لاپید با هدف ایجاد «فشار هماهنگ» بر ایران با مکرون دیدار می‌کند

یائیر لاپید

یائیر لاپید، نخست ‌وزیر دولت انتقالی اسرائیل، روز سه‌شنبه، ۱۴ تیر، راهی فرانسه شده تا امانوئل مکرون، رئیس‌ جمهور فرانسه، را برای برداشتن گام‌های سخت‌تر در قبال مذاکرات هسته‌ای قدرت‌ها با ایران و نقش جنبش حزب‌الله در لبنان مجاب کند.

سفر آقای لاپید به فرانسه، اولین دیدار خارجی او در پنج روزی است که در پی تحولات سیاسی کشورش و سقوط دولت ائتلافی نفتالی بنت، تا انتخابات پارلمانی پیش ‌رو در اسرائیل، موقتا پست نخست ‌وزیری را به دست گرفته است.

دیدار یائیر لاپید از پاریس از این نظر به عنوان اولین سفر خارجی او تعیین شده که دولت مکرون در هفته‌های اخیر ایران را برای رسیدن به توافق برای احیای برجام تشویق کرده و همزمان با ادامه نفوذ فرانسه در لبنان، حزب‌الله در روزهای اخیر با دست زدن به تحرکات تازه‌ای اسرائیل را در برابر لبنان به چالش کشیده است.

یک مقام ارشد اسرائیلی به رویترز گفت که فرانسه در موضوع ایران «نقش بسیار فعالی» دارد و برای اسرائیل اهمیت دارد که استدلالات خود را در مخالفت با احیای برجام عنوان کند.

این مقام اسرائیلی در همین حال افزود که دولت لاپید مخالف توافق با ایران نیست، بلکه به دنبال «یک توافق بسیار قوی‌ است».

اسرائیل طرف مذاکرات هسته‌ای با ایران نیست، اما همه کشورهای غربی با اهمیت دادن به «نگرانی‌های اسرائیل» از ناحیه ایران، نمی‌خواهند وضعیتی ایجاد شود که در صورت احیای برجام، اسرائیل به حملات نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران دست بزند.

به گفته مقام ارشد اسرائیلی که رویترز با او گفت‌وگو کرده اما نامش را نبرده، دولت لاپید خواهان «فشار هماهنگ» بر ایران است.

این منبع افزود که لاپید در دیدار با مکرون «کمک» به «تنظیم پیش‌نویس چارچوب مناسب» برای توافق با ایران را پیشنهاد خواهد کرد.

کاترین کولونا، وزیر خارجه جدید فرانسه، روز ۱۲ تیر در گفت‌وگوی تلفنی با همتای ایرانی خود، حسین امیرعبداللهیان، تهران را فراخواند از فرصت مذاکراتی که «هنوز پنجره آن باز است»، برای رسیدن به «توافقی که مورد رضایت همه طرف‌ها باشد» استفاده کند.

در حالی که اسرائیل تحریم‌های سخت سال‌های اخیر علیه ایران را کافی نمی‌داند و بی‌وقفه برقراری تحریم‌های کاملا فلج‌کننده علیه جمهوری اسلامی ایران را از قدرت‌های جهانی طلب می‌کند، فرانسه هفته گذشته اعلام کرد که خواهان برداشته شدن تحریم‌های نفتی ایران و ونزوئلا است تا با بازگشت نفت این دو کشور به بازارهای انرژی، از وخیم‌تر شدن شرایط نظر به ادامه جنگ روسیه در اوکراین، جلوگیری شود.

بیشتر در این باره: فرانسه خواستار بازگشت نفت ایران و ونزوئلا به بازارهای جهانی شد

یائیر لاپید تاکید کرده که او سیاست یک ‌سال اخیر را که نفتالی بنت در قبال ایران انجام داد و بسیار شدیدتر از اقدامات زمان بنیامین نتانیاهو بود، ادامه خواهد داد.

با این حال، مذاکرات لاپید- مکرون در روز ۱۴ تیر در کاخ الیزه، در شرایطی صورت می‌گیرد که هم آینده سیاسی آقای لاپید در اسرائیل روشن نیست و هم حزب آقای مکرون در فرانسه اکثریت پارلمانی را از دست داده و او تازه کابینه خود را اصلاح کرده است.

«ارائه مطالب اطلاعاتی اسرائیل درباره حزب‌الله»

در این میان، روزنامه یدیعوت آحرونوت گزارش داده است که یائیر لاپید «اطلاعاتی» را در مورد «خطرات حزب‌الله برای لبنان» به آقای مکرون ارائه خواهد کرد.

به نوشته این روزنامه، هدف از ارائه این مطالب، ایجاد فشار بر حزب‌الله و لبنان در جریان مذاکرات جاری برای ترسیم مرز دریایی میان اسرائیل و لبنان است.

این مذاکرات از مدتی پیش در جریان است و یک مقام آمریکایی که میانجی‌گر است، مواضع لبنان را به اسرائیل ارائه کرده اما هنوز پاسخ اسرائیل را دریافت نکرده است.

ارتش اسرائیل روز ۱۱ تیر سه پهپاد را که حزب‌الله به فراز حوزه گازی «کاریش» در آب‌های دریای مدیترانه، در نزدیکی اسرائیل و لبنان، فرستاده بود، متلاشی کرد. حزب‌الله این اقدام را تایید و ماموریت پهپادها را «شناسایی» اعلام کرد.

اسرائیل گفته است که گاز استخراج شده از این حوزه نه تنها برای اسرائیل، بلکه برای تامین گاز اتحادیه اروپا اهمیت دارد.

گازی که اسرائیل از چند سال پیش استخراج آن را از آب‌های مدیترانه در بخش نزدیک به لبنان آغاز کرد، تخته پرش بزرگی برای شکوفایی اقتصادی اسرائیل بوده است.

اسرائیل در نظر دارد که بخشی از گاز از این حوزه‌ها را نیز غیر از کشورهای منطقه و امارات، به کشورهای اروپایی صادر کند. اما چون خود فاقد تجهیزات کافی است، ترکیه برای انتقال این گاز ابراز آمادگی کرده است.

حزب‌الله مدعی است که حوزه گازی «کاریش» مورد مناقشه است و اسرائیل حق استخراج گاز از آن را ندارد.

بعد از «تامار» و «لویاتان»، «کاریش» سومین حوزه گازی است که اسرائیل آن را متعلق به خود می‌داند.