آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، در مصاحبه اختصاصی با رادیو فردا ضمن تاکید بر دوستی دیرینه میان ایران و اسرائیل گفت که دشمنی جمهوری اسلامی با این کشور باعث شده است اعراب بفهمند که «رژیم افراطی» ایران دشمن آنهاست، نه اسرائیل.
آقای لیبرمن در گفتوگو با مهرداد میردامادی، خبرنگار اعزامی رادیو فردا به تلآویو، که روز سهشنبه، ۱۳ شهریورماه، انجام شد همچنین تاکید کرد که «عزم و اراده» اسرائیل بر این است که هرگز به تهران اجازه ادامه حضور نظامی در خاک سوریه را ندهد.
وزیر دفاع اسرائیل در این مصاحبه با اشاره به نزدیکی اخیر میان کشور خود و اعراب خلیج فارس گفت: «این شاید اولین بار باشد که اعراب میانهرو میفهمند که دشمن اصلیشان اسرائیل و یهودیان و صهیونیسم نیست، بلکه رژیم افراطی و تندروی ایران است.»
به گفته این مقام عالیرتبه اسرائیلی، «این تغییر نگرش در آنها [اعراب] را مدیون رژیم ایران هستیم و صدالبته این هم گامی است به جلو».
اسرائیل بهویژه در دو سال گذشته توانسته است به کشورهای عربی خلیج فارس نزدیک شود، آن هم با تاکید بر دشمن مشترک این کشورها یعنی ایران.
در همین زمینه روزنامه نیویورک تایمز در سال ۹۵ از نزدیکی بیشتر میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی با اسرائیل در «اتحادی نانوشته علیه ایران» خبر داده و راههای جدید ارتباط میان آنها را «جدی و مهم» ارزیابی کرد.
به نوشته این روزنامه، مناسبات میان کشورهای عربی با اسرائیل در دوره اخیر هر چه بیشتر رو به پیشرفت بوده و راههای جدید ارتباطی میان آنها «واقعی» و «مهم» است.
«کاملا مخالف حضور نظامی آنها [در سوریه] هستیم»
آویگدور لیبرمن در ادامه با ابراز تردید درباره کاهش فعالیت ایران در سوریه تاکید کرد: «ما آنها را زیر نظر داریم و نظارت میکنیم، و عزم و اراده ما بر این است که جلو تمایل آنها به تبدیل سوریه به یک پایگاه علیه اسرائیل را بگیریم.»
او ادامه داد: «امید ما این است که پیام ما کاملا واضح باشد، که ما از هیچ کاری برای ممانعت از ایجاد یک پایگاه در همسایگیمان دریغ نخواهیم کرد.»
به گفته این مقام، اسرائیل معتقد است که «ایران یک کشور مستقل است و کاملا حق دارد که با سوریه همکاری و مشارکت داشته باشد، ما مخالف همکاری اقتصادی، دیپلماتیک یا دیگر همکاریهای این دو کشور نیستیم».
او اما در ادامه تاکید کرد که «ما کاملا مخالف حضور نظامی آنها هستیم، مخالف تلاش آنها برای متزلزل کردن ثبات کل خاورمیانه، ثبات کل منطقه ما، و صدالبته ما هرگز موافق آن نخواهیم بود که در خاک سوریه حضور نظامی داشته باشند و هرگز اجازه نخواهیم داد که به کشور اسرائیل آسیبی بزنند».
خبرگزاری روسی تاس در مردادماه سال جاری به نقل از نماینده ویژه ولادیمیر پوتین در امور سوریه خبر داد که نیروهای تحت امر جمهوری اسلامی دهها کیلومتر از بلندیهای جولان در این کشور فاصله گرفتهاند.
این خبر کمتر از یک ماه پس از آن منتشر میشد که نخست وزیر اسرائیل خبر داد که در دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، پیامی روشن به او داده است.
«پیام روشن» آقای نتانیاهو این بود که کشورش مخالف هرگونه حضور ایران در سوریه است.
