گزارش جروزالم پست از استقبال سیاستمداران اسرائیلی از همه‌پرسی در کردستان عراق

مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، قصد دارد در منطقه خود همه‌پرسی استقلال برگزار کند

با نزدیک شدن موعد برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان عراق، در حالی که شمار بیشتری از سیاستمداران اسرائیلی از این امر استقبال کرده‌اند، روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در مقاله‌ای این امر را در راستای «مهار قدرت ایران در سوریه» و ظرفیت «بی‌ثبات شدن» پایه‌های داخلی حکومت ایران مهم دانسته‌است.

مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق با وجود مخالفت‌های سرسختانه سه کشور همسایه ایران، ترکیه و سوریه و درخواست آمریکا برای تعلیق همه‌پرسی، در روزهای گذشته دوباره تأکید کرده که رفراندوم استقلال این منطقه بیست و پنجم سپتامبر، سوم مهر، برگزار خواهد شد.

کارولین گلیک از ستون‌نویس‌های اصلی جروزالم پست، در شماره جمعه دهم شهریور این روزنامه انگلیسی‌زبان راست‌گرا، در مقاله‌ای تحقق استقلال کردستان عراق را دارای اهمیت «راهبردی» برای اسرائیل و نیز آمریکا نامیده‌است.

خانم گلیک نوشته‌است، اگر رهبران کردستان عراق در روزهای باقی‌مانده تا موعد برگزاری همه‌پرسی دچار هراس نشوند و با برگزاری رفراندوم، کردستان به استقلال برسد؛ چنین کشوری از حمایت آمریکا و اسرائیل برخوردار باشد و به حیات خود ادامه دهد، یک عامل بازدارنده در برابر هر دو حکومت رجب طیب اردوغان در ترکیه و جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.

این ستون‌نویس در همین حال افزوده این‌که مخالفان استقلال کردستان می‌گویند با این تحول، منطقه بی‌ثبات می‌شود «درست می‌گویند» اما این «خوب» است زیرا برای نخستین بار بعد از سال ۲۰۰۹، بی‌ثبات شدن منطقه «به سود آمریکا و اسرائیل است و ایران و ترکیه را تضعیف می‌کند».

این روزنامه از جمله به اثرات احتمالی استقلال کردستان عراق بر کردهای ترکیه و ایران و همچنین سوریه اشاره کرده‌است.

کارولین گلیک با اشاره به سفر ماه گذشته سرلشکر محمد حسین باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به ترکیه و مذاکراتی که با رئیس جمهوری ترکیه و دیگر مقامات این کشور همسایه داشته، این امر را در راستای مشورت تهران و آنکارا برای همکاری نظامی در مقابله با کردهای مسلح، اما با هدف واقعی ضربه زدن به روند استقلال کردستان عراق دانسته‌است.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل به تازگی در دیدار با هیئتی از اعضای جمهوری‌خواه کنگره آمریکا (حزب دونالد ترامپ) از استقلال کردستان حمایت کرد، اما دولت ترامپ از مسعود بارزانی و یارانش خواسته برگزاری همه‌پرسی را تعلیق کنند.

اما جروزالم پست موضع نخست وزیر اسرائیل را در حمایت از استقلال کردستان، «درست» و موضع آمریکا را در مخالفت با آن «اشتباه» توصیف کرده‌است.

آقای نتانیاهو یکشنبه بیست و سوم مرداد در دیدار با هیئت کنگره آمریکا در بیت‌المقدس از «دید مثبت» خود به استقلال کردستان عراق سخن گفت و کردها را «مردمانی شجاع و طرفدار غرب که ارزش‌های مشترکی با ما دارند» توصیف کرد.

آقای نتانیاهو در سال ۲۰۱۴ نیز در زمانی که داعش تازه در منطقه سر برآورده بود، گفت، استقلال کردستان عراق راهی برای همکاری با نیروهای میانه‌رو در منطقه است.

بیست و پنجم مرداد امسال نیز خانم کسنیا سِوِتلووا عضو «اردوگاه صیونیستی» در کنست در مصاحبه با جروزالم پست گفته بود، «مقامات رسمی کردستان عراق در هفته‌های اخیر با دیدار از اسرائیل، خواستند اسرائیل با پشتیبانی از استقلال کردستان، به آمریکا نیز پیام مشابهی بدهد».

همچنین دکتر مایکل اورن وزیر مشاور در دفتر نخست وزیری اسرائیل ماه گذشته در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت، سخنان نتانیاهو در دیدارش با هیئت کنگره آمریکا در نتیجه وقوف و نگرانی اسرائیل از این است که جایگاه ایران در منطقه سریعاً تقویت می‌شود.

مایکل اورن، که یک دوره نیز سفیر اسرائیل در آمریکا بوده افزوده بود، استقلال کردستان عراق یکی از راهکارهای سد کردن راه نفوذ ایران در منطقه است و، به گفته او، «کردهای عراق به صورتی روشن طرفدار (حکومت) ایران نیستند.»

گیدئون ساعار سیاستمدار با نفوذ حزب لیکود نیز در شمار نخستین سیاستمداران اسرائیلی بود که بعد از اعلام قصد اقلیم کرد برای انجام همه‌پرسی، با حمایت از این اندیشه، خواهان ایفای «نقش فعالانه‌تر» دولت بنیامین نتانیاهو و آمریکا برای تحقق استقلال کردستان عراق شد.