بنیامین نتانیاهو، رهبر حزب لیکود، برنده انتخابات پارلمانی اسرائیل شد که روز سهشنبه، ۲۰ فروردین، در این کشور برگزار شد. همه شواهد نشان میدهد او به زودی پنجمین دوره نخست وزیریاش را آغاز میکند.
این سیاستمدار ۶۹ ساله و همسرش، سارا، با بوسه عاشقانه، در میان هواداران ملتهب حزبی که نتانیاهو را «پادشاه بیبی» مینامیدند، پیروزی خود را در نخستین ساعات سحرگاه چهارشنبه، ۲۱ فروردین، جشن گرفتند.
در عین حال این احتمال مطرح است که این شادی در ادامه سال به سختیهای قضایی و قانونی برای نتانیاهو مبدل شود و کار دولت تازهاش را نیز فلج کند.
بر اساس نتایج شمارش ۹۷ درصد آرا که تا ظهر چهارشنبه انجام شد، لیکود و ائتلاف رقیب آن، «آبی- سفید» به رهبری بنی گانتز و یائیر لاپید، هر یک ۳۵ کرسی کنست، مجلس، را به خود اختصاص دادهاند.
اما جناح راست به خاطر احزاب متعدد راست افراطی و بهشدت مذهبی که هر یک کرسیهایی را از آن خود کردهاند و همگی آنها حامیان دیرینه نتانیاهو بودهاند، در مجموع ۶۵ کرسی از مجموع ۱۲۰ کرسی را کسب کرد.
ائتلاف «آبی- سفید» همراه با شش کرسی حزب میانه کارگر و چهار کرسی حزب چپ «مرتز» و حمایت ده کرسی احزاب عربی، در بهترین حالت تنها میتواند ۵۵ کرسی حامی داشته باشد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، رئوون ریولین، رئیس جمهوری، احتمالا چهارشنبه آینده، ۲۸ فروردین، کار تشکیل دولت را به نتانیاهو محول میکند؛ پس از آن آقای نتانیاهو طبق قانون یک دوره ۲۸ روزه و بعد از آن نیز یک دوره ۱۴ روزه دیگر برای تشکیل دولت مهلت خواهد داشت.
با این حال بنیامین نتانیاهو نظر به وجود یک جناح راست قوی حامی او، منتظر تعیین تکلیف رئیس جمهوری نمانده و تنها لحظاتی پس از پایان رایگیری، کار تشکیل دولت تازه خود را با گفتوگوی تلفنی با سران احزاب راست و مذهبی آغاز کرد.
از آنجا که نتانیاهو برای تشکیل ائتلاف ناچار است به سهمخواهی احزاب راستگرا و مذهبی تن در دهد، به نظر میرسد دولتی که او این بار تشکیل دهد، بهشدت حامی مالی اولترا اورتودکسها و تامینکننده افراطیترین خواستههای راستگرایان باشد.
با وجود این، بسیاری از ناظران در اسرائیل میگویند که سه پرونده علیه نتانیاهو به ظن فساد و خیانت در امانت که نزد دادستانی است، در ماههای آینده به جریان خواهد افتاد و اگر سرانجام او به پای میز محاکمه برده شود، ممکن است اسرائیل با انتخاباتی دوباره در ادامه سال روبهرو شود.
از سوی دیگر، احتمال تصویب قانونی جدید در مجلس با حمایت اکثریت نمایندگان حامی نتانیاهو که مانع از ادامه رسیدگی قضایی به پروندههای وی شود، مطرح شده است.
اما بنی گانتز، رهبر ائتلاف «آبی- سفید» با توجه به وضعیت نتانیاهو روز چهارشنبه گفت که ۳۵ کرسی این ائتلاف یک «سرمایه بزرگ» است و هنوز ممکن است احتمالاتی در ادامه مسیر، ورق را برگرداند.
بنی گانتز سهشنبه شب اعلام پیروزی زودهنگام کرده و خود را نخست وزیر بعدی نامیده بود؛ او به خاطر این شتابزدگی مورد انتقاد و طعنه لیکود و جناح راست قرار گرفت.
۴۱ حزب و فهرست در انتخابات این بار ثبت نام کرده و تایید شده بودند، اما تنها ۱۱ حزب دارای کرسیهایی شدهاند؛ حد نصاب ورود به مجلس کسب ۳.۲۵ درصد آرا شامل دستکم چهار کرسی بود.
