بهرغم کوششهای دیپلماتیک بینالمللی برای متوقف کردن شدیدترین خشونتهای سالهای اخیر میان اسرائیل و حماس در غزه، هیچ نشانهای از توقف خصومتها دیده نمیشود.
در نهمین روز از عملیات جنگی اسرائیل و سازمانهای مسلح فلسطینی در غزه، ارتش اسرائیل روز سهشنبه، ۲۸ اردیبهشت، تأیید کرد که حملات سنگین هوایی علیه محله مرفهنشین الرمال در بخش غربی شهر غزه از نیمه شب آغاز شده و در طول روز سهشنبه ادامه دارد.
سرهنگ هدای زیلبرمن، سخنگوی ارتش اسرائیل، گفت که جنگندههای کشورش «بر اساس یک برنامه منظم»، «پایگاههای نظامی و امنیت داخلی» متعلق به حماس در غزه را بمباران میکند.
این سخنگو اضافه کرد که در این حملات، «بیش از ۱۵ تن» از افراد حماس در بمبارانهایی که توسط ۶۰ فروند جنگنده انجام شد، کشته شده و تونلهای حماس در طول ۱۰ تا ۱۵ کیلومتر هدف قرار گرفته است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار است برای پایان دادن به نبردها، امروز ۲۸ اردیبهشت، جلسه اضطراری برگزار کند.
در همین حال، مارک میلی، رئیس ستاد ارتش آمریکا نیز با تأکید بر اینکه ادامه جنگ به نفع هیچکس نیست، هشدار داد که با ادامه درگیری نظامی اسرائیل و فلسطینیهای غزه، بیثباتی گستردهای منطقه را دربر خواهد گرفت.
مارک میلی پیش از عزیمت به بروکسل برای شرکت در نشست ناتو، در گفتوگو با خبرنگاران، لزوم تنشزدایی را یادآور شد.
این هشدار رئیس ستاد ارتش آمریکا پس از آن اعلام میشود که ارتش اسرائیل سحرگاه سهشنبه ۲۸ اردیبهشت به سوی لبنان نیز آتش گشود. ارتش اسرائیل اعلام کرد که حملات نظامیان این کشور به خاک لبنان در پاسخ به شلیک راکت به شمال اسرائیل بوده است.
با وجود درخواستهای فزاینده برای پایان دادن به جنگ، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل دوشنبه شب گفت، اسرائیل تا زمانی که لازم باشد، حمله به اهداف حماس را ادامه میدهد تا آرامش وامنیت به اسرائیل بازگردد.
در این میان، رسانههای اسرائیل اعلام کردند که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، دوشنبه شب در گفتوگوی تلفنی تازهای با بنیامین نتانیاهو، از لزوم آتشبس سخن گفت و از اسرائیل خواست همه تلاش خود را برای حفاظت از جان غیرنظامیان بهکار ببندد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در طول یک هفته نبرد، بیش از ۳۳۵۰ موشک از غزه به سوی اسرائیل پرتاب شدهاست. اسرائیل نیز در پاسخ، چندین بار مناطق مختلف غزه را بمباران کرده است.
از زمان آغاز درگیریها میان اسرائیل و فسطینیها، بیش از ۲۰۰ تن ازجمله ۶۱ کودک در غزه کشته شدهاند. تعداد کشتهها در اسرائیل نیز ۱۰ نفر ازجمله یک کودک گزارش شده است.
به گفته سازمان ملل متحد، در طول نبردهای اخیر، بیش از ۳۸۰۰۰ فلسطینی در غزه آواره شده و ۲۵۰۰ خانوار دیگر، منازل خود را از دست دادهاند.
اسرائیل در واکنش به حملات راکتی، لبنان را هدف قرار داد
ارتش اسرائیل در حالی که از ۹ روز پیش درگیر بحران سنگین جنگی با فلسطینیان در غزه است، دقایقی پیش از بامداد سهشنبه ۲۸ اردیبهشت به سوی لبنان آتش گشود.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که حملات نظامیان آن به خاک لبنان در پاسخ به شلیک راکت به شمال اسرائیل بوده است.
