وزارت دفاع اسرائیل روز پنجشنبه ۳۰ بهمن از آغاز همکاری با آژانس دفاع ضد موشکی آمریکا برای تولید موشکهای بالستیک «پیکان ۴» خبر داد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، این وزارتخانه اعلام کرد که موشک جدید «پیکان ۴» دارای قابلیتهای ارتقاء یافته با هدف تقویت پدافند هوایی در برابر تهدیدات است.
وزیر دفاع اسرائیل پروژه مشترک تولید موشکهای بالستیک نسل جدید «پیکان ۴» را بخشی از «آمادگی برای رویارویی با جنگها و تهدیدات خاورمیانه و فراتر از آن» خواند.
بنی گانتز افزود: «تشکیلات دفاعی در کنار افزایش توان تهاجمی که حیاتی است، به منظور تقویت سامانه چند لایه دفاعی در برابر تهدیدات موشکهای بالستیک، این موشکهای را تولید خواهد کرد».
دریاسالار جان هیل، فرمانده آژانس دفاع ضد موشکی آمریکا، نیز گفته است که «مشارکت کشورش در تولید پروژه "پیکان-۴" بیانگر تعهد آمریکا به یاری دادن اسرائیل و تقویت توان دفاع ملی این کشور در برابر تهدیدات است».
وزارت دفاع اسرائیل از قابلیتهای موشک جدید به توان شناسایی راداری پرقدرت و سامانههای پیشرفتهتر کنترل، نظارت و مدیریت شلیک و پدافندی و افزایش چشمگیر سرعت اصابت موشکها از سامانه اشاره کرده است.
بیشتر در این باره: آزمایش سامانههای موشکی ضدهوایی اسرائیل «برای مقابله با تهدیدهای احتمالی ایران»این بیانیه میافزاید اسرائیل موشکهای «پیکان ۴» (به انگلیسی«آرو ۴» یا به عبری «ختس ۴») را در دهههای بعدی جایگزین موشکهای «پیکان ۲» خواهد کرد که از سال ۲۰۰۰ میلادی در ارتش اسرائیل به خدمت گرفته شده بودند.
با وجود مشارکت آژانس دفاع ضد موشکی آمریکا در پروژه طولانیمدت تولید موشکهای «پیکان- ۴»، صنایع هوافضای اسرائیل کماکان طرف اصلی تولید این موشکها خواهد بود.
صنایع اسرائیلی «البیت» نیز بخشی از این پروژه است و شرکت بوئینگ از سوی آژانس دفاع ضد موشکی آمریکا برای همکاری با صنایع هوا فضای اسرائیل انتخاب شده است. بوئینگ در تولید نسلهای پیشین «پیکان» نقش مشابهی داشت.
ستاد «دیوار» (به عبری «خوما») در وزارت دفاع اسرائیل که وظیفه ایجاد و مراقبت چند لایه دفاع موشکی و راکتی از اسرائیل را برعهده دارد، در سال ۲۰۱۷ موشکهای بالستیک «پیکان ۳» را که بارها در اسرائیل و آمریکا آزمایش شدند، به ارتش تحویل داده بود.
«پیکان ۳» در ایجاد لایه دفاعی در ارتفاع بالاتر و فضای وسیعتر برای اسرائیل، که قادر است با تهدیدهای موشکی بالستیکی در بیرون از جو زمین مقابله کند، بسیار کارآمد و موثر ارزیابی شده است.
مقامات اسرائیل در سال ۲۰۱۹ در پی آزمایش نوع ارتقا یافتهای از «پیکان ۳» گفته بودند که با عملیاتی شدن این موشک، لایه بیرونی و آخرین دفاع در برابر تهدیدات ایران «تکمیل شد». از آن سال تاکنون نیز «پیکان ۳» چند بار دیگر ارتقا یافت و مختصات تازهای به آن افزوده شد.
موشه پتال، مدیر ستاد «دیوار»، گفته است که موشکهای «پیکان ۴» «تضمین خواهد کرد که اسرائیل همواره یک گام جلوتر از دشمنان خود خواهد بود».
آقای پتال یادآوری کرده که کلید خوردن پروژه «پیکان ۴» با سیامین سالروز جنگ نیروهای متفقین در خلیج فارس (با هدف بازپس گرفتن کویت از اشغال عراق در زمان حکومت صدام حسین) مصادف شده است.
اسرائیل که در جریان آن جنگ هدف اصابت ۳۹ فروند موشک اسکاد عراق قرار گرفت، بعد از آن وارد دوران جدیدی برای تقویت توان موشکی و نظامی خود شد و ستاد «دیوار» را برای نخستین بار پایهگذاری کرد.
اما ستاد «دیوار» و بخش بزرگی از برنامههای نظامی اسرائیل در ۳۰ سال اخیر، متوجه پاسخگویی به «تهدیدات ایران» شده است.
اسرائیل در حالی که ایران و برنامه هستهای و توان موشکهای برد بلند آن را خطری جدی برای خود تشخیص داده است، در روندی پیوسته در حال تقویت توان موشکی و انواع نیازمندیهای تسلیحاتی دیگر برای یک رویارویی احتمالی با ایران یا با هدف تقویت بازدارندگی بوده است.
دولت اسرائیل این هفته نیز به ارتش این کشور مجوز داد تا ۹ میلیارد دلار دیگر انواع تسلیحات پیشرفته از آمریکا برای تقویت خود در برابر «تهدیدات ایران» و سایر خطرات منطقهای خریداری کند.
اسرائیل در همین حال، به برنامههای موشکی برد بلند ایران حساسیت زیاد نشان میدهد و با جدیت خواهان وارد کردن بحث محدودیت توان موشکی ایران در مذاکرات احتمالی آتی جامعه جهانی در برابر تهران است تا رقیب منطقهای خود را از برخورداری از موشکهای میانبرد و دوربرد محروم یا محدود کند.