تاجیکستان «آموزش‌دیدگان در قم» را مسئول قتل گردشگران خارجی می‌داند

محل حمله به گردشگران دوچرخه‌سوار در ناحیه دنغره تاجیکستان

وزارت امور داخلی (وزارت کشور) تاجیکستان با انتشار اطلاعیه‌ای، «حزب ممنوعه نهضت اسلامی و آموزش‌دیدگان در ایران» را مسئول حمله اخیر به گردشگران خارجی در تاجیکستان دانسته است.

روز یک‌شنبه، در منطقه دَنغَره واقع در ۱۰۰ کیلومتری جنوب دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، یک خودرو، چهار دوچرخه‌سوار خارجی را عمداً زیر گرفت و سرنشینان خودرو سپس با چاقو به دوچرخه‌سواران حمله کردند.

قربانیان، دو شهروند آمریکایی، یک هلندی و یک شهروند سوئد هستند که سه نفر از آنها در دم جان باختند و نفر چهارم در بیمارستان درگذشت. دست‌کم سه شهروند خارجی دیگر از جمله یک فرانسوی نیز زخمی شده‌اند.

به نوشته اطلاعیه وزارت داخلی تاجیکستان افراد حزب نهضت اسلامی تاجیکستان به رهبری حسین عبدالصمدف اقدام به قتل این جهانگردان کرده‌اند.

در اطلاعیه این وزارتخانه آمده است که عبدالصمدف چهار بار در قم و مازندران آموزش‌های عقیدتی و نظامی دیده است.

این اطلاعیه می‌نویسد که حمله‌کنندگان در حال فرار به افغانستان بوده‌اند و اطلاعات مندرج در این اطلاعیه از اعترافات یکی از بازداشت‌شدگان به دست آمده است.

وزارت کشور تاجیکستان سند و مدرکی در مورد محتوای اطلاعیه خود ارائه نکرده است.

محی‌الدین کبیری، رهبر در تبعید حزب نهضت اسلامی، در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز ضمن تکذیب دست داشتن حزب وی در این قتل‌ها گفته‌است که دولت تاجیکستان قصد دارد با صدور این اطلاعیه «توجهات را از جنایتکاران واقعی منحرف کند.»

اطلاعیه وزارت کشور تاجیکستان یک روز پس از آن منتشر شده که گروه حکومت اسلامی (داعش) مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.

محل حمله به دوچرخه‌سواران

وب‌سایت اعماق، وابسته به گروه دولت اسلامی (داعش)، روز دوشنبه، هشتم مرداد، بدون اشاره به جزئیات یا ارائه سندی، این ادعا را مطرح کرده است.

اعماق، مهاجمان را «سربازان» داعش معرفی کرده که روز یکشنبه در راستای درخواست این گروه از وفاداران خود برای حمله به «شهروندان» دولت‌های ائتلاف علیه گروه حکومت اسلامی این اقدام را انجام داده‌اند.

پیش از این گزارشی از حمله تروریستی به خارجیان در تاجیکستان منتشر نشده بود.

رمضان رحیم‌زاده، وزیر کشور تاجیکستان از تشکیل یک گروه برای بررسی حادثه خبر داده که زیر نظر شخص امام‌علی رحمان، رئیس جمهور این کشور فعالیت می‌کند.

به گفته آقای رحیم‌زاده، راننده خودرو و همراهان وی پس از زیرگرفتن عمدی گردشگران دوچرخه‌سوار، پیاده شده و به وسیله اسلحه و چاقو به آنها حمله کردند.

بر اساس این گزارش، بر روی اجساد قربانیان، آثار جراحت‌های ناشی از اصابت چاقو وجود داشته است.

آن‌طور که مقام‌های محلی اعلام کرده‌اند دست‌کم یک نفر در ارتباط با این حمله بازداشت شده و یک نفر دیگر نیز در درگیری با ماموران امنیتی کشته شده است.

پیش از این گزارش شده بود که دو نفر از مهاجمان کشته و چند نفر نیز در این ارتباط بازداشت شده‌اند.

پلیس تاجیکستان همچنین با اعلام هویت سه مرد جوان،‌ از تحت تعقیب قرار داشتن آنها در ارتباط با این حمله خبر داده است.

به گفته پلیس، خودرویی در نزدیکی روستای «توربولکف» پیدا شده که به نظر می‌رسد همان خودرویی است که در حمله به گردشگران مورد استفاده قرار گرفته است.

یکی از شاهدان عینی به خبرنگار سرویس تاجیکستان رادیو فردا گفته که این حمله، «اتفاقی» نبود و یکی از زخمی‌شدگان به او گفته که راننده خودرو و همراهان وی پس از زیرگرفتن آنها از خودرو بیرون پریدند و با چاقو به آنها حمله کردند.

سفارت آمریکا در تاجیکستان نیز با انتشار بیانیه‌ای این موضوع را تائید کرده و شمار گردشگران مورد تهاجم را هفت نفر اعلام کرده است.

این بیانیه ضمن محکوم کردن این حمله، از شهروندان آمریکایی خواسته با اینکه مدرکی دال بر تهدید آنها وجود ندارد، اما نسبت به اطراف خود توجه بیشتری داشته باشند.

سفارت هلند نیز اعلام کرده شهروند کشته‌شده این کشور در این حمله، مردی ۵۶ ساله بوده و یکی از مجروحان نیز شهروند ۵۸ ساله این کشور بوده است.

امام‌علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان در پیامی ضمن همدردی با دونالد ترامپ، همتای آمریکایی خود، این حمله را «اقدامی بی‌رحمانه» توصیف کرده است.

حمله به گردشگران خارجی در تاجیکستان در حالی رخ داده که این کشور برای گسترش صنعت جهانگردی خود و جذب گردشگران خارجی به شدت تلاش می‌کند.

تاجیکستان نیز همچون بسیار دیگری از کشورهای آسیای میانه با گروه‌های افراط‌گرا دست و پنجه نرم می‌کند و گزارش‌ها حاکی از پیوستن صدها نفر از شهروندان این کشور به گروه دولت اسلامی (داعش) است.

تاجیکستان حزب نهضت اسلامی را در سال ۲۰۱۵ به عنوان یک سازمان تروریستی ممنوع کرد و ده‌ها تن از مقام‌ها و اعضای آن را زندانی کرد. تا آن زمان حزب نهضت اسلامی تنها حزب اسلام‌گرای قانونی در آسیای مرکزی بود.

حزب نهضت اسلامی برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ ممنوع شد، اما در سال ۱۹۹۸ پس از پایان جنگ داخلی تاجیکستان مجدداً قانونی شده بود.

منابع: سرویس تاجیکستان رادیو آزادی؛ ب.ب / پ.پ