وزارت خارجه عراق خبر داد که بغداد و واشینگتن در مورد تشکیل کمیته مشترکی برای بررسی آینده نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در خاک عراق توافق کردهاند.
وظیفه کمیته یاد شده که این وزارتخانه در بیانیه روز پنجشنبه ۵ بهمن به آن اشاره کرده، تعیین جدول زمانی برای خروج تدریجی این نیروها و پایان دادن به ماموریت ائتلاف بینالمللی است.
حدود دوهزار و ۵۰۰ نظامی آمریکایی در عراق مستقرند که وظیفه اصلی آنها ارائه مشاوره و کمک به نیروهای عراقی برای پیشگیری از تجدید فعالیت گروه حکومت اسلامی موسوم به «داعش» است.
این گروه افراطی که از سوی بسیاری کشورها تروریستی شناخته میشود، در سال ۲۰۱۴ بخش گستردهای از خاک عراق و سپس مناطق شرقی سوریه را تصرف کرد.
پس از چند سال نبرد که نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا در آن نقش مهمی ایفا کردند، این گروه شکست خورد و بخش اعظم مناطقی را که در عراق و سوریه تصرف کرده بود آزاد شد.
صدها تن از نظامیان کشورهای اروپایی نیز تحت فرماندهی این ائتلاف هستند.
بیشتر در این باره: واشینگتن و بغداد بر سر پایان دادن به ائتلاف نظامی در عراق «وارد مذاکره» میشوندحکومت عراق می گوید گروه داعش شکست خورده و در نتیجه مأموریت ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا به پایان رسیده است. ولی در عین حال مایل است راههای گوناگون برای ادامه همکاری دوجانبه با کشورهای عضو این ائتلاف، از جمله همکاری نظامی، آموزشی و تسلیحاتی را بررسی کند.
عراق در عین حال میگوید حضور نیروهای این ائتلاف به عاملی برای تداوم بی ثباتی تبدیل شده است.
شبهنظامیان شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی بارها پایگاههای محل استقرار نیروهای آمریکایی را هدف حمله قرار دادهاند و از زمان شروع جنگ در نوار غزه این حملات به شکل چشمگیری افزایش یافته است.
گفتوگوها قرار است بین فرماندهان نظامی دو کشور انجام شود و هدف آن ارزیابی دقیق از نیازهای عملیاتی و کارایی نیروهای نظامی و امنیتی عراق برای مقابله با تهدیدهایی است که با آن روبهرو هستند.
براساس این ارزیابی، دو طرف تصمیم خواهند گرفت که نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا در چه تاریخی خاک عراق را ترک کنند و هر یک از کشورهای عضو آن در چه زمینهها و به چه شکلی میتوانند همکاری دوجانبه با عراق را ادامه دهند.
خبرگزاری رویترز پیشتر خبر داده بود آمریکا و عراق قرار است بر سر پایان دادن به ائتلاف نظامی بینالمللی در عراق وارد مذاکره شوند.
مقامات دو کشور میگویند این مذاکرات ممکن است ماهها و حتی بیشتر طول بکشد، پیشبینی نتایج گفتوگوها در حال حاضر ناممکن و بعید است که نیروهای آمریکایی به زودی خاک عراق را ترک کنند.
واشینگتن نگران است که خروج سریع نیروهای آمریکایی از عراق به یک خلاء امنیتی منجر شود و نیروهای مورد حمایت ایران و یا گروه داعش آن را پر کنند.
نیروهای آمریکایی در سال ۲۰۱۱ از عراق خارج شدند ولی سه سال بعد با توافق دولت عراق و برای حمایت از نيروهای مسلح اين کشور در نبرد با داعش به عراق بازگشتند.