هشدار اسرائیل به ایران و سوریه: «دارند با آتش بازی می‌کنند»

ارتش اسرائیل همزمان در بیانیه‌هایی اعلام کرده است که «حملات علیه هدف‌های ایرانی در سوریه» انجام می‌شود

در ادامه درگیری اسرائیل در خاک سوریه، سخنگوی ارتش این کشور روز شنبه به ایران و سوریه هشدار داد که «دارند با آتش بازی می‌کنند». در پی به صدا درآمدن آژیر خطر موشکی در مناطق اسرائیلی، این مقام در عین حال گفت که اسرائیل به دنبال وخیم کردن وضع نیست.

رسانه‌های اسرائیل و سوریه گزارش داده‌اند که حملات هوایی اسرائیل علیه سوریه بامداد شنبه، ۲۱ بهمن، ادامه دارد؛ ساعاتی پیش از آن، اسرائیل از ساقط کردن یک «پهپاد ایرانی» در حریم هوایی اسرائیل و همزمان از سقوط یک جنگنده خود در خاک اسرائیل بر اثر آتش پدافند سوریه خبر داد.

در این میان، آژیر حمله احتمالی راکتی در مناطق اسرائیلی در نزدیکی مرز با لبنان به صدا درآمده است.

در پی این اتفاقات، خبرگزاری فرانسه به نقل از سخنگوی ارتش اسرائیل در روز شنبه هشدار داد که جمهوری اسلامی و سوریه «با آتش بازی می‌کنند».

جاناتان کانریکس، سخنگوی ارتش، در عین حال متذکر شد که اسرائیل در پی وخیم کردن اوضاع نیست و از تشدید درگیری پرهیز دارد.

این مقام با اشاره به «ورود پهپاد» ایرانی به حریم هوایی اسرائیل از طریق خاک سوریه این اتفاق را «شدیدترین و فاحش‌ترین نقض تمامیت اسرائیل» به دست ایران در سال‌های گذشته توصیف کرد.

به گفته خبرگزاری فرانسه به نقل از آقای کانریکس، «به همین دلیل واکنش اسرائیل به این شدت بود».

بر اساس گزارش رسانه‌های دولتی سوریه، اسرائیل حملات هوایی علیه هدف‌هایی در سوریه را از نخستین ساعات بامداد شنبه در «حریم دمشق» آغاز کرد. نظر به تداوم حملات هنوز توضیح مشروحی در مورد هدف‌ها و عواقب حملات داده نشده‌ است.

ارتش اسرائیل همزمان در بیانیه‌هایی اعلام کرد که «حملات علیه هدف‌های ایرانی در سوریه» انجام می‌شود؛ به گزارش روزنامه جروزالم پست، به «دوازده» هدف جنگی شامل سه بخش از تجهیزات پدافند هوایی سوریه حمله شده‌است.

در دو سال گذشته حملات متعددی در سوریه صورت گرفته که همگی به اسرائیل نسبت داده شده و آخرین آن، هفته گذشته، ساعاتی پس از بازدید نخست‌وزیر اسرائیل از نزدیکی مرز با سوریه بود.

اما حملات هوایی شنبه، پس از رخدادهای سحرگاه شنبه تشدید شد. اسرائیل بامداد شنبه گزارش داد که بالگردهای تهاجمی این کشور از مدل آپاچی، یک «پهپاد ایرانی» را که از آسمان سوریه به حریم هوایی اسرائیل «رخنه کرده بود»، متلاشی کردند.

به گزارش بیانیه ارتش اسرائیل، پهپاد از لحظه ورود به آسمان این کشور، «زیر نظر» بود.

ایران یا سوریه در خصوص «پهپاد» واکنشی نشان ندادند اما سخنگوی ارتش اسرائیل گفت که «ایران منطقه را به ماجراجویی می‌کشاند و بهای لازم را خواهد پرداخت».

اسرائیل همزمان تأیید کرد که یک فروند جنگنده این کشور در آسمان خودش سقوط کرده‌است. سرهنگ رونن منلیس سخنگوی ارتش اسرائیل پس از ساعاتی تأیید کرد که آتش پدافند هوایی سوریه عامل سرنگونی جنگنده اسرائیلی بوده‌است؛ ارتش سوریه پیشتر گفته بود سامانه‌های پدافند هوایی این کشور علیه هواپیماهای «متجاوز» فعال شده‌است.

بقایای اف۱۶ سرنگون‌شده بر فراز روستای هادروف اسرائیل. ۲۱ بهمن ۹۶

به نظر می‌رسد که این وخیم‌ترین برخورد نظامی سوریه و اسرائیل، بعد از آخرین جنگ دو کشور در سال ۱۹۷۳ است.

ارتش اسرائیل گزارش داد دو خلبان جنگنده با چتر نجات بیرون پریده و در بیمارستان حیفا بستری هستند و وضعیت یکی از دو خلبان «وخیم» است.

به گزارش پایگاه خبری وای.نت، بمب‌افکن سرنگون‌شده، یکی از چهار جنگنده مدل «توفان» بود که در ساعات بامدادی عملیات مشارکت داشت ولی پس از آن جنگنده‌های دیگری نیز به سوی سوریه به پرواز درآمدند.

همزمان، رسانه‌های اسرائیل در برنامه‌های اضطراری خبری خود گزارش دادند که آژیر حملات راکتی احتمالی در سراسر منطقه جلیل در نزدیکی مرز اسرائیل با لبنان در بامداد شنبه چند بار به صدا درآمده تا مردم شهرک‌ها و روستاها به پناهگاه‌ها بروند.

این رسانه‌ها به احتمال شلیک راکت از جنوب لبنان اشاره کردنداما تا ساعتی بعد از طنین آژیر، از احتمال اصابت راکت خبری منتشر نشد.

رسانه‌های اسرائیل می‌گویند که با وجود «تقدس شبات» (شنبه یهودیان)، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر در جریان اوضاع قرار گرفته و آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل همراه با فرماندهان ارتش در وزارت دفاع «اوضاع را با دقت دنبال می‌کند».

نخست‌وزیر اسرائیل همراه با وزیران و فرماندهان ارتش هفته گذشته از بلندی‌های جولان در نزدیکی مرز سوریه بازدید کرده بود که خبرگزاری رویترز آن را کم‌سابقه توصیف کرد.

آقای نتانیاهو در روزهای اخیر در دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه در مسکو و نیز در ملاقات با نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی روسیه که به اسرائیل رفته بود، گفت «حضور نظامی ایران در سوریه تحمل نمی‌شود» و نیز افزود که کشورش «اقدامات لازم را انجام می‌دهد».

سوریه می‌گوید که حضور نظامی ایران در این کشور با دعوت دولت قانونی دمشق است؛ اما اسرائیل مدعی است که ایران می‌خواهد با پایان جنگ داخلی سوریه نیز نفوذ نظامی و شبه نظامیان هوادارش در این کشور را افزایش دهد.

همزمان با تشدید اوضاع میان اسرائیل و سوریه در ارتباط با ایران، تنش در مرزهای اسرائیل و لبنان در روزهای گذشته نیز تشدید شده‌است. نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید که ایران کارخانه موشک نقطه‌زن در لبنان برپا کرده اما نخست‌وزیر لبنان آن را رد کرده‌است.