پس از ساعتی درگیری در محوطه حرم شریف، آخرین نماز جمعه ماه رمضان در مسجدالاقصی در شرق اورشلیم، بیتالمقدس، روز نهم اردیبهشت با آرامش نسبی و با شرکت بیش از ۱۵۰ هزار نمازگزار به پایان رسید.
ساعاتی پیش از آن، وقوع درگیری در محوطه حرم شریف میان صدها تن از فلسطینیان با پلیس اسرائیل به زخمی شدن ۴۲ فلسطینی و بازداشت شمار نامعلومی از آنها منجر شده بود.
بر اساس گزارشها، پلیس از گلوله لاستیکی و گاز اشکآور برای پراکنده کردن فلسطینیان استفاده کرد.
بیش از سه هزار پلیس و سایر نیروهای امنیتی اسرائیل از شامگاه پنجشنبه در اطراف مسجدالاقصی و بخش باستانی شهر اورشلیم مستقر شده بودند تا با ناآرامیهای احتمالی مقابله کنند.
در این شب، بیش از ۲۵۰ هزار فلسطینی در آخرین شب از آیینهای لیالی قدر در الاقصی شرکت کرده بودند.
به گفته پلیس، آمادهباش نیروهایش در بیتالمقدس، در حالی که اسرائیل در روزهای آینده آیین سالروز برپایی این کشور را برگزار میکند، ادامه خواهد یافت.
فلسطینیان تشکیل اسرائیل را با عنوان فاجعه برای ملت خود «یومالنکبه» مینامند و با برگزاری تظاهرات تاکید دارند که به آرمان تشکیل کشور فلسطین وفادار هستند.
ماه رمضان در حالی به پایان خود نزدیک میشود که فلسطینیان در طول این ماه بارها با نیروهای اسرائیلی در حرم شریف درگیر شدند که هر بار در واکنش به آن، پلیس اسرائیل به محوطه مساجد عمر و الاقصی وارد شد.
با این حال، پلیس اسرائیل گفته است که از آرامش نسبی لیالی قدر و روزهای پایانی رمضان خشنود است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، پلیس اظهار کرده که برخی از فلسطینیان که خواهان برگزاری نیایشها در آرامش بودند فلسطینیان تندرو را که خواهان درگیری هستند، کنترل کرده و مانع از تکرار خشونتهای روزهای گذشته شدهاند.
بیشتر در این باره: راهپیمایی «روز قدس» همراه با نمایش موشکهای بالیستیک در ایران برگزار شدآیینهای نماز جمعه پایانی ماه رمضان در کرانه باختری نیز روز نهم اردیبهشت در آرامشی شکننده برگزار شد. در ماه رمضان بیش از ۲۵ فلسطینی در برخورد با نیروهای اسرائیلی در مناطق مختلف کرانه باختری کشته شدهاند.
همزمان، جمهوری اسلامی ایران که حامی عمده سازمانهای مسلح فلسطینی است، تظاهرات نمادین حکومتی سالیانه موسوم به «روز قدس» را در سراسر ایران برگزار کرد.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، که سخنران اصلی راهپیمایی در تهران بود، از حملات ماه گذشته فلسطینیان مسلح به شهروندان اسرائیلی، که به مرگ ۱۴ اسرائیلی منجر شد، به گرمی حمایت کرد.
فرمانده سپاه با بردن نام سه فلسطینی از عوامل حملات مسلحانه اخیر در اسرائیل و شهید نامیدن آنها گفت این «قهرمانان در قلب سرزمینهای سال ۱۹۴۸ در یک شب تمام ارتش اسرائیل و قوای امنیتی او را شکست دادند».
حسین سلامی شامگاه پنجشنبه نیز در سخنرانی ویدئویی برای حامیان سازمانهای مسلح فلسطینی در باریکه غزه گفته بود که جمهوری اسلامی ایران «پرچم جهاد را برای حمایت از فلسطین بالا برده و ثابت کرده که در این راه ثابت قدم است».
جمهوری اسلامی ایران حمایت از گروههای مسلح فلسطینی و مبارزه فلسطینیان با اسرائیل را «جهاد» میداند، در حالی که بخشی از جامعه جهانی معتقد است که خشونتهایی که با حمایت ایران انجام میشود، یکی از دلایل عدم تحقق آرمان فلسطینیان در تشکیل کشور مستقلی برای آنان است.
گروههای فلسطینی مسلح مورد حمایت ایران، از سوی دهها کشور جهانی به عنوان سازمان تروریستی شناخته شدهاند.