مقامهای ارشد اسرائیل و حزبالله اینگونه ارزیابی کردهاند که «جنگ بزرگی» بین آنها در راه نیست اما هر یک از آنها «هشدار» داده که در صورت وقوع چنین جنگی، هزینه سنگینی به طرف مقابل تحمیل خواهد کرد.
این سخنان در فضای تنش نظامی روزهای اخیر در مرزهای اسرائیل با سوریه و لبنان بیان شده است.
رسانههای اسرائیل به نقل از وزیر دفاع کشورشان گزارش دادند که بنی گانتس یکشنبه شب، پنجم مرداد، در نشست فرماندهان شاخه شمالی ارتش پس از بازدید از مرز، گفت «اسرائیل در جستجوی وخیم کردن بیدلیل اوضاع نیست».
ژنرال گانتس در همین حال گفت: «کسی که بخواهد ما را امتحان کند، توان برتر ما را خواهد دید اما امیدوارم نیازی به استفاده از آن نباشد».
وزیر دفاع اسرائیل گفت کشورش کاری با سوریه و لبنان ندارد اما برای «منافع امنیتی» خود در ارتباط با این دو کشور اقدام خواهد کرد.
وی در توضیح «منافع امنیتی» گفت اسرائیل علیه تثبیت نظامی ایران، انتقال جنگافزار پیشرفته و دقیقتر کردن راکتها، چه در سوریه، چه در لبنان اقدام خواهد کرد.
ژنرال گانتس خطاب به دولتهای دمشق و بیروت نیز گفت: «وضع کشورتان هم به لحاظ بحران اقتصادی و هم به خاطر ویروس کرونا خوب نیست اما شما مسئول هر اقدامی هستید که از خاک کشورتان انجام شود».
همزمان شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزبالله، یکشنبه شب گفت با وجود تنش جاری میان سازمان او با اسرائیل، ارزیابی نمیکند که یک «جنگ بزرگ» در ماههای آینده در راه باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، معاون حسن نصرالله افزود: «نه تنها فضای کنونی، بلکه فضای چند ماه آینده نشان از جنگ ندارد» و اسرائیل در پی کشاندن حزبالله به جنگ نیست.
وی اما گفت بگذارید واکنش حزبالله به کشته شدن یک عضو این سازمان در حمله اسرائیل در سوریه، همچنان فکر اسرائیل را درگیر کند.
شیخ قاسم همچنین در گفتوگو با شبکه المیادین که همسو با ایران، سوریه و حزبالله است، افزود: «معادله بازدارندگی» میان حزبالله با اسرائیل کماکان «برقرار است و حزبالله قصد تغییر آن را ندارد».
بیشتر در این باره: ارتش اسرائیل در پی «تهدید حزبالله» به حال آمادهباش درآمدحزبالله از بعد از جنگ ۳۴ روزه در تابستان ۱۴ سال پیش با اسرائیل، همواره گفته است که «تحمیل شکست» به اسرائیل، معادله بازدارندگی ایجاد کرده و این کشور میداند که هر حمله به حزبالله یا لبنان واکنش خواهد گرفت.
اسرائیل اذعان دارد که زرادخانه راکتی و سایر توان نظامی حزبالله قویتر از جنگ سال ۲۰۰۶ است اما میگوید در صورت وقوع یک جنگ بزرگ، این بار برای «نابودی» حزبالله اقدام خواهد کرد.
تنش جدید میان اسرائیل و حزبالله پس از آن آغاز شد که این گروه همپیمان جمهوری اسلامی اعلام کرد علی کامل محسن، یک شبهنظامی آن در «حمله هوایی اسرائیل» در شامگاه ۳۰ تیر به فرودگاه نظامی دمشق کشته شده است.
حزبالله پیشتر گفته بود به کشته شدن هر یک از نیروهایش در حملات منتسب به اسرائیل در سوریه واکنش نشان خواهد داد.
ظهر روز جمعه چهارم مرداد اصابت یک گلوله خمپاره از سوریه به بخش اسرائیلینشین جولان به حزبالله نسبت داده شد.
هر چند خمپاره فرود آمده در جولان خسارتی اندک به خودروی یک خانواده عرب دروزی در یک دهکده وارد کرد اما ارتش اسرائیل پس از ساعاتی مواضعی از ارتش سوریه را در آن سوی مرز گلولهباران و بمباران هوایی کرد که به زخمی شدن دو سرباز ارتش سوریه منجر شد.
اسرائیل همچنین تأیید کرد که یک ریزپهپاد نظامی این کشور شامگاه یکشنبه در جنوب لبنان سقوط کرده اما افزود که «اطلاعات آن قابل استخراج نیست».
ارتش اسرائیل نظامیان بیشتری را که اواسط هفته گذشته به شمال فرستاده بود، از این مناطق خارج کرد تا «هدف حملات احتمالی حزبالله قرار نگیرند».
ژنرال ذخیره عاموس یادلین، رئیس پیشین سازمان اطلاعات نظامی ارتش، به کشورش توصیه کرده که از هر واکنش احتمالی حزبالله در دوره کنونی، بهرهبرداری کرده و این بار «کارهایی را که باید در لبنان انجام دهد، یکسره کند».
بیشتر در این باره: نقش جمهوری اسلامی در کشاندن نیمی از مردم لبنان به زیر خط فقرادعای «چراغ سبز» برای کشتن حسن نصرالله
در همین حال، عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه در واکنش به اظهارات روز یکشنبه نخستوزیر اسرائیل که گفته بود ما «اجازه نمیدهیم ایران در نواحی مرزی ما حضور پیدا کند»، گفت: «بنیامین نتانیاهو مانند آقای هوک (نماینده ویژه آمریکا در امور ایران) زیاد حرف میزند».
آقای موسوی در نشست خبری هفتگی وزارت خارجه افزود: ایران در سوریه «نه حضور نظامی دارد و نه قصد دارد به صورت دائمی در جایی حضور نظامی داشته باشد؛ حضور ایران مستشاری و به درخواست دولت سوریه است».
امیرحسین قاضیزاده، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، بعید ندانسته که کشتن حسن نصرالله در دستور کار باشد.
این مقام ارشد مجلس شورای اسلامی روز دوم مرداد در حساب توئیتری خود نوشته بود که آمریکا نتایج کشتن قاسم سلیمانی را «مثبت» ارزیابی کرده و برای کشتن سایر «فرماندهان جبهه مقاومت، به ویژه حسن نصرالله چراغ سبز نشان داده است». نوشته وی در روزنامه اسرائیلی هیوم بازتاب یافته بود.
ژنرال کنث مکنزی، فرمانده سنتکام، نیروهای ستاد مرکزی آمریکا، پس از دیدار دو هفته پیش از لبنان گفته بود درگیری جدید حزبالله با اسرائیل «تبعات سنگینی» برای «لبنان، این سازمان و هواداران آن» خواهد داشت.
ژنرال مکنزی این را نیز گفته بود که ایران هنوز از زیر بار کشته شدن قاسم سلیمانی «سر بلند نکرده و قدرت تصمیمگیری را از دست داده» است.