روسیه در میان ایران و اسرائیل
وزیر دفاع اسرائیل درباره تفاهم کشورش با روسیه چنین توضیح داد: «راههای گفتوگو و دیالوگ بین ما و روسیه باز است، ما با صداقت و ذهنی باز با هم حرف میزنیم. دیگر این که این به نفع روسیه است که ثبات در سوریه را حفظ کند، برای همین است که در سوریه سرمایهگذاری کردهاند.»
اما، به گفته او، «[از طرف دیگر] فعالیت ایران در سوریه به ثبات در این کشور لطمه میزند».
آقای لیبرمن به مهرداد میردامادی گفت: «با مردم ایران مشکلی نداریم، مشکل ما با این رژیم است، رژیم دگم و دیوانهای که هر روز یک سخنرانی میشنویم که میخواهند کشور اسرائیل را نابود کنند، که هرگز موجودیت ما را نخواهند پذیرفت، و حتی به عبری روی موشکهای بالیستیکشان مینویسند که میخواهند اسرائیل را از صفحه گیتی پاک کنند.»
اشاره این مقام اسرائیلی به گفته چندین مقام جمهوری اسلامی از جمله چند فرمانده سپاه پاسداران است که بارها از «محو» اسرائیل سخن گفتهاند.
«جاهطلبی سیاسی ایران در ترکیب با سلاح اتمی برای همه مسئلهساز است»
وزیر دفاع اسرائیل در ادامه با تاکید بر غیر صلحآمیز بودن فعالیت اتمی ایران، این فعالیتها را نه فقط برای اسرائیل، بلکه برای «تمام منطقه» خاورمیانه «خطرناک» دانست.
به گفته این مقام اسرائیلی، «دستیابی ایران به سلاح اتمی بزرگترین خطر برای ثبات همه است» و «جاهطلبی سیاسی ایران در ترکیب با سلاح اتمی برای همه مسئلهساز خواهد بود».
با وجود این وزیر دفاع اسرائیل تاکید داشت که «هدف آنها رسیدن به سلاح اتمی است، نه پالایشگاه اتمی» و برای اثبات این امر به «مدارکی» اشاره کرد که چندی پیش بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در اختیار رسانهها گذاشت.
بنیامین نتانیاهو در اردیبهشتماه سال جاری اعلام کرد که اسرائیل به «اسناد و مدارک» پیشرفت محرمانه هستهای ایران دست یافته که نشان دهنده «فریب جهانیان» از سوی تهران است.
این در حالی است که وزیر امور خارجه ایران در مقابل پاسخ داد که اظهارات نخست وزیر اسرائیل تکرار اطلاعات قدیمی است که قبلا توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار گرفته بود.
از زمان عقد قرارداد موسوم به برجام، آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها تایید کرده است که ایران به مفاد این قرارداد پایبند بوده است.
به گفته آویگدور لیبرمن، این مدارک «بدون هر شک و تردیدی ثابت میکنند که ایران در پی ساخت رآکتور اتمی است با هدف ساخت سلاح اتمی».
واکنش به موضع اروپا در برابر ایران
آقای لیبرمن در ادامه برای پاسخ به شک و تردید کشورهای اروپایی به این موضع اسرائیل با اشاره به نمونهای تاریخی رفتار آنها را به سران اروپا در زمان آلمان نازی تشبیه کرد که بنا بر اسناد تاریخی دیر به خطر هیتلر پی بردند.
او در این باره گفت: «در مورد مواضع مختلف کشورها باید بگویم که این مانند زمان قبل از جنگ جهانی دوم است که رهبران غربی در برابر انتخاب میان جنگ و بدنامی قرار گرفتند. آنها بدنامی را انتخاب کردند و در پایان هر دو نصیبشان شد؛ چرچیل این را توضیح داده است.»
او ادامه داد: «حالا ما درست در همان وضعیت هستیم که باعث تاسف است. میبینیم که امروز کل دنیا با چه مشکلاتی به خاطر کره شمالی روبهروست، و میتوان تصور کرد که ایران دارای سلاح اتمی، چالشی بسیار بزرگتر و مسئلهای بسیار جدیتر خواهد بود.»