اروپا و ژاپن بزرگترین منطقه آزاد تجاری جهان را ایجاد کردند

شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن، (وسط) در کنفرانسی خبری همراه ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا (سمت چپ)، و دونالد توسک، رئیس شورای اروپا

توافق تجاری اتحادیه اروپا و ژاپن از روز جمعه ۱۲ بهمن (اول فوریه) برای حذف تعرفه‌ها اجرایی می‌شود.

اتحادیه اروپا روز پنجشنبه ۱۱ بهمن با انتشار گزارشی اعلام کرد که «اکنون اروپایی‌ها و ژاپنی‌ها می‌توانند از مزایای بزرگترین بازار آزاد تجاری جهان بهره‌مند شوند».

ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا، گفت این بازار ۶۳۵ میلیون نفر جمعیت دارد و تقریبا یک‌سوم تولید ناخالص داخلی جهان را شامل می‌شود و با این اقدام، مردم اروپا و ژاپن بیش از پیش به همدیگر نزدیک خواهند شد.

وی در ادامه عنوان کرد: «توافق جدید به مردم امکان انتخاب و دسترسی ارزان‌تر به کالاها را خواهد داد. تجار خرده‌پا جان خواهند گرفت و شرکت‌های اروپایی از پرداخت سالانه یک میلیارد یورو تعرفه‌های گمرکی معاف خواهند شد. ما نشان دادیم تجارت بالاتر از مقوله‌های سهم‌خواهی، تعرفه، صحبت میلیون و میلیارد است. نشان دادیم که تجارت باید بر اساس عدالت، اصول و ارزش‌ها باشد».

وی گفت اتحادیه اروپا با این توافق درباره آینده تجارت آزاد و منصفانه پیام می‌دهد.

سخنان آقای یونکر بیشتر می‌تواند کنایه‌ای به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، باشد که «جنگ تجاری» را مثبت دانسته و گفته است که آمریکا در این جنگ برنده خواهد بود. وی همچنین به دفعات اروپا و خصوصا چین را مورد انتقاد قرار داده که چرا صادرات آنها به آمریکا بیشتر از وارداتشان از ایالات متحده است.

ژان کلود یونکر گفت صرف نظر از دوری و نزدیکی مرزها، تجارت بر اساس اصول طبیعی هم منافع مصرف کننده‌ها را تامین می‌کند و هم منافع شرکت‌ها، کارگران و امنیت را ارمغان می‌آورد.

به گفته وی، در این توافق حقوق کار، امنیت، تغییرات اقلیمی و حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان لحاظ شده است.

در صورت اجرای کامل این توافق ژاپن تعرفه ۹۷ درصد از کالاهای اروپایی را حذف می‌کند.

بر اساس آمارهای رسمی کمیسیون اروپا، این اتحادیه سالانه ۵۸ میلیارد یورو کالا و ۲۸ میلیارد یورو خدمات به ژاپن صادر می‌کند.

واردات سالانه کالای اتحادیه اروپا از ژاپن نیز حدود ۶۹ میلیارد و واردات خدمات حدود ۱۸ میلیارد یورو است. تقریبا ۱۰ درصد تجارت خارجی ژاپن با اتحادیه اروپا انجام می‌گیرد.

کل صادرات سالانه اتحادیه اروپا به خارج از اتحادیه حدود ۱۸۰۰ میلیارد دلار است و به همین میزان نیز واردات دارد. بدین ترتیب ژاپن از سهم قابل توجهی در بازرگانی خارجی اتحادیه اروپا برخوردار است.

تاکید روی توافق اقلیمی پاریس

در توافق میان ژاپن و اتحادیه اروپا، دو طرف برای نخستین‌ بار بر اجرای توافق آب‌وهوایی پاریس تاکید کردند.

آقای ترامپ به دفعات از این توافق که در زمان باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، در پاریس میان جامعه جهانی حاصل شد، انتقاد کرده و خردادماه پارسال از آن خارج شد.

ترامپ این معاهده را «هزینه‌بر برای مردم آمریکا» خواند و افزود که بر اساس یک مطالعه انجام شده، اجرای این معاهده تا سال ۲۰۲۵ بیش از دو و نیم میلیون شغل را از بین خواهد برد.

با اعلام ترامپ، آمریکا به دو کشور نیکاراگوئه و سوریه پیوست که خارج از این معاهده هستند.

معاهده تغییرات آب‌وهوایی پاریس در سال ۱۳۹۴ و با حضور نمایندگان ۱۹۶ کشور، با هدف محدود کردن گرمایش زمین با کاهش تولید دی اکسید کربن و کاهش سوزاندن سوخت‌های فسیلی به امضاء رسید.

منابع: اتحادیه اروپا، کمیسیون اروپا، یورواستات، رادیو فردا/ د.خ/ ک.ر