جزئیاتی از نتایج انتخابات پارلمانی اسرائیل
غیر از مجموع ۷۰ کرسی لیکود و «آبی- سفید»، ۵۰ کرسی دیگر مجلس اینگونه میان هشت حزب دیگر سرشکن شدهاست:
* حزب مذهبی «شاس» ۸ کرسی، حامی یهودیان مذهبی شرقیتبار به رهبری آریه درعی
* حزب مذهبی «یهودیت توراتی» ۸ کرسی، نماینده یهودیان «هریدی اشکنازی» و اولترا ارتدکس که شورای خاخامهای نمایندهها را تعیین میکند
* فهرست عربی «خاداش- تعل» ۶ کرسی
* حزب کارگر ۶ کرسی، به رهبری آوی گبایی، در حالی که در دوره پیشن ۲۴ کرسی داشت
*اتحاد جدید راستگرایان افراطی ۵ کرسی حامی سرسخت آبادیهای یهودینشین و خواهان الحاق فوری این شهرکها به خاک اسرائیل. گروه افراطیتر «اقتدار یهودی» نیز که تمایلات نژادپرستی به آن نسبت داده شده، مورد حمایت این اتحاد است
* حزب «اسرائیل خانه ما» ۵ کرسی، به رهبری آویگدور لیبرمن، یک سیاستمدار راستگرا که در زمینه اختلاف با نتانیاهو بر سر شدت عمل در قبال غزه حدود ۴ ماه پیش از دولت کنارهگیری کرد و باعث برگزاری انتخابات زودهنگام شد
* حزب چپ صلحطلب «مرتز» ۴ کرسی، به رهبری خانم تامار زاندبرگ
* حزب اجتماعی «کولانو» ۴ کرسی، به رهبری موشه کاخلون که وزیر دارایی دولت پیشین نتانیاهو بود
* فهرست عربی «رعم- بلد» ۴ کرسی، هر چند که ممکن است با احتساب شمارش سربازان، این ۴ کرسی خود را از دست بدهد.
حزب «راست جدید» که نفتالی بنت و آیلت شاکد، سه ماه پیش با خروج آنها از حزب «خانه یهود» تشکیل دادند، به حد نصاب نرسیده و یک شکست بزرگ متحمل شدهاست؛ ایندو گفتهاند شاید شمارش آرای سربازان، آنها را به حد نصاب برساند.
چند ویژگی دیگر مجلس بیست و یکم اسرائیل:
* تا ساعاتی پیش از پایان رایگیری به نظر میرسید که درصد رایدهندگان کاهش یافته اما بر اساس آمار قطعی، ۶۸ درصد رای دادند که تقریباً معادل چند دوره پیشین است. بیشترین کاهش رایدهندگان در میان اعراب است.
* در حالی که حدود ۲۰ درصد ساکنان اعراب هستند، این بار آنها تنها ده نماینده در مجلس دارند که ضعیفتر از هر دوره دیگری است. اما چون احزاب دیگر نیز دو نماینده عرب داشتهاند، در مجموع ۱۲ نماینده عرب وارد مجلس شده در حالی که در دوره پیشین ۱۶ تن بودند.
* شمار نمایندگان اولترا ارتدکس در این دوره به شدت افزایش یافته و به ۳۱ تن رسیدهاست؛ یعنی بیش از یک چهارم مجلس مذهبی شدید است؛ تقسیمبندی داخلی آنها نیز شامل ۱۷ «هریدی» و ۱۴ «ملی- مذهبی» است.
*تعداد زنان کم شدهاست؛ تنها ۲۹ زن در این دوره مجلس حضور دارند در حالی که در دوره پیشین ۳۷ زن نماینده بودند.
* تنها ۴۲ نماینده از یهودیان شرقیتبار به عضویت پارلمان رسیدهاند که فقط ۱۵ تن آنها از میان ۳۵ نماینده لیکود هستند. در حالی که لیکود با رای قاطع یهودیان شرقیتبار به حکمروایی خود ادامه میدهد.
* این دوره مجلس ۱۵ افسر ارشد شامل ژنرالها دارد؛ سه سرلشکر بنی گانتز، گابی اشکنازی و موشه یعلون، سران ائتلاف «آبی- سفید» هر سه رئیس ستاد و فرمانده پیشین ارتش بودهاند.
* در این دوره مجلس، شمار نمایندگان همجنسگرا به ۵ تن افزایش یافته که در دوره پیشین دو تن بود.
* در حالی که در شهر لیبرال تلآویو ۴۶ درصد مردم به «آبی- سفید» و تنها ۱۹ درصد به لیکود رای دادند، در شهرهای جنوبی، لیکود تا ۴۳ درصد آرا را نیز به خود اختصاص داد؛ در اورشلیم با افزایش هر چه بیشتر مذهبیون افراطی «هریدی» تنها در مجموع ۱۸ درصد به احزاب لیبرال رای دادند و ۸۲ درصد آرا در این فقیرترین و یکی از مذهبیترین شهرهای اسرائیل، به سود احزاب به شدت مذهبی و راستگرایان بود.
* آرای دپیلماتهای ساکن خارج، زندانیان، بیماران و سربازان نیز حدود ۵/۵ درصد آرا است و ممکن است شمارش آنها تا پنجشنبه شب، نتیجه نهایی را تا حدی تغییر دهد.
* معادل آرای لازم برای ۱۰ کرسی نیز، به احزابی رای داده شده که به حد نصاب نرسیدند؛ از اینرو باطله است.