جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز پنجشنبه پنجم فروردین در نخستین نشست خبری خود از زمان روی کار آمدن او در کاخ سفید به پرسشهای خبرنگاران درباره سیاستهای داخلی و خارجی این کشور پاسخ گفت.
آقای بایدن در سخنان خود به مسائلی همچون خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، مناسبات ایالات متحده با چین و تعامل با کره شمالی پرداخت. او در رابطه با امور داخلی نیز از نحوه مقابله دولت خود با بحران همهگیری کرونا و اصلاح قوانین مهاجرتی در آینده گفت.
نکته حائز اهمیت این نشست اما مطرح نشدن مسئله بازگشت آمریکا به توافق هستهای موسوم به برجام و مذاکره با مقامات جمهوری اسلامی بر سر این توافق هستهای سال ۲۰۱۵ بود.
خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ابهام
جو بایدن درباره مهلت تعیینشده برای خروج نیروهای آمریکا از افغانستان گفت: «بعید است به موعد یکم ماه مه (۱۱ اردیبهشت) برسیم».
او انجام وعده ترک نظامیان از افغانستان را اقدامی بسیار دشوار توصیف کرد و افزود: «ما مشغول رایزنی با متحدانمان هستیم».
رئیسجمهوری آمریکا تصریح کرد: «به وزیران خارجه و دفاع ماموریت دادهام تا با دیگر مقامات ملاقات کنند ... ماندنمان طولانی نخواهد شد».
آقای بایدن در ادامه تاکید کرد که در حال حاضر، نمیتواند تاریخ قطعی برای خروج نیروهای آمریکا از افغانستان مشخص کند.
در توافق دولت دونالد ترامپ با گروه طالبان، اول ماه مه، مهلت تعیین شده برای خروج نیروهای آمریکا و ناتو از افغانستان است.
در روزهای اخیر دولت جو بايدن هشدار داده است که با توجه به تشدید حملات طالبان، اجرای این تعهد از سوی آمریکا دشوار خواهد بود.
آمریکا در پی تقابل با چین نیست
رئیسجمهوری آمریکا در مورد روابط با چین گفت که ایالات متحده در پی «رویارویی» نیست اما از این کشور میخواهد در حوزه تجارت رقابتی منصفانه در پیش بگیرد و به قوانین بینالمللی پایبند باشد.
آقای بایدن افزود در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما، زمانیکه در مقام معاونت او مشغول به کار بود، ساعتها با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین، گفتوگو کرده و متقاعد شده است که رهبر چین به دمکراسی باور ندارد.
او تصریح کرد: «او یکی شبیه پوتین (رئیسجمهوری روسیه) است که تصور میکند آینده در گرو اقتدارگرایی است و دمکراسی در دنیایی همواره پیچیده کارکردی ندارد».
جو بایدن همچنین تاکید کرد که ایالات متحده با همکاری متحدان خود، چین را در قبال اقداماتش در رابطه با تایوان و هنگکنگ، رفتار آن با اقلیت مسلمان اویغور و نقض آشکار حقوق بشر پاسخگو خواهد کرد.
مقابله با بحران شیوع کرونا
رئیسجمهوری آمریکا با اشاره به موفقیت دولت خود در اجرای طرح واکسیناسیون همگانی وعده داد که در روزهای آینده، آمار تزریق واکسن کرونا به مردم سراسر آمریکا به ۲۰۰ میلیون دوز برسد.
آقای بایدن گفت: «پیشتر گفته بودم که در صد روز نخست کاریام، یکصد میلیون دوز واکسن تزریق خواهد شد. ما در پنجاه و هشتمین روز به این هدف رسیدیم. اکنون هدف جدیدمان را اعلام میکنیم: تا صدمین روز آغاز به کارم، ما ۲۰۰ میلیون دوز واکسن به مردم در آمریکا تزریق خواهیم کرد. این هدفی بلندپروازانه و دو برابر هدف اولیهمان است».
دولت جو بایدن از روز ۲۰ ژانویه (اول بهمن) زمام امور را در کاخ سفید به دست گرفت و ۳۰ آوریل (دهم اردیبهشت) مصادف با صدمین روز آغاز به کار او در مقام ریاست جمهوری آمریکا خواهد بود.
مسئله مهاجران و مخالفت جمهوریخواهان
رئيس جمهوری آمریکا در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد اصلاح قوانین مهاجرتی و چالشهای پیش رو از جمله مخالفت جمهوریخواهان گفت که اولویت اصلی دولت او از زمان آغاز به کارش مقابله با بحران کرونا بود.
آقای بایدن تصریح کرد: «درباره موضوعاتی چون اصلاحات مهاجرتی و قوانین خرید اسلحه، باید بگویم اینها مشکلاتی هستند که به راه حل بلندمدت نیاز دارند. مشکل بنیادین این است که بتوانیم آرامش خاطر مردممان را تامین کنیم. آنها نباید نگران از دست دادن بیمه، مرگ عزیزانشان یا حتی از دست دادن خانه به خاطر بدهی به بانکها باشند».
رئیس جمهوری آمریکا افزود: «همکاران جمهوریخواه ما