دولت اسرائیل موضع رجب طیب اردوغان در خصوص یکسان دانستن «اسلامهراسی» کنونی در اروپا با آزار و قتل عام یهودیان در جنگ جهانی دوم را «تهوعآور» نامید و از رئیس جمهوری ترکیه به شدت انتقاد کرد.
همزمان، یک توییت منتسب به رهبر ایران در این خصوص که چرا سخن گفتن از انکار هولوکاست ممنوع، ولی انتشار کاریکاتور پیامبر اسلام مجاز است، در رسانههای اسرائیل و آمریکا بازتاب گسترده داشته و سناتورهای آمریکایی از کمپانی توییتر پرسیدهاند چرا این مطلب را حذف یا نشاندار نکرده است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، لیاور هایات، سخنگوی وزارت خارجه اسرائیل، روز چهارشنبه، هفتم آبان، با نکوهش شدید رئیس جمهوری ترکیه گفت هر نوع قیاس از نوع سخنانی که رجب طیب اردوغان بیان کرده، حاکی از عمق ناآگاهی از حقایق تاریخی است و میتواند نشانی از انگیزههای یهودستیزی گوینده آن باشد.
این سخنگوی اسرائیلی افزوده است که دولت این کشور از «حق آزادی بیان» در فرانسه حمایت میکند و قاطعانه در کنار فرانسه و رئیس جمهوری آن میایستد.
رجب طیب اردوغان که در روزهای اخیر با امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، بر سر ماجرای کاریکاتورهای پیامبر اسلام در مجله فرانسوی شارلی ابدو سخت درگیر شده، گفته است که مسلمانان در دوره کنونی در اروپا از اسلامهراسی رنج میبرند، اما اروپاییان سابقه آزار مردم را به خاطر دین دارند.
آقای اردوغان از جمله روز دوشنبه این هفته در سخنرانی در میان اعضای حزب خود، عدالت و توسعه، گفته بود فرانسه و اروپا که اکنون در حق مسلمانان جنایت میکنند، با این نوع هراسافکنیها «بیگانه نیستند؛ آنها ۸۰ سال پیش علیه یهودیان مرتکب جرم شده و صربها ۲۵ سال پیش همین کار را در حق برادران مسلمان ما در بوسنی کردند».
تنش جدید میان ترکیه و فرانسه بعد از قتل فجیع ساموئل پتی، دبیر تاریخ فرانسوی، به دست یک مهاجر مسلمانزاده چچن در حومه پاریس در دو هفته پیش آغاز شده و در پی تشدید حملات لفظی رئیس جمهوری ترکیه علیه همتای فرانسویاش، ترکیه فراخوان به تحریم کالاهای ساخت فرانسه داده است.
بیشتر در این باره: چاپ کاریکاتور اردوغان در شارلی ابدو به احضار کاردار فرانسه انجامیدحال مجله شارلی ابدو که دبیر تاریخ فرانسوی به خاطر نشان دادن کاریکاتورهای کشیده از پیامبر اسلام به دانشآموزانش به قتل رسید، کاریکاتورهای تازهای با موضوع پیامبر اسلام و همچنین کاریکاتورهایی علیه شخص رجب طیب اردوغان منتشر کرده است.
تنش ترکیه- فرانسه، از یک سو به تازهترین موضوع در ده سال رابطه بهشدت ناآرام میان اسرائیل و ترکیه مبدل شده و از سوی دیگر، به دنبال انتشار توییتی منتسب به دفتر آیتالله علی خامنهای در باره ماجرای کاریکاتورهای فرانسه، اسرائیل و آمریکا بار دیگر سیاست کمپانی توییتر را در تحمل توییتهای رهبر ایران زیر سوال بردهاند.
آیتالله خامنهای روز چهارشنبه در توییتی به زبان فرانسه خطاب به جوانان این کشور نوشت، از امانوئل ماکرون بپرسند «چرا تردید در هولوکاست جرم است؟ و اگر کسی چیزی در این باره نوشت، باید به زندان برود، اما اهانت به پیامبر (اسلام) آزاد است؟»
رهبر جمهوری اسلامی افزوده است: «آیا معنی آزادی بیان، دشنام و اهانت به چهرههای درخشان و مقدس نیست؟ آیا کار احمقانه (از سوی امانوئل ماکرون) توهین به شعور ملتی نیست که او را به ریاست خود انتخاب کرده است؟»
بسیاری از مقامات ایران در روزهای گذشته سخنان رئیس جمهور فرانسه را در «حمایت از اقدام مجله شارلی ابدو زیر عنوان «آزادی بیان» نکوهش کردهاند اما انتشار توییت منتسب به آیتالله خامنهای در شبکههای اجتماعی، به واکنش اعضای کنگره واشینگتن منجر شد و به صدر اخبار در رسانههای آمریکا و اسرائیل رسید.
به نوشته فاکسنیوز، شماری از سناتورهای آمریکایی چهارشنبه شب کمپانی توییتر را به چالش کشیدند.
سناتور راجر ویکر، رئیس کمیسیون بازرگانی در مجلس سنا، از جک دورسی، رئیس توییتر، پرسیده است که چرا این پست رهبر ایران «نشاندار» نشده است.
ساعاتی پیش از انتشار مطلب توییتری رهبر ایران، آقای دورسی به نشست کمیسیون بازرگانی سنا رفته و از سوی برخی از سناتورها در مورد سیاست توییتر از جمله به خاطر عدم حذف پست رهبر ایران مورد پرسشهای سختی قرار گرفت.
اما دموکراتهای حاضر در این نشست سنا، جمهوریخواهان را به قلدرمآبی، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، متهم کردند.
از سوی دیگر، سایت اسرائیلی واینت نوشته است که توییت جدید رهبر ایران محکی برای جدیت شرکت توییتر در پایبندی به سیاست تازه خود است.
فیسبوک و توییتر به تازگی اعلام کردند که مطالبی را که تحریف یا انکار هولوکاست تشخیص داده شود، حذف خواهند کرد.
این دو کمپانی تاکید کردهاند که یهودستیزی در سطح جهان بهویژه درغرب بهشدت افزایش یافته و نبود آگاهی از هولوکاست نگرانکننده است.
اسرائیل و آمریکا پیشتر از توییتر به دلیل خودداری از حذف چند مطلب در سایت منتسب به رهبر ایران در ارتباط با هولوکاست، ناخشنود شده بودند.