آماده‌باش ارتش اسرائیل در پی رد پیشنهاد لبنان بر سر خطوط مرزی دریایی

بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل

به دنبال دستور نخست‌وزیر اسرائیل برای رد توافق تنظیم‌شده میان آمریکا و دولت لبنان برای ترسیم خطوط دریایی مرزی میان لبنان و اسرائیل، ارتش اسرائیل در مرزهای شمال این کشور در برابر اقدامات احتمالی حزب‌الله به حالت آماده‌باش درآمده است.

به گزارش تایمز اسرائیل، ژنرال بنی گانتز، وزیر دفاع، شامگاه پنج‌شنبه ۱۴ مهر، در پی برگزاری نشست اضطراری با ژنرال آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش، به همه نیروهای نظامی، از جمله ناوچه‌های اسرائیلی در دریای مدیترانه، فرمان داد در بالاترین سطح آماده‌باش قرار گیرند.

دفتر وزیر دفاع اسرائیل در بیانیه‌ای در این رابطه اعلام کرد که دستور به آماده‌باش برای مقابله با سناریوی احتمالی وخیم شدن اوضاع در مرز شمالی صادر شده است.

این بیانیه افزوده است که آماده‌باش ارتش، هم در سطح تهاجمی و هم در سطح تدافعی است.

به نوشته تایمز اسرائیل، برقراری وضعیت امنیتی اضطراری در مرز شمالی این کشور در حالی است که نهادهای امنیتی این کشور با «افزایش خشونت‌ها در شرق اورشلیم و کرانه باختری» هم‌زمان با اعیاد پاییزه یهودیان روبه‌رو هستند.

حسن نصرالله، دبیر کل سازمان حزب‌الله، بارها در سخنرانی‌های ماه‌های اخیر خود نسبت به «سو استفاده» اسرائیل از حوزه گازی دریایی کشف شده که اسرائیل آن را «کاریش» نامیده، هشدار داده و مدعی شده که حزب‌الله آماده «دفاع از منافع ملی لبنان است».

بیشتر در این باره: آمریکا می‌گوید در حمله احتمالی حزب‌الله به اسرائیل جلوی اسرائیل را نخواهد گرفت

یائیر لاپید در حالی روز ۱۴ مهر توافق تنظیم شده از سوی آمریکا برای ترسیم خطوط دریایی میان اسرائیل و لبنان را رد کرد که بسیاری از گزارش‌های هفته‌های پیشین حاکی از خوش‌بینی زیاد دولت اسرائیل و رئیس‌جمهور لبنان برای نهایی شدن توافق بود.

مقامات اسرائیلی گفته‌اند که آخرین درخواست‌های لبنان برای انجام تغییرات در مفاد توافق، «قابل ملاحظه» بوده به گونه‌ای که اسرائیل نمی‌تواند آن را بپذیرد.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل گفته است که رد توافق به خاطر حفظ منافع اقتصادی اسرائیل بوده و این منافع چنان اهمیتی دارد که «نبود توافق، بهتر از یک توافق بد» برای این کشور است.

کاخ سفید روز ۱۴ مهر اعلام کرد که مذاکرات میان اسرائیل و لبنان بر سر خطوط دریایی «به مرحله حیاتی» خود رسیده و تلاش‌های میانجی‌گر ویژه آمریکایی در این مذاکرات، آموس هوکشتاین، کماکان ادامه خواهد یافت.

آقای هوکشتاین در ماه‌های گذشته بارها میان اسرائیل و لبنان تردد کرده و پاسخ‌های دو کشور را در زمینه جزییات توافق به طرف مقابل منتقل کرده است. او به‌ویژه دیدارهای متعددی با میشل عون، رئیس جمهوری لبنان، داشته است.

نجیب میقاتی، نخست‌وزیر لبنان، روز ۱۴ مهر با وجود رد توافق از سوی اسرائیل، گفت هنوز به نهایی شدن آن امیدوار است، و افزود که وجود چنین توافقی مانع از حملات نظامی آتی اسرائیل به لبنان خواهد شد.

از سوی دیگر، حزب «لیکود» به رهبری بنیامین نتانیاهو روز پنج‌شنبه، ابراز «اطمینان» کرد که یائیر لاپید در پی انتقادهای شدید آقای نتانیاهو این توافق را رد کرد.

بیشتر در این باره: «تشدید تنش» میان اسرائیل و حزب‌الله بر سر میدان گازی کاریش

در آستانه انتخابات مجلس اسرائیل در حالی که کارزار رقابت سیاسی برای پست نخست‌وزیری داغ شده، بنیامین نتانیاهو در روزهای گذشته بارها گفته بود که یائیر لاپید «تسلیم تهدیدهای حسن نصرالله» شده است.

آقای نتانیاهو گفته است که تصمیم دولت لاپید برای تعویق پیاپی موعد آغاز حفاری در حوزه گازی «کاریش» به دلیل هراس از حزب‌الله است.

یائیر لاپید گفته است که چه با توافقِ خطوط مرزی دریایی با لبنان چه بدون آن، اسرائیل حفاری و سپس بهره‌برداری از حوزه «کاریش» را آغاز خواهد کرد، اما موعد دقیقی برای آن اعلام نکرده است.

«کاریش» بعد از «تامار» و «لویاتان» سومین حوزه گازی عظیم در آبهای مدیترانه در نزدیکی با لبنان است که اسرائیل برای مستحکم‌تر کردن پایه‌های اقتصاد خود به بهره‌برداری از آن چشم دوخته است.