سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد میگوید که «فارغ از نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، اتحاد میان دو کشور حفظ خواهد شد».
در همین حال، رهبر اپوزیسیون اسرائیل از بنیامین نتانیاهو به سختی انتقاد کرد که رابطه اسرائیل با حزب دمکرات آمریکا را در سالهای اخیر «به فراموشی سپرده است».
همزمان چند نماینده مجلس اسرائیل نسبت به عواقب سخنان سهشنبه شب دونالد ترامپ در خصوص «پیروزی» زودهنگام و اثرات آن بر دمکراسی و جامعه آمریکا، ابراز «نگرانی» کردند.
گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، روز چهارشنبه ۱۴ آبان در مصاحبه با رادیو ارتش در تلآویو گفت «اسرائیل با هر رئیسجمهوری منتخب کار خواهد کرد و با هر دولتی در آمریکا، همکاری و هماهنگی خواهد داشت زیرا این یک اتحادِ راهبردی است».
آقای اردان اضافه کرد که «اسرائیل برای آمریکا، جزیره ثبات در خاورمیانه است و آمریکا خود منافع بسیاری دارد که این همپیمانی را حفظ کند».
او که سالها از وزیران ارشد حزب حاکم لیکود و دولتمردی نزدیک به بنیامین نتانیاهو است، خطاب به شهروندان اسرائیل گفت: «آرام و آسوده خاطر باشید؛ اتحاد ما با آمریکا برقرار است».
سفیر اسرائیل همچنین ابراز امیدواری کرد که آمریکا در روزها و هفتههای پیشرو به دامن ناآرامی و اغتشاش نیفتد اما افزود که بهدلایلی از قبیل ترکیب جمعیتی و تضادهای عمیق موجود، که ارتباطی با دولت کنونی آمریکا ندارد، وضعیت پیشبینیپذیر نیست.
به رغم ابراز «امیدواری» در مورد حفظ آرامش در آمریکا، آقای اردان گفت که اگر خودش در نیویورک مغازه داشت، حتما اقدامات لازم را برای حفاظت از آن انجام میداد.
او همچنین گفت که شخصا در نیویورک شاهد بوده که صاحبان کسبوکار با تختههای چوب مغازهها را میپوشانند. به علاوه، حضور نیروهای پلیس در خیابانهای نیویورک نیز افزایش چشمگیری داشته است تا آماده مقابله با رویدادهای احتمالی باشند.
آقای اردان ادامه داد: «امیدوارم که شهر و سازمان ملل در روزهای آینده به کار خود ادامه دهند».
از سوی دیگر، یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل، گفت که بنیامین نتانیاهو «تمامی منافع اسرائیل را با دولت مستقر جمهوریخواه گره زد» و «رابطه با حزب دمکرات را به فراموشی سپرد».
آقای لاپید ضمن ابراز امیدواری نسبت به تغییرات قریبالوقوع در صحنه سیاست داخلی اسرائیل و احتمال تکرار انتخابات پارلمانی افزود چنانچه او به نخستوزیری برسد، برای «بازسازی رابطه با حزب دمکرات آمریکا آستینها را بالا خواهد زد، زیرا کلی کار در پیش هست».
یائیر لاپید، رهبر حزب «یِش آتید»، («آیندهای هست») روز دوشنبه نیز در مصاحبه با رادیوی ۱۰۳ تلآویو گفت: «حقیقت دارد که دونالد ترامپ دوست حقیقی اسرائیل است اما بنیامین نتانیاهو اسرائیل را به شعبهای از جمهوریخواهان تبدیل کرده» و «درست نیست که از رابطه با دمکراتها غفلت کند».
او اظهار داشت که «باراک اوباما بسیار بیشتر از تصور رایج در اسرائیل، حامی اسرائیل بود» و همه دولتهای اسرائیل در گذشته با هر دو حزب آمریکایی رابطه نزدیک داشتند و بودجهها و امکانات امنیتی که آمریکا به اسرائیل داده، همواره با حمایت هر دو حزب در کنگره تصویب شده است.
رهبر اپوزیسیون اسرائیل گفت گره زدن منافع اسرائیل به یک دولت کوتاه چهار ساله در آمریکا، «کوتهبینی» است، زیرا «از دست دادن رابطه با نیمی از مردم آمریکا قابل قبول نیست؛ سیاست خارجی را اینگونه اداره نمیکنند».
به گفته آقای لاپید، «جو بایدن نامزد حزبی است که شدیدا از بنیامین نتانیاهو عصبانی است؛ درست است که روابطی شخصی بین آندو هست اما میدانم که آقای بایدن در مورد نخستوزیر ما چه فکر میکند».
به گزارش آسوشیتدپرس، بنیامین نتانیاهو روز ۱۲ آبان گفت که امیدوار است سیاست کنونی آمریکا بعد از انتخابات نیز ادامه یابد.
در همین حال، الی کوهن، وزیر اطلاعات اسرائیل، روز دوشنبه با صراحت بیشتری اظهار داشت که ادامه عادیسازی روابط کشورهای عربی و اسلامی با اسرائیل، مشروط بر این است که رئیسجمهوری آمریکا در قبال ایران سختگیری نشان دهد.
به نوشته روزنامه معاریو، سیاستمداران و تحلیلگران در اسرائیل بر این باورند که احتمال عدم ابقای دونالد ترامپ در کاخ سفید، از قدرت بنیامین نتانیاهو نیز در سیاست اسرائیل خواهد کاست و حزب آبی- سفید به رهبری بنی گانتز که متحد فعلی دولت اوست، ائتلاف را زودتر پایان میدهد و کشور به سوی چهارمین انتخابات خواهد رفت.
الون بنداوید، گزارشگر نظامی شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل، شامگاه سهشنبه شب به نقل از شمار قابل توجهی از نظامیان ارشد اسرائیل گفت که آنها خواهان ادامه ریاستجمهوری دونالد ترامپ هستند.
روزنامه جروزالم پست نیز در گزارش روز چهارشنبه خود نوشت که نیزان هوروویتز، رهبر حزب چپ مرتز در مجلس اسرائیل، اعلام زودهنگام پیروزی توسط آقای ترامپ و احتمال کشاندن موضوع انتخابات به دیوان عالی را «نگرانکننده» توصیف کرده است.
این سیاستمدار اسرائیلی مدعی شد که این اظهارات آقای ترامپ، بیاحترامی به روند دمکراسی بوده و «چهار سال بیثباتی» اخیر به خاطر خیرِ تمامی جهان بهویژه برای اسرائیل، باید به پایان برسد.
او افزود که «حضور یک رئیسجمهوری علاقهمند به صلح واقعی (میان اسرائیل و فلسطینیان) در کاخ سفید ضروری است».
خانم کامالا هریس، معاون برگزیده جو بایدن، هم یک روز پیش از انتخابات گفته بود که در صورت تشکیل دولت حزب دمکرات، رابطه با فلسطینیان که در سالهای اخیر قطع شده بود، احیا خواهد شد.
رسانههای اسرائیل همچنین گزارش دادند که شماری از اسرائیلیهای شهرکنشین در حبرون، الخلیل، با گردهمایی و تجمع در مکانی مذهبی در کرانه باختری برای پیروزی آقای ترامپ «دعا کردند».