هشدار نسبت به نفوذ منطقه ای ایران؛‌نتانیاهو: زنگ خطر به‌صدا درآمده‌است

نتانیاهو: بار دیگر ثابت شد که باید با سیاست تجاوزگری ایران در منطقه مقابله جدی کرد.

نخست وزیر اسرائیل کناره گیری سعد حریری از نخست وزیری لبنان، همسایه شمالی اسرائیل، را به صدا در آمدن «زنگ خطر» نسبت به نفوذ ایران در منطقه نامید و همزمان، وزیر دفاع اسرائیل در وضعیت جدید ایجاد شده در لبنان، به گروه حزب الله آن کشور «هشدار» داد.

سعد حریری بعد از ۱۱ ماه که دومین دوره نخست وزیری اش را می گذراند، روز شنبه ۱۳ آبان، در جریان سفر به عربستان سعودی، با انتقاد کم سابقه از ایران و حزب الله، کناره گیری خود را اعلام کرد و گفت: در معرض خطر ترور بوده است.

به گزارش رسانه های اسرائیل، بنیامین نتانیاهو،‌نخست وزیر این کشور، که از چند روز پیش در سفر رسمی به بریتانیا به‌سر می برد، شامگاه شنبه در لندن در واکنش به استعفای آقای حریری گفت: بار دیگر ثابت شد که باید با سیاست تجاوزگری ایران در منطقه مقابله جدی کرد.

مقام های جمهوری اسلامی ایران بارها چنین اتهامی را رد کرده اند. با این همه،‌ شماری از کشورهای منطقه و نیز کشورهای غربی از نقش تهران در سوریه، عراق و یمن انتقاد می کنند.

آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع اسرائیل، نیز روز یکشنبه ۱۴ آبان در مورد تحولات لبنان گفت که اسرائیل آماده مقابله با تحرکات حزب‌الله است و «نمی‌گذارد که محور ایران و حزب‌الله در مرزهای شمالی اسرائیل تقویت شود».

عوزی رابین، رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه تل آویو، هم روز یکشنبه به بخش عبری رادیو اسرائیل گفت که وضعیت در لبنان، بیش از هر زمان دیگر نشان می دهد که اهداف اسرائیل و عربستان سعودی در مورد ضرورت مقابله با ایران و متحدانش آن در منطقه، مشابه است.

قرار گرفتن اسرائیل و عربستان سعودی در یک اردوگاه در برابر ایران و حزب الله که هم‌پیمان تهران در لبنان است، از مدتی پیش به روشنی از سوی دولتمردان اسرائیل بیان می شود.

بنیامین نتانیاهو روز جمعه ۱۲ آبان در موسسه سلطنتی «چتم هاوس» در لندن گفت که نگرانی از نفوذ ایران در سوریه، لبنان، عراق، یمن و دیگر نقاط خاورمیانه، کشورهای میانه روی سنی عرب را به سوی اسرائیل سوق داده و اتحادی میان آنها در حال شکل گیری است.

اسرائیل در سه سال گذشته با ابراز نگرانی از تقویت جای پای حزب‌الله و آنچه که حضور نظامی ایران در سوریه می نامد، عملیاتی را علیه فعالان و چهره های اصلی حزب‌الله در منطقه انجام داده است.

کشته شدن سمیر قنطار، از فرماندهان میدانی حزب‌الله، و پیش از آن کشتن جهاد مغنیه، پسر عماد مغنیه، فرمانده پیشین شاخه نظامی این گروه در کنار محمد علی الله دادی، از افسران ارشد سپاه پاسداران، از جمله عملیات اسرائیل علیه چهره های مهم حزب‌الله در منطقه بوده است.

همچنین بسیاری از حملات هوایی اخیر منتسب به اسرائیل در سوریه با هدف ضربه زدن به «کاروان‌های سلاح ایرانی برای حزب‌الله» صورت گرفته است.

حضور جنگنده های اسرائیلی در آسمان لبنان برای «شناسایی» و شلیک موشک به سوی اهداف حزب‌الله در سوریه نیز یک امر معمول در دوره اخیر بوده است، که ارتش اسرائیل مواردی از آن را تایید می کند.

