خارجه ایران برای از سرگیری مذاکرات هستهای با قدرتهای جهانی در وین خبر داد.
دیپلماتها امیدوارند که با به سرانجام رسیدن مذاکرات احیای برجام و ادامه گفتوگوها بین ایران و عربستان پس از سالها دشمنی که منطقه را به یک درگیری تمامعیار نزدیک کرده، تنشها در سراسر خاورمیانه کاهش یابد.