سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید میگوید مذاکرات آتشبس در لبنان برای پایان دادن به درگیری میان ارتش اسرائیل و گروه حزبالله تا به حال مثبت بوده و در مسیر درستی پیش میرود.
جان کربی روز دوشنبه پنجم آذر در نشست باخبرنگاران تصریح کرد که به نتیجه نهایی «نزدیک هستیم» و افزود: «مذاکرات سازنده بود و معتقدیم در مسیر بسیار مثبتی پیش میرود.»
او با اشاره به ادامه داشتن گفتوگوهایی که با میانجیگری آمریکا در جریان است، گفت تا زمانی که توافق «نهایی» نشود، نمیتوان با اطمینان از آتشبس سخن گفت.
پیشتر، گیدئون سعار، وزیر امور خارجه اسرائیل، اعلام کرد توافق آتشبس لبنان منوط به خلع سلاح گروه حزبالله و دور شدن آن از مرز اسرائیل است.
آقای سعار روز دوشنبه پنجم آذر در سخنرانی در پارلمان اسرائیل آذر گفت آتشبس مبتنی بر دو نکته اصلی خواهد بود: «اول، جلوگیری از حرکت حزبالله به سمت جنوب فراتر از رود لیتانی و دوم، جلوگیری از بازسازی و در قدرت ماندن حزبالله در سراسر لبنان.»
شبکه خبری سیانان نیز روز دوشنبه گزارش داد نخستوزیر اسرائیل یکشنبه شب در جلسهای امنیتی با مقامهای این کشور، رسیدن به توافق آتشبس با حزبالله را «به شکل اصولی» پذیرفته است.
یک مقام آگاه با اعلام این خبر به سیانان گفت که اسرائیل هنوز درباره برخی جزئیات این توافق ملاحظاتی دارد که انتظار میرود دوشنبه به دولت لبنان منتقل شود.
از سوی دیگر، وبسایت اکسیوس به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد اسرائیل و لبنان بر سر شرایط توافق پایان دادن درگیری بین اسرائیل و حزبالله به توافق رسیدهاند.
بیشتر در این باره: درگیری شدید اسرائیل و حزبالله؛ گفتوگوی بایدن و مکرون درباره آتشبس در لبنانساعاتی پیشتر، مایک هرتزوگ، سفیر اسرائیل در آمریکا، گفت که قرار آتشبس میان اسرائیل و حزبالله لبنان ممکن است طی چند روز آینده نهایی شود. او تأکید کرد که هنوز برخی مسائل نهایی نشده و توافق نیازمند تأیید دولت اسرائیل است، اما مذاکرات به مرحلهای نزدیک به نتیجه رسیده است.
اما نایب رئیس پارلمان لبنان، در گفتوگو با رویترز تأکید کرد «هیچ مانع جدی» برای آغاز اجرای آتشبس پیشنهادی آمریکا بهمنظور پایان دادن به درگیریها بین اسرائیل و حزبالله لبنان باقی نمانده است.
او روز دوشنبه پنجم تیرماه خبر داد که پیشنهاد واشینگتن شامل جدول زمانی ۶۰ روزه برای خروج نیروهای اسرائیلی از خاک لبنان است و در این مدت ارتش لبنان در جنوب این کشور مستقر خواهد شد.
به گفته الیاس بوصعب، در ۲۴ ساعت گذشته یکی از نقاط اختلاف درباره اینکه چه کسی نظارت بر آتشبس را بر عهده خواهد داشت، با توافق بر سر تشکیل کمیتهای متشکل از پنج کشور، از جمله فرانسه و به ریاست ایالات متحده، حل شده است.
این در حالی است که دنی دانون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، پیش از نشست شورای امنیت گفت که انتظار دارد کابینه اسرائیل روز دوشنبه یا سهشنبه برای بررسی موضوع آتشبس در لبنان تشکیل جلسه دهد.
اما رویترز به نقل از یک مقام لبنانی اعلام کرده که بیروت از سوی واشینگتن مطلع شده است که این توافق ممکن است «ظرف چند ساعت آینده» اعلام شود.
رویترز نیز به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی به موضوع تشکیلی جلسه کابینه اسرائیل اشاره کرده و نوشته این جلسه روز سهشنبه تشکیل میشود.
اما یک مقام دیگر اسرائیلی به رویترز گفته که این جلسه کابینه برای بررسی توافقی است که ممکن است در روزهای آینده نهایی شود.
یکی از مسائل مهم مورد بحث، درخواست اسرائیل برای حفظ حق اقدام در صورت نقض تعهدات توسط حزبالله است. این توافق به دنبال کاهش حضور نیروهای حزبالله و ارتش اسرائیل در جنوب لبنان است.
اسرائیل حزبالله را به عدم پایبندی به قطعنامه سازمان ملل پس از جنگ ۲۰۰۶ متهم کرده و نگران است که حضور سنگین حزبالله در جنوب لبنان به حملاتی مشابه حملههای حماس منجر شود.
لبنان نیز اسرائیل را به نقض قطعنامه ۲۰۰۶ متهم میکند، بهویژه از طریق ورود هواپیماها و کشتیهای نظامی به خاک این کشور.
این مذاکرات با میانجیگری نماینده ارشد آمریکا انجام شده و پس از یک سال جنگ شدید میان طرفین که از اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، امیدهایی برای پایان درگیریها به وجود آورده است.
بیشتر در این باره: ارتش اسرائیل میگوید حزبالله حدود ۱۶۰ پرتابه در یک روز شلیک کردحزبالله از آغاز جنگ تاکنون هزاران موشک به اسرائیل شلیک کرده و تنها در روز یکشنبه حدود ۲۵۰ موشک به اسرائیل پرتاب کرده است.
در این میان، ایتامار بنگویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل از جناح راست افراطی، مخالفت خود را با هرگونه توافق اعلام کرده و از بنیامین نتانیاهو خواسته است که جنگ تا دستیابی به «پیروزی کامل» ادامه یابد.
رسانههای اسرائیلی و وبسایت اکسیوس گزارش دادهاند که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، با پیشنویس قرار آتشبس میان این کشور و حزبالله لبنان که توسط آمریکا ارائه شده است، موافقت اولیه کرده است. این پیشنویس شامل آتشبس ۶۰ روزه و نظارت کمیتهای به ریاست آمریکا بر اجرای آن است.
در این توافق، نیروهای حزبالله باید به شمال رودخانه لیتانی عقبنشینی کنند، ارتش لبنان در مرز مستقر شود، و نیروهای اسرائیلی خاک لبنان را ترک کنند. اسرائیل نیز با تضمینهای ارائهشده توسط آمریکا، حق اقدام نظامی در صورت تهدید قریبالوقوع را خواهد داشت.
گزارشها حاکی از تأثیر حکم جلب مقامات اسرائیلی از سوی دیوان کیفری بینالمللی بر مذاکرات بوده است. واکنش خشمگین نتانیاهو به این حکم موجب وقفهای چندروزه در پیشرفت مذاکرات شد.
حمله اسرائیل «به چند مرکز فرماندهی حزبالله» در جنوب بیروت
همزمان خبر رسید که اسرائیل روز دوشنبه، پنجم آذر، حملات هوایی خود به حومه جنوبی بیروت را از سر گرفته است. این حملات پس از هشدار تخلیه محل از سوی اسرائیل و بمباران شدید مناطق تحت کنترل حزبالله در شب قبل صورت گرفت.
خبرگزاری رسمی لبنان گزارش داد که «سه حمله در نزدیکی حاره حریک» انجام شده است و تصاویر خبرگزاریها هم دود سنگینی را در حومه جنوبی بیروت نشان میدهد.
آویخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل، پیشتر در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرده بود که ارتش، «تأسیسات و منافع» حزبالله را در حومه جنوبی هدف قرار خواهد داد و به مکانهای مشخصی اشاره کرد.
کمی بعد ارتش اسرائیل اعلام کرد که نیروی هوایی این کشور «حملاتی اطلاعاتمحور به چند مرکز فرماندهی حزبالله» در حومه جنوبی انجام داده است.
این حملات پس از یک آخر هفته از بمبارانهای سنگین در جنوب بیروت و اطراف آن رخ دادو ادامه این حملات، با وجود درخواست آتشبس از سوی جوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، که روز یکشنبه از لبنان بازدید کرد، صورت میگیرد.
در حملهای مرگبار که صبح شنبه به محله پرجمعیت بسطه در مرکز بیروت انجام شد، «دستکم ۲۹ نفر» کشته شدند. این آمار توسط وزارت بهداشت لبنان اعلام شد.
ارتش اسرائیل روز دوشنبه اعلام کرد که یک مرکز فرماندهی حزبالله را در بسطه هدف قرار داده است.
وزارت آموزش لبنان روز دوشنبه به دلیل «شرایط خطرناک کنونی» تمامی کلاسهای مدارس، مؤسسات فنی و دانشگاههای خصوصی را در بیروت و برخی مناطق اطراف آن تعطیل کرد.
حزبالله روز یکشنبه مدعی شد که ۵۰ حمله علیه نیروهای اسرائیلی، مواضع نظامی و شهرکهای مرزی انجام داده است. ارتش اسرائیل نیز گزارش داد که ۲۵۰ پرتابه به داخل خاک این کشور شلیک شده است.
این یکی از بیشترین تعداد حملاتی است که حزبالله از زمان آغاز درگیریهای مرزی با ارتش اسرائیل در اکتبر سال گذشته در پی جنگ غزه ادعا کرده است.
بنابر گزارشها حملات راکتی و پهپادی روز یکشنبه مناطقی در شمال و مرکز اسرائیل را هدف گرفته بود و اصابت راکتها یا قطعاتی از آنها دستکم پنج مجروح برجای گذاشت.
بیشتر در این باره: دستکم ۱۵ کشته در حملهٔ اسرائیل «با موشکهای سنگرشکن» به ساختمانی در مرکز بیروتحملات راکتی حزبالله در حالی انجام شده است که به نوشته رویترز، یک روز پیش از آن حملات هوایی اسرائیلی به بیروت «یکی از مرگبارترین و قدرتمندترین حملات» طی ماههای اخیر را رقم زد.
بنابر این گزارش، مجموع قربانیان حملات یک سال اخیر اسرائیل به لبنان اکنون به ۳۷۵۴ کشته رسیده است.
درگیریها بین اسرائیل و حزبالله لبنان از یک روز پس از حمله هفتم اکتبر آغاز شد اما عمدتا به مناطق مرزی دو کشور محدود ماند؛ اما اسرائیل از ۲۷ شهریور عملیات برای ضربه زدن به حزبالله را با انفجار پیجرها گسترش داد و سپس نیروهای زمینی خود را وارد جنوب لبنان کرد.