در چنین وضعیتی که اسرائیل تاکید دارد برای دفاع از امنیت خود در حریم هوایی لبنان حضور دارد، بن بست سیاسی تازه در بیروت، اسرائیل را بیش از گذشته حساس کرده است؛ امری که در تحلیل رسانه‌های اسرائیلی بازتاب گسترده ای یافته است.

وای.نت، وب‌سایت خبری روزنامه یدیعوت آخرونوت، شامگاه شنبه بر اساس مطلب انتشار یافته در تارنمای اطلاعاتی «اینتلی تایمز» نوشت که کناره گیری سعد حریری در حالی که مسئولان تیم محافظت او گفته‌اند که از احتمال سوء قصد به جان وی آگاه نبوده‌اند، می‌تواند نشان آن باشد که یک عامل خارجی گزارش اطلاعاتی محرمانه مربوط به در آستانه خطر بودن جان حریری را به آگاهی سعودی‌ها رسانده است، تا آنها این خبر را به او بدهند.

در این گزارش به منبع خارجی که چنین گزارشی را از طریق سعودی‌ها به آگاهی آقای حریری رسانده باشد، اشاره ای نشده است.

اما مفسر روزنامه هاآرتص روز یکشنبه ۱۴ آبان، سخنان سعد حریری را که جانش در معرض خطر بوده و امکان داشته که مانند پدرش رفیق حریری در سال ۲۰۰۵ کشته شود، مورد تردید قرار داده است.

بر اساس این گزارش، کناره گیری سعد حریری، که ۱۱ سال پس از قتل پدرش، برای دومین بار نخست وزیر لبنان شد و ۱۱ ماه پیش ظاهرا با حزب‌الله کنار آمد و با حمایت آن سازمان و میشل عون، رئیس‌جمهوری مارونی این کشور (مورد حمایت حزب‌الله)، دومین دولت خود را تشکیل داده بود، گواه آن است که ریاض نه تنها از او خواسته است که از مسیر سازش با حزب‌الله دور شود، بلکه از وی خواسته است از نخست وزیری کناره‌گیری کند تا راه حزب‌الله و به تبع آن، ایران در لبنان، سد شود.

به‌نوشته مفسر هاآرتص، کناره گیری سعد حریری مانعی بر سر راه نفوذ ایران در لبنان خواهد بود اما لبنان را نیز به سوی بن‌بستی سوق می دهد که نمی‌توان عاقبت آن را از هم اکنون ارزیابی کرد.

آوی ایساخاروف نیز یکشنبه در وب‌سایت والانیوز این احتمال را بررسی کرد که وضعیت کنونی لبنان به «برگ انجیر» اسرائیل برای اقدام نظامی علیه لبنان مبدل شود.

به‌نوشته آوی ایساخاروف، در شرایطی که اکثریت جامعه بین المللی، حزب‌الله را به عنوان قدرتمندترین گروه ترور تلقی می کند، اگر اسرائیل از فرصت کنونی برای کارزار علیه این گروه استفاده کند، اقدام نظامی اسرائیل می تواند نوعی مشروعیت داشته باشد.

او نوشت که حزب‌الله مدتی است که بی شرمی را از حد گذرانده و حسن نصرالله، دبیر کل آن، به صراحت گفته است که «پول، اسلحه و همه چیز ما از ایران می آید».

در آخرین جنگ اسرائیل و حزب‌الله در تابستان سال ۱۳۸۵ که ۳۴ روز طول کشید،‌ بیش از ۱۲۰۰ تن در لبنان کشته شدند و خسارات شدیدی به زیربناهای این کشور وارد شد.

ایران بعد از آن جنگ، با تشکیل ستاد بازسازی به فرماندهی حسن شاطری، ملقب به حسام خوش نویس از فرماندهان ارشد شاخه قدس سپاه پاسداران، سهم مهمی در عمران دوباره لبنان داشت.

حسن شاطری در بهمن سال ۱۳۹۱ در عملیات هوایی منتسب به اسرائیل علیه کاروان تسلیحاتی که از سوریه به سوی لبنان در حرکت بود، با شلیک موشک هوایی به خودروی حامل او در بزرگراه دمشق- بیروت کشته شد.

بااین همه، پس از گزارش های نخست در مورد دست داشتن اسرائیل در این حمله، سفير ايران در بيروت اين موضوع که حسن شاطری در حمله هوايی دو هفته قبل اسراييل کشته شده است، را رد کرد.