تلاش ایران برای «استقرار پدافند هوایی در نزدیکی مرز اسرائیل»

تصویر آرشیوی از مقابله پدافند هوایی سوریه با حمله اسرائیل

مقامات رسمی ارتش اسرائیل گفته‌اند که ایران «درصدد استقرار پدافند هوایی در نزدیکی مرز اسرائیل است» و پیشاپیش «تلاش کرده تا هواپیماهای جنگی اسرائیل را هنگام بمباران سوریه ساقط کند».

دو رسانه‌ اسرائیلی هاآرتص و وای‌نت روز دوشنبه، سوم آبان، این خبر را با استناد به اظهارات مقامات ارتش اسرائیل، و ساعاتی بعد از آخرین حمله هوایی منتسب به اسرائیل در سوریه منتشر کردند.

در این گزارش‌ها نام مقامات نظامی اسرائیلی ذکر نشده، اما آمده است که آنها سمت رسمی دارند و «هشدار داده‌اند» که ایران افزون بر کوشش برای استقرار پدافند هوایی قوی در سوریه، برنامه استقرار پدافند هوایی در عراق و لبنان و تجهیز متحدان خود در این دو کشور به پهپادهای تهاجمی را نیز در دستور کار دارد.

مقامات یادشده مدعی شده‌اند که پدافند هوایی ایرانی مستقر در سوریه از دو سال پیش تلاش کرده بود تا جت‌های اسرائیلی را هنگام عملیات بمباران بر فراز سوریه ساقط کند، اما این کوشش آنها در آن زمان «ناکام بود» و «تلفات یا آسیبی به نیروهای اسرائیلی وارد نکرد».

این مقامات گفته‌اند رویداد یادشده احتمالا «نخستین برخورد مستقیم میان دو دشمن» بوده است.

به گفته شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل، اداره سانسور اخبار ارتش اسرائیل اکنون با انتشار گزارش این رویداد موافقت کرده است.

بلندپایگان ارتش اسرائیل افزوده‌اند که واکنش پدافندی ایران از خاک سوریه نشان استقرار سامانه‌های پیشرفته در این کشور و نیز در راستای طرح ایران برای مجهز کردن نیروهای متحد خود در لبنان و عراق به سامانه‌های مشابه و پهپادهای تهاجمی است.

به گفته یکی از مقامات یادشده،‌ تقویت حضور ضدهوایی ایرانی در سوریه و لبنان «یک چالش برای اسرائیل» است و نیروی هوایی اسرائیل باید بکوشد تا «آزادی عملکرد خود را در مرزهای شمالی حفظ کند».

بیشتر در این باره: حمله اسرائيل به پدافند هوایی سوریه «خسارت چشم‌گیر» بر جای گذاشت

این نظامی ارشد اسرائیلی افزوده است تا چند سال پیش جنگنده‌های اسرائیلی «آزادانه» در سوریه عملیات (بمباران) انجام می‌دادند، اما در سه سال گذشته بیش از یک هزار و یکصد موشک ضدهوایی علیه این جنگنده‌ها از سوریه شلیک شده است.

به گفته این فرمانده، حفظ توان عملیات نیروی هوایی در «جبهه شمالی» (سوریه و لبنان)، بعد از آمادگی برای حمله احتمالی به برنامه اتمی ایران، اولویت مهم این نیرو در سال ۲۰۲۲ میلادی است.

اظهارات مقامات اسرائیلی در روزی منتشر شد که از یک حمله دیگر منتسب به اسرائیل در سوریه خبر رسید.

ساعاتی پس از آن که گروه ناظر حقوق بشر سوریه، نزدیک به نیروهای اپوزیسیون سوری، از وارد شدن «خسارت چشمگیر» در «حمله اسرائیل» در بامداد روز سوم آبان به مناطقی در قنیطره سوریه خبر داد، سوریه این امر را تایید کرد.

وزارت خارجه سوریه دوشنبه شب اعلام کرد که «دشمن صهیونیستی مرتکب تعرض دیگری به سوریه» شده است.

ارتش اسرائیل در مورد حمله روز دوشنبه سکوت کرده است.

این حمله سه روز بعد از دیدار نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل، با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در بندر سوچی روسیه انجام شد.

زئو الکین، یک وزیر روس‌تبار اسرائیل که مترجم مذاکرات پوتین- بنت بود به رسانه‌های کشورش گفته که سازوکار پیشین میان اسرائیل و روسیه در مورد حملات اسرائیل در سوریه «به قوت خود باقی است».

نفتالی بنت نیز گفته بود که رهبر روسیه «گوش شنوایی برای شنیدن نیازهای امنیتی اسرائیل داشته است».

از زمانی که ارتش وفادار به بشار اسد کنترل منطقه قنیطره را بعد از سال‌ها جنگ شدید و طولانی داخلی این کشور به دست آورده، حملات منتسب به اسرائیل به این منطقه، افزایش یافته است.

ارتش اسرائیل سابقه سال‌ها حمله هوایی به سوریه را دارد و آن را کوششی برای «مقابله با تثبیت نظامی ایران و متحدانش در سوریه» توصیف می‌کند.

دولتمردان و فرماندهان ارشد اسرائیلی هر ازگاهی این حملات را تایید و آن را «حق دفاع از خود» در برابر «تهدید ناشی از ایران» توصیف می‌کنند.

با این حال، اظهارات تازه مقامات رسمی ارتش اسرائیل موید این امر است که با وجود حمایت اصولی روسیه از «نیازهای امنیتی اسرائیل» در قبال سوریه، ایران به دور از جنجال و پیگیرانه، نه تنها رویکرد تثبیت حضور نظامی در سوریه و منطقه را دنبال کرده بلکه طرح تجهیز سوریه، عراق و لبنان به پدافند هوایی و تجهیز متحدین خود به پهپادها را در دستور کار دارد.