مقامات اسرائیلی به روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز گفتهاند کشورشان با انفجار جمعه گذشته در شرق تهران «هیچ ارتباطی» نداشته است.
وزارت دفاع ایران روز ششم تیرماه و پس از انتشار ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی از مشاهده نورهای انفجاری شدید در شرق تهران، با تأیید وقوع انفجار در بخشِ بهگفته ایران «غیرنظامی» در منطقه عمومی پارچین، پیاپی تأکید کرد که انفجار مخازن گاز باعث این رخداد شد و «تلفاتی نداشت».
کارشناسانی در غرب از جمله با استناد به تصاویر ماهوارهای قبل و بعد از انفجار شرق تهران، احتمال دادند که انفجار نه در سایت هستهای پارچین بلکه در صنایع موشکی ایران در منطقه «خجیر» در فاصله بیش از ۲۰ کیلومتری از تأسیسات پارچین رخ داده است.
بیشتر در این باره: آنچه مقامات ایران درباره انفجار بزرگ شرق تهران مخفی کردندخبرگزاری آسوشیتدپرس ضمن یادآوری یک سلسله انفجارها در مراکز موشکی و هوایی ایران در سالهای اخیر، با بازتاب نظر کارشناسان، نوشته بود که انفجار در تونلهای زیرزمینی منطقه خجیر اتفاق افتاده که ساختمانهای صنعتی بزرگ آن ممکن است محل مونتاژ موشک باشد.
ایران اما ارزیابیهای کارشناسان یک مؤسسه مطالعاتی غربی در این باره را رد کرد.
روزنامه «نیویورکتایمز» در شماره روز ۱۰ تیرماه خود با اشاره به مطرح شدن طیف وسیعی از گمانهزنیها در مورد آن انفجار، ضمن رد دخالت آمریکا، نوشت که «مقامات اسرائیل» نیز ارتباط با این رویداد را تکذیب کردهاند. نام این «مقامات اسرائیل» ذکر نشده است.
پیش از آن انفجار، روزنامه «اسرائیل هیوم» با طرح این پرسش که «آیا اسرائیل در پشت پرده انفجار در نزدیکی تهران بود؟» نوشت یک «مقام غربی» به سایت خبری سعودی «عرب نیوز» گفته است که این رویداد احتمالاً حمله سایبری اسرائیل علیه ایران بوده است.
اسرائیل هیوم با استناد به مدعیات اثباتنشده تئودور کاراسیک، «مشاور ارشد» در یک مؤسسه تحلیلی امور امیرنشینهای خلیج فارس در واشینگتن، افزوده بود که «در جامعه اطلاعاتی غرب این تفاهم وجود دارد که انفجار، خرابکاری اسرائیلی از نوع سایبری بوده است».
با گذشت شش روز از انفجار در شرق تهران، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، از بروز «سانحه» در «محوطه باز» در سایت اتمی نطنز در استان اصفهان خبر داد و با تأکید بر اینکه این رویداد «هیچگونه تلفات جانی نداشته و به فعالیتهای جاری در آن لطمه نزده» افزود که این رویداد «در دست بررسی است» و «جای نگرانی نیست».
در سالهای گذشته نام اسرائیل در یک سری گمانهزنیهای رسانهها در سطح بینالمللی در ارتباط با رویدادهای پشت پرده مربوط به خرابکاری در برنامههای اتمی و موشکی ایران و هدف قرار دادن دانشمندان هستهای ایران مطرح بوده است.
ایران نیز کشتن نیروهای هستهای خود را به اسرائیل نسبت داده و از دخالت اسرائیل با یاری نهادهای اطلاعاتی چند کشور غربی در رخنه دادن ویروس موسوم به استاکسنت در برنامه اتمی ایران سخن گفته، اما اسرائیل هیچگاه رسماً به دخالت خود در این عرصهها اذعان نکرده است.
اسرائیل سیاستهای گسترش نفوذ منطقهای، توسعه برنامه موشکی و تلاش ایران برای دستیابی به بمب اتمی را خطری جدی برای خود، منطقه و نیز جهان میداند.