محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، گفت که کشورش به دنبال راهی برای پایان سریع حضور نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در عراق است.
محمد شیاع السودانی روز چهارشنبه ۲۰ دی ماه در مصاحبه با خبرگزاری رویترز تاکید کرد که عراق برای حضور نیروهای آمریکا در این کشور ضرب الاجلی تعیین نکرده، ولی حضور این نیروها در بحبوحه تنشهای منطقهای پس از جنگ غزه، عامل «بیثباتی» است.
گروههای شیعه عراقی مورد حمایت ایران مدتهاست که خواهان خروج نیروهای آمریکایی از کشور خود هستند. این گروهها از آغاز جنگ غزه، حملات خود به نیروهای آمریکایی را تشدید کردهاند.
بیشتر در این باره: وزیر دفاع اسرائیل به بلینکن: فشار بر ایران برای جلوگیری از تنش منطقهای «حیاتی» استآمریکا نیز در واکنش حملاتی به پایگاههای گروههای شبه نظامی مورد حمایت ایران در عراق انجام داده است. حملات آمریکا این نگرانی را ایجاد کرده که عراق بار دیگر به صحنه درگیریهای منطقهای تبدیل شود.
محمد شیاع السودانی در بغداد به رویترز گفت: «نیاز است که روابط ما دوباره سازماندهی شود تا توجیهی برای هیچ طرفی اعم از داخلی یا خارجی برای بازیچه قرار دادن ثبات عراق و منطقه وجود نداشته باشد.»
نخست وزیر عراق در ادامه تصریح کرد که جدول زمانی خروج نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا میبایست در مذاکراتی براساس «گفتوگو و تفاهم» تعیین شود.
محمد شیاع السودانی همچنین گفت: «بیایید بر سر یک جدول زمانی (برای خروج نیروهای ائتلاف) به توافق برسیم که صادقانه و سریع باشد، تا حملات ادامه پیدا نکند.»
او با این حال تاکید کرد، تنها پایان دادن به جنگ اسرائیل در غزه میتواند مانع خطر تشدید تنش در منطقه شود.
به دنبال کشته شدن یکی از رهبران گروه شبهنظامی حرکت النجبا در حمله پهپادی آمریکا، نخستوزیر عراق در ۱۵ دیماه اعلام کرد دولتش آماده پایان دادن به مأموریت ائتلاف بینالمللی در کشور میشود.
دفتر محمد شیاع السودانی بیانیهای اعلام کرد دولت عراق در حال تشکیل کمیتهای برای پایان دادن به حضور نظامی ائتلاف بینالمللی در کشور است.
مقامات پلیس بغداد و شاهدان عینی ۱۴ دیماه از حمله هوایی به ساختمان مورد استفاده تیپ ۱۲ گروه حشدالشعبی که به «النجبا» معروف است خبر دادند.
بر اساس این گزارشها، مشتاق جواد کاظم الجواری، معروف به ابوتقوی که از رهبران حرکت النجبا بود، در حمله نیروهای آمریکایی کشته شده است.
حرکت النجبا از گروههای نیابتی ایران تلقی میشود که در عراق و سوریه فعال است.
آمریکا برای مبارزه با داعش ۹۰۰ سرباز در سوریه و ۲۵۰۰ نظامی در عراق مستقر کرده است.
گروههای نیابتی ایران در عراق و سوریه از زمان جنگ اسرائیل و حماس بارها به پایگاههای میزبان نیروهای آمریکایی در عراق حمله کردهاند.
این در حالی است که دولت عراق کنترل محدودی بر شبهنظامیان مورد حمایت ایران در این کشور دارد.