بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل پنجشنبه ۱۸ مهر با «نکوهش قاطعانه» حمله ارتش ترکیه به بخش های کردنشین شمال سوریه، گفت کشورش «از هر چه که در توان دارد برای کمک انسانی به ملت شجاع کرد استفاده خواهد کرد».
سخنان آقای نتانیاهو نخستین واکنش رسمی اسرائیل به تصمیم رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه در آغاز عملیات نظامی زمینی و هوایی این کشور در سوریه است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، نخست وزیر این کشور نسبت به «پاکسازی قومی کردها به دست ترکیه و حامیان آن» هشدار داد.
وی اما توضیحی نداد که «کمک انسانی» اسرائیل به کردهای سوریه چگونه انجام خواهد شد و چه مواردی را در بر خواهد گرفت.
بیشتر در این باره: اردوغان تهدید کرد میلیونها پناهجو را روانه اروپا میکند
از زمان روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ در آمریکا در سه سال گذشته، این یکی از موارد نادری است که اسرائیل سیاستی متفاوت از واشینگتن را اعلام میکند.
با وجود این، آقای نتانیاهو در سخنانش از اشاره صریح به موضع دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در خصوص بیرون بردن نظامیان آمریکایی از سوریه خودداری کرد.
همزمان آیلت شاکد رهبر حزب راستگرای اسرائیلی «یامینا» با صراحتی بیشتر از آقای نتانیاهو، وجود یک کشور کرد در منطقه را «در راستای منافع اسرائیل» و همچنین آمریکا توصیف کرد.
خانم شاکد، وزیر پیشین دادگستری، چهارشنبه ۱۷ مهر در صفحه توییتر خود نوشت «قوم تاریخی کرد با ۳۵ میلیون جمعیت و مناسبات دیرینهای که با ملت یهود داشته، مستحق برخورداری از یک کشور است».
به نوشته این سیاستمدار اسرائیلی، «کردها مترقیترین و غربیترین انسانها در منطقه هستند؛ نیروی اصلی در مبارزه با داعش بوده و هزاران کشته دادهاند؛ نیروهای آنها به یکسان توسط زنان و مردان فرماندهی میشوند و دنیای غرب باید در کنار آنها بایستد».
بیشتر در این باره: عملیات ترکیه در شمال سوریه موج محکومیت جهانی را برانگیخت
به گزارش وای.نت، گیدئون ساعار، سیاستمدار رقیب احتمالی بنیامین نتانیاهو در به دست گرفتن رهبری حزب حاکم لیکود، نیز با انتشار بیانیه ای در حمایت از تصمیم آقای نتانیاهو تاکید کرد که سیاست اعلام رسمی پشتیبانی از کردها از نظر جنبه اخلاقی آن اهمیت زیادی دارد و باید مانع از آن شد که ترکیه به کردها آسیب برساند.
به گزارش این رسانه، وزیران عضو کابینه امنیتی ـ سیاسی اسرائیل پنجشنبه در نشست بررسی رویدادهای منطقه از عواقب تصمیم آمریکا ابراز «نگرانی» کرده و آن را «سیاستی انزواطلبانه در راستای منافع عوامل تهاجمی در منطقه» دانستند.
شمار دیگری از سیاستمداران و دولتمردان اسرائیل نیز به رسانههای کشورشان گفتهاند که «پشت کردن» آمریکا به کردها این نگرانی را در میان اسرائیل ایجاد کرده که دولت دونالد ترامپ ممکن است با اقداماتی مانند تلاش برای کاهش بحران با ایران، حمایت از مواضع اسرائیل را نیز کاهش دهد.
اما بنیامین نتانیاهو در سخنان پنجشنبه خود در آیین یادبود جنگ سال ۱۹۷۳ گفت «ما همیشه این اصل بنیادین را به یاد داریم و عملی میکنیم که اسرائیل از خود در برابر هر تهدیدی دفاع خواهد کرد».
در جریان جنگ داخلی هشت ساله سوریه، اسرائیل به بخشی از گروههای مسلح مخالف حکومت بشار اسد با هدف جلوگیری از تشدید بحران در مرز سوریه و اسرائیل کمک کرد و هنوز نیز به اهداف ایران و متحدینش در سوریه برای جلوگیری از آن چه که «تثبیت حضور نظامی ایران در سوریه» مینامد٬ حمله میکند.
معلوم نیست که عملی شدن «کمکرسانی انسانی» اسرائیل به کردهای سوریه با چه واکنشی از سوی دولت مرکزی دمشق یا سایر عوامل ذیربط دیگر در منطقه مانند ترکیه، ایران یا حتی دولت عراق، روبرو شود.
اسرائیل تنها کشور جهان بود که دو سال پیش از برگزاری همه پرسی در اقلیم کردستان عراق٬ از تشکیل کشور مستقل کرد بر اساس اهداف ژئوپولیتیک و به امید برخورداری از یک متحد غیر عرب، آشکارا پشتیبانی کرد.
نظر به موارد پیشین در تنش های اسرائیل با ترکیه٬ ارزیابی میشود که موضع تازه اسرائیل در خصوص «کمکرسانی انسانی» به کردهای سوریه برای رویارویی با ارتش ترکیه، باعث خشم آنکارا شود.
اسرائیل از ۹ سال پیش مناسباتی به شدت متشنج با ترکیه دارد و سران دو کشور پیوسته انتقادهای گزنده ای علیه یکدیگر مطرح میکنند.