سخنگوی ارتش اسرائیل افزود، راکتهایی که اندکی پیش از نیمه شب دوشنبه از لبنان به طرف اسرائیل نشانهگیری شد، فاقد برد کافی برای اصابت به اسرائیل بوده و در خاک خود لبنان فرود آمده است.
به گفته ارتش اسرائیل، شش راکت در مجموع از لبنان به سوی اسرائیل شلیک شده است. اما هنوز گزارشی از جزییات حمله اسرائیل به لبنان و خسارات یا تلفات احتمالی ناشی از آن منتشر نشده است.
بیشتر در این باره: شکست اقدامات دیپلماتیک برای متوقف کردن درگیریها در نوار غزهسرهنگ هدای زیلبرمن، سخنگوی ارتش اسرائیل، روز سهشنبه گفت سران ارتش ارزیابی میکنند که حملات راکتی از لبنان، مشابه رویداد دوشنبه شب که ۶ راکت از جنوب لبنان شلیک شده بود، تکرار شود.
رسانههای لبنان نیز خبر دادند که ارتش لبنان پس از جستجوی اماکنی که راکتها از آن به اسرائیل پرتاب شد، برخی تجهیزات شبهنظامیان را یافته است.
بر اساس گزارش شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل ، ارتش این کشور در طول بحران جاری با فلسطینیان، تلاش جدی کرده بود تا از گسترش آن به مرزهای شمالی و درگیری احتمالی با سازمان حزبالله لبنان جلوگیری کند.
این شبکه در همین حال افزوده است که ارزیابی اسرائیل این است که حزبالله عامل شلیک راکتها نبوده بلکه عوامل دیگری درصدد «دمیدن بر آتش بحران» از بخش جنوبی لبنان هستند.
آخر هفته گذشته نیز همزمان با بحران اسرائیلی- فلسطینی سه فروند راکت از جنوب لبنان به سوی اسرائیل شلیک شد ولی ارتش لبنان اعلام کرد که «عوامل خودسر» این حمله را شناسایی و بازداشت کرده است.
شماری از لبنانیها آخر هفته گذشته با تجمع در پشت مرزهای کشورشان با اسرائیل در همبستگی با فلسطینیان شعار دادند. حضور پرچمهای سازمان حزبالله در این تجمع نیز محسوس بود.
ارتش اسرائیل همان روز تایید کرد که به سوی شماری از «مظنونین به ترور» که در صدد عبور از مرز لبنان با اسرائیل بودهاند، آتش گشوده است.
یک مرد لبنانی ۲۱ ساله در آن منطقه کشته شد که صدها لبنانی در آیین خاکسپاری او در شهرک زادگاهش شرکت کردند.
پیش از آن نیز و همزمان با عملیات متقابل اسرائیل و حماس، سه فروند راکت از بخش سوری جولان به اسرائیل شلیک شد که در واکنش به آن، اسرائیل نقاطی را در سوریه با تانکها و جنگندههای خود بمباران کرد.
افزون بر این خبرها، اسرائیل روز سهشنبه از «رخنه یک پهپاد تهاجمی» از اردن به اسرائیل و انهدام آن خبر داد.
از سویی دیگر، همزمان با آغاز اعتصاب سراسری فلسطینیان و اعراب شهروند اسرائیل، ارتش اسرائیل یک مرد فلسطینی را در شهر الخلیل از پای درآورد. رسانههای فلسطینی گفتند که این مرد در انجام «عملیات استشهادی و مقاومتی» کشته شد.
دومین گفتوگوی بایدن و نتانیاهو از آغاز بحران
در این میان، رسانههای اسرائیل اعلام کردند که جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، دوشنبه شب در گفتوگوی تلفنی تازهای با بنیامین نتانیاهو، از لزوم آتشبس سخن گفته است.
این دومین گفتوگوی جو بایدن با بنیامین نتانیاهو از آغاز این بحران بود و ساعتی پس از آن انجام شد که خبرگزاریها اعلام کردند که اسرائیل تلاشهای آمریکا و دیگر رهبران جهانی برای پایان دادن به عملیات نظامی در غزه را رد کرده است.
با این حال، کاخ سفید و دفتر نخست وزیری اسرائیل اعلام کردند که جو بایدن در تماس دوشنبه شب نیز از «حق اسرائیل در دفاع از مردم خود در برابر حملات راکتی» دفاع کرده است.
بیشتر در این باره: نپذیرفتن آتشبس؛ نتانیاهو: «حملات به غزه تا زمانی که لازم باشد ادامه مییابد»آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، نیز در گفتوگوی تلفنی با نخست وزیر اسرائیل، ضمن تاکید بر «حق دفاع اسرائیل از خود»، از تداوم بحران ابراز نگرانی کرد.
بنیامین نتانیاهو دوشنبه شب به فرماندهان ارتش خود دستور داد که حملات سنگین به غزه را فعلا ادامه دهند.
به گزارش تایمز اسرائیل، آویو کوخاوی، فرمانده ارتش اسرائیل، در این نشست گفته است که نظامیانش برای ضربه زدن به نیروها و امکانات حماس در غزه، «دستکم به دو روز دیگر عملیات» نیاز دارند.
اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس و زیاد نخاله، دبیر کل جهاد اسلامی فلسطین، نیز روز دوشنبه در سخنرانیهای جداگانهای گفتند که آنها برای آتش بس التماس نخواهند کرد و هنوز از توان عملیات در برابر اسرائیل برخوردارند.
همزمان با حملات سنگین هوایی ارتش اسرائیل در نقاط مختلف غزه در شامگاه دوشنبه و بامداد سهشنبه، حملات راکتی از غزه به سوی شهرهای اسرائیل نیز ادامه یافته است.
در طول این بحران در حالی که ۲۱۲ فلسطینی در غزه کشته و خسارات سنگینی به ویژه به شهر غزه در این باریکه وارد شده، اسرائیل نیز هدف بیش از ۳ هزار فروند راکت قرار گرفته و ۱۰ شهروند این کشور کشته شدهاند.
همزمان، رهبران جامعه اعراب شهروند اسرائیل اعلام کردند که روز سهشنبه، ۲۹ اردیبهشت، پا به پای فلسطینیان کرانه باختری و شرق اورشلیم اعتصاب سراسری برقرار میکنند.
اعتصاب سراسری اعراب و فلسطینیان در حالی است که از شدت و گسترده درگیریهای هولناک داخلی هفته گذشته میان یهودیان و اعراب در شهرهای مختلف اسرائیلی، به میزان محسوسی کاسته شده و اوضاع در دو روز گذشته آرامتر بوده است.
از فضای پرتنش شرق اورشلیم و مسجدالاقصی نیز که این دور از بحران از آن آغاز شد، در روزهای اخیر تا حد زیادی کاسته شده است.
واکنشهای ترکیه
در این میان، اسماعیل هنیه، رهبر حماس، روز سهشنبه در نامه بهشماری از مقامات و رهبران منطقه، آخرین رویدادهای غزه را تشریح کرد.
اسماعیل هنیه از جمله در نامه به رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، خواهان تحرک جهان اسلامی و جامعه بینالملل برای توقف بمباران غزه شد.
آقای اردوغان یکی از فعالترین رهبران جهانی در دو هفته اخیر در ارتباط با بحران جدید اسرائیلی- فلسطینی بوده و از جمله اتریش را به خاطر برافراشتن پرچم اسرائیل بر فراز ساختمان صدراعظم در وین، شدیداً نکوهش کرده است.
وی گفتهاست اتریش با «یک دولت تروریست» ابراز همبستگی کرده و «میخواهد مسلمانان، صورتحساب کشتن یهودیان را بپردازند». اتریش گفته است که با مردم اسرائیل که مورد حمله راکتی هستند، احساس همبستگی دارد.
اما رجب طیب اردوغان تأکید کرده که کشورش «آماده کمک نظامی و سیاسی» است تا شهر بیتالمقدس/اورشلیم توسط یک کمیته سهگانه فلسطینی- اسرائیلی- بینالمللی اداره شود.