واکنش سخنگوی سپاه به انتقادها از خشک شدن دریاچه ارومیه: می‌خواهند توانمندی نظام را زیر سوال ببرند

به گفتۀ یک مقام سازمان حفاظت محیط زیست، از ۱۰ خرداد امسال تاکنون تراز دریاچه ارومیه ۲۴ سانتی‌متر کاهش پیدا کرده است

سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی معترضان به خشک شدن دریاچه ارومیه را به «جریان‌سازی» برای «شکستن اقتدار» جمهوری اسلامی متهم کرد.

رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران، روز چهارشنبه ۱۸ مرداد مدعی شد: «در طول ۸٠٠ سال گذشته در دنیا، چندین دریاچه همچون دریاچه ارومیه خشک شدند و این تغییرات اقلیمی خاص ایران نیست».

او که در جمع خبرنگاران استان چهارمحال و بختیاری سخن می‌گفت، انتقادها از بی‌توجهی و اهمال‌کاری مسئولان در احیای دریاچه ارومیه را بدون ارائه هیچ سند و مدرکی به «جریان‌سازی» نسبت داد و آن را «سوژه‌ای برای زیر سؤال بردن توانمندی نظام» دانست.

طرح این مدعا در شرایطی است که کشور با طیف بی‌پایانی از بحران‌ها در حوزه‌های مختلف از جمله اقتصاد، انرژی، محیط زیست، حقوق بشر، فساد و غیره مواجه است.

همزمان با اظهارات سخنگوی سپاه، یک مقام سازمان حفاظت محیط زیست ایران خبر داد از ۱۰ خرداد تاکنون تراز دریاچه ارومیه دوباره ۲۴ سانتی‌متر کاهش پیدا کرده است.

مجتبی ذوالجودی، معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌ها، ماه گذشته نیز از خشک شدن « ۹۹ درصد» تالاب گاوخونی در استان اصفهان خبر داده بود.

بیشتر در این باره: نتایج هشداردهنده یک پژوهش: تراز دریاچه ارومیه به پايين‌ترين سطح در ۶۰ سال گذشته رسيده است

عیسی کلانتری، رئیس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست، نیز تیرماه امسال در مورد «مرگ احتمالی» دریاچه ارومیه و «تبدیل آن به باتلاق» تا شهریور امسال هشدار داده بود. او همچنین تأکید کرد که اگر دریاچه ارومیه به طور کامل خشک شود، «اولین قربانیان، مردم تبریز و حاشیه شرقی دریاچه ارومیه» خواهند بود.

به‌رغم ادعای سخنگوی سپاه پاسداران که «تغییرات اقلیمی» را تنها عامل خشک شدن دریاچه ارومیه معرفی کرده است، بسیاری از کارشناسان سدسازی‌های «غیراصولی» سپاه پاسداران و حفر هزاران چاه غیرقانونی را از عوامل اصلی خشک شدن این دریاچه می‌دانند.

سازمان مطالعاتی «واترپالِتیکس» در آمریکا که ثبات راهبردی وضعیت آب در جهان را بررسی می‌کند، تیرماه ۱۳۹۷ در گزارشی تصریح کرد حدود ۶۰۰ سد در ایران «در راستای منافع سپاه پاسداران و پروژه‌های آنها» ساخته شده که به تشدید بحران کم‌آبی دامن زده است.

از سوی دیگر، اظهارات اخیر رمضان شریف درباره عادی بودن خشک شدن دریاچه ارومیه به خاطر تغییرات اقلیمی جهان در حالی است که تصاویر ماهواره‌ای از دریاچه وان ترکیه در ۱۶۵ کیلومتری دریاچه ارومیه، نشان از سرزندگی آن دارد.

عیسی کلانتری در سال ۱۳۹۸ از احتمال انتقال آب از دریاچه وان به ارومیه خبر داده بود؛ موضوعی که مانند دیگر طرح‌های احیای دریاچه ارومیه به فراموشی سپرده شده است.

بیشتر در این باره: احیای محیط زیست در ایران، با وجود سوء‌مدیریت و فساد؟

آقای شریف در بخش دیگری از واکنش تلویحی خود به انتقادها از سدسازی‌های بی‌رویه و غیراصولی سپاه مدعی شد: «تا پیش از انقلاب اسلامی علم و توانمندی مهار آب را نداشتیم و سدسازی توسط کشورهای دیگر انجام می‌شد، اما اکنون ایرانیان به عنوان پیمانکاران سدسازی در دیگر کشورها در حال فعالیت هستند».

او توضیحی درباره جزئیات حضور پیمانکاران سدسازی ایران در دیگر کشورها نداد، اما دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران شهریور پارسال گفته بود کل صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور در سال ۱۳۹۰ به پنج میلیارد دلار رسید و قرار بود به‌مرور به ۳۵ میلیارد دلار برسد، اما «امروز به ۵۰۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرده‌ است».

با استفاده از گزارش‌های خبری اعتماد آنلاین، تسنیم و رادیو فردا/د.خ/ک.ر