انتقاد مقام اطلاعاتی پیشین اسرائیل از سیاست نتانیاهو و بنت در قبال ایران

نفتالی بنت (راست) و بنیامین نتانیاهو

یکی از ارشدترین مقامات نظامی پیشین اسرائیل که مسئولیت گردآوری و تحلیل اطلاعات در خصوص ایران را داشته می‌گوید که «ناکامی فاحش سیاست اسرائیل» در قبال ایران، برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران را سرعت بخشید.

دنی سیترینوویچ، فرمانده امور ایران در سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل، نهاد موسوم به «امان»، در گفت‌وگو با روزنامه تایمز اسرائیل، در شماره روز سه‌شنبه، نهم آذر، ابراز نگرانی کرد که در وضعیت فعلی که نفتالی بنت همان سیاست بنیامین نتانیاهو را دنبال می‌کند، اسرائیل و ایران در مسیر برخورد نظامی باشند.

به گفته این فرمانده پیشین، «اشتباهات محاسباتی» احتمالا منجر به درگیری بین دو کشور خواهد شد.

گفت‌وگوی مشروح تایمز اسرائیل با سرگرد ذخیره دنی سیترینوویچ همزمان با نخستین دور از مذاکرات میان ایران و طرف‌های مانده در برجام در وین منتشر شده است.

به گفته این نظامی اسرائیلی، اکنون تنها راه غلبه بر تهدیدات، این است که آمریکا با روی آوردن به «مصالحه‌ای قابل توجه» باعث موفقیت مذاکرات وین شود.

این فرمانده کارشناس امور ایران، در زمان خروج آمریکا از برجام، از سوی دولت وقت بنیامین نتانیاهو وابسته نظامی اسرائیل در واشینگتن بود و به مدت سه سال اطلاعات در مورد ایران را با مسئولان آمریکایی به اشتراک گذاشته است، اما حال تاکید دارد که او همان زمان نیز به سیاستمداران اسرائیل هشدار داد که خروج از برجام اشتباه است.

سرگرد سیترینوویچ تاکید کرده که بنیامین نتانیاهو، برای ارزیابی‌های «امان» ارزشی قائل نبود و ضمن نادیده گرفتن آن، دونالد ترامپ را به خروج از برجام و اعمال سیاست «فشار حداکثری» به ایران تشویق می‌کرد.

بنیامین نتانیاهو گفته بود که او با نشان دادن اسناد برنامه اتمی ایران به دونالد ترامپ، عامل موثری در تصمیم‌گیری آمریکا در خروج از برجام بود.

اما سرگرد سیترینوویچ گفته است برجام «با همه ایراداتش، برنامه هسته‌ای ایران را به میزان قابل توجهی عقب انداخت؛ بسیار بیشتر از هر فعالیت مخفی دیگری که هدفش ایجاد چنین تاخیری بود».

بیشتر در این باره: مقام اسرائیلی می‌گوید کشتن فخری‌زاده باعث «کاهش سرعت پیشرفت اتمی ایران نشده است»

آقای سیترینوویچ تصریح کرده که فعالیت‌های مخفی برای ضربه زدن به برنامه اتمی ایران ممکن است این برنامه را تنها زمانی کوتاه به تاخیر بیندازد یا در کوتاه‌مدت برخی اهداف را تعلیق کند، اما دستاوردهای آن هرگز به پای برجام نرسیده است.

اشاره این مقام پیشین اسرائیلی ظاهرا به موارد متعددی از خرابکاری‌های منتسب به اسرائیل علیه برنامه هسته‌ای ایران است که تناوب تکرار آن در دو سال اخیر افزایش نیز یافته، اما مقامات اسرائیلی اذعان کرده‌اند که ایران هر بار، پس از مدتی کوتاه، عواقب خرابکاری‌ها را جبران کرده و برنامه خود را پیشرفته‌تر نیز کرده‌ است.

یک مقام ارشد اسرائیلی نیز روز ۹ آذر به شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل گفت که کشتن محسن فخری‌زاده، «پدر برنامه هسته‌ای ایران» این طرح‌ها را با تاخیر روبه‌رو نکرده و آن اقدام، عملا حاصلی نداشت.

سرگرد ذخیره سیترینوویچ در مصاحبه با تایمز اسرائیل تاکید کرده که اصولا خواسته اسرائیل برای صفر کردن غنی‌سازی اورانیوم ایران «یک درخواست بی‌ربط است، مانند آن است که در وضعیت امروز دنیا بخواهید میزان ابتلا به ویروس کرونا را به صفر برسانید».

اظهارات این نظامی ارشد اسرائیلی در حالی بیان شده که نفتالی بنت همزمان با دور جدید مذاکرات وین، در پیامی به کشورهای حاضر در مذاکرات گفت که «تسلیم اخاذی ایران نشوید».

همزمان، یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل، روزهای دوشنبه و سه‌شنبه این هفته با سفر به لندن و پاریس و ضمن دیدار با بوریس جانسون، نخست ‌وزیر بریتانیا و امانوئل ماکرون، رئیس‌ جمهور فرانسه، دلایل اسرائیل را برای خودداری از احیای برجام برشمرد.

رسانه‌های اسرائیل گزارش داده‌اند که بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، نیز در راه سفر به واشینگتن است تا با انجام گفت‌وگو با مقامات ارشد آمریکا، بار دیگر از دولت جو بایدن بخواهد که از بازگشت به برجام خودداری کند.

روزنامه جروزالم پست نهم آذر به نقل از مقامات اسرائیلی نوشت اگر مذاکرات وین منجر به رفع تحریم‌ها علیه ایران شود، اسرائیل اقدام به حمله نظامی به ایران خواهد کرد.

ژنرال آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل نیز بارها در دوره اخیر گفته است که دستورات برای تسریع آمادگی در خصوص حمله نظامی کشورش به ایران، صادر شده و تدارکات برای چنین حملات احتمالی در اوج خود است.

اما سرگرد ذخیره سیترینوویچ به تایمز اسرائیل گفته است که در صورت وقوع حملات اسرائیل به ایران، یک جنگ منطقه‌ای رخ خواهد داد و اسرائیل به‌ویژه از سوی بخش شمالی خود آماج حملات راکتی حزب‌الله خواهد شد.

آقای سیترینوویچ که اکنون کارشناس دانشگاه رایخمن در اسرائیل است، تازه‌ترین فرمانده نظامی ارشد پیشین ارتش اسرائیل است که دیدگاه‌های خود را علیه سیاست اسرائیل در قبال ایران علنی کرده است.

رابرت مالی، نماینده ویژه امور ایران در دولت جو بایدن، جمعه گذشته در گفت‌وگو با شبکه رادیویی آمریکایی ان‌پی‌آر، گفت که با وجود مخالفت دولتمردان اسرائیل با بازگشت آمریکا به برجام، بسیاری از مقامات پیشین امنیتی اسرائیل مزایای احیای برجام را بیشتر می‌دانند از وضعیتی که به یک بحران منطقه‌ای منجر شود.