رئیس ستاد ارتش اسرائیل به فرماندهان خود دستور داده است طرحهای موجود برای حمله به تاسیسات هستهای ایران را بازنگری کرده و برای اجرای عملی آنها آماده شوند.
همزمان اسرائیل برای نخستین بار به حوزه فعالیت سنتکام، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، افزوده میشود؛ این فرمان برای تقویت محور اسرائیل و اعراب در رویارویی احتمالی با ایران ارزیابی شده است.
این گامها در حالی رخ میدهد که دولت اسرائیل خود را برای بروز اختلاف با دولت جو بایدن بر سر ایران آماده کرده و به تیمسازیهای مختلف و تعیین نماینده ویژه برای تعامل با دولت تازه آمریکا روی آورده است.
روزنامه اسرائیل هیوم روز پنجشنبه، ۲۵ دیماه، نوشت که به دستور کادر سیاسی، ژنرال آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش، از فرماندهان و نهادهای ارتش خواسته است تا سه گزینه نظامی را برای حمله احتمالی به تاسیسات هستهای ایران آماده کنند تا همین روزها به کابینه امنیتی اسرائیل ارائه شود.
ماموریت تهیه گزینههای نظامی به واحد راهبردی رکن سوم ارتش یا «دایره ایران» و در زمینه تشدید فعالیت هستهای ایران در تناقض با برجام، به فرماندهان نظامی اسرائیل محول شده است.
اسرائیل هیوم، پرتیراژترین روزنامه این کشور و حامی بنیامین نتانیاهو، در صفحه نخست خود افزوده که ارتش در حال کار روی سه گزینهای است که رئیس ستاد درخواست کرده و هدف از آن، تضعیف کوششهای هستهای ایران یا در صورت لزوم، مقابله عملی با ایران است.
این روزنامه به منبع مشخصی اشاره نکرده، اما به نقل از ژنرال بنی گانتز، وزیر دفاع و رئیس پیشین ستاد ارتش، نوشته است که اسرائیل «باید» گزینه نظامی حقیقی علیه ایران به روی میز داشته باشد.
رویترز در این زمینه نوشته که اسرائیل از مدتها پیش برنامه حمله به ایران را آماده کرده و روزنامه اسرائیل هیوم، برای تاکید بر وجود گزینه نظامی و جهت هشدار به ایران، این گزارش را منتشر کرده است.
بیشتر در این باره: بلومبرگ: تلاش و برنامهریزی اسرائیل برای سد کردن راه بایدن برای بازگشت به برجامخبرگزاری رویترز یادآوری کرده است که این نوع هشدارها از سوی اسرائیل در زمان دولت باراک اوباما نیز بارها مطرح شد و برخی مقامات آمریکا تردید داشتند که اسرائیل با همه تجهیزات پیشرفته و توان هستهای (نظامی)، بتواند ضربات جدی و اثربخش به برنامه هستهای ایران بزند.
اما ژنرال ذخیره اهود باراک، وزیر دفاع پیشین اسرائیل، که در دهه گذشته بارها از احتمال حمله کشورش به ایران سخن گفته بود، روز پنجشنبه گفت اگر جو بایدن به برجام بازگردد، حمله اسرائیل به ایران «حتمی» است.
آقای باراک در حالی این سخن را بیان کرده که از مخالفان سرسخت بنیامین نتانیاهو در سیاست داخلی اسرائیل است.
شماری از وزیران دولت نتانیاهو در روزهای گذشته ابراز «امیدواری» کردند که دولت جو بایدن سیاست فشار حداکثری بر حکومت تهران را ادامه داده و تحریمهای سخت و فراگیر علیه ایران را «تا برچیده شدن برنامه هستهای ایران» برطرف نکند.
اما اسرائیل کاتز، وزیر دارایی و یکی از سران اصلی حزب لیکود، روز پنجشنبه در مصاحبه با رادیوی ارتش، تایید کرد که اختلافات دولت اسرائیل با جو بایدن بر سر ایران، چالشهایی در مناسبات دو کشور ایجاد خواهد کرد.
الی کوهن، وزیر اطلاعات اسرائیل، نیز در این روز به تلویزیون سایت خبری واینت گفت کشورش مذاکرات غیررسمی با مقامات انتخابی برای دولت بایدن را آغاز کرده تا دولت تازه آمریکا را از بازگشت به برجام و نشان دادن نرمش در قبال ایران دور کند.
بیشتر در این باره: نتانیاهو به دنبال انتصاب نماینده ویژه برای تعامل با دولت بایدن در امور ایراندر حالی که یوسی کوهن، رئیس موساد، برای گفتوگوی غیررسمی با مقامات دولت بایدن به واشینگتن رفته، رسانههای اسرائیل و آمریکا نوشتهاند که بنیامین نتانیاهو برای «جلوگیری از انحراف دولت بایدن» در ارتباط با ایران، در حال تیمسازی است و دو هیئت نظارت بر اقدامات آمریکا در خصوص ایران، برپا میکند.
در این میان، روزنامه وال استریت جورنال روز ۲۵ دی گزارش داد که دونالد ترامپ به سنتکام، ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، فرمان داده تا اسرائیل از این به بعد، بخشی از حوزه فعالیت استحفاظی این نیروها باشد.
به نوشته این روزنامه، این دستور آقای ترامپ که دورهاش کمتر از یک هفته دیگر پایان مییابد یکی از آخرین گامهای حمایتی او از اسرائیل، و در راستای شکل دادن دستور کار خاورمیانه پیشاپیش ِروی کار آمدن جو بایدن است.
مقامات نظامی آمریکا به وال استریت جورنال گفتند که این تغییرات نظامی، جبهه همکاری اسرائیل و امیرنشینهای خلیج فارس در برابر ایران را تقویت میکند.
اسرائیل تا پیش از این در حوزه استحفاظی یوکام، فرماندهی ارتش آمریکا در اروپا، قرار داشت.
اسرائیل که مخالف برجام و مشوق عمده خروج آمریکا از این توافق هستهای بود، گفته است که گام روزهای گذشته ایران در غنیسازی اورانیوم با غلظت ۲۰ درصدی «نقض فاحش» برجام است.
دانی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، در مباحثات شورای امنیت در روز چهارشنبه،۲۴ دی، یک طرح پنج مادهای برای رسیدگی به «خطرات اتمی ایران» ارائه کرد و خواهان یک نشست ویژه شورا در این باره شد.
ایران اما تاکید کرده است که غنیسازی ۲۰ درصدی و سایر گامهای کاهشی از تعهدات هستهایاش، قابل برگشت است به این شرط که آمریکا تحریمهای فلجکننده علیه ایران را بردارد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، هفته گذشته گفت که حکومت او برای بازگشت آمریکا به برجام «عجله ندارد» و تنها در صورت رفع تحریمها است که بازگشت آمریکا به برجام «معنا خواهد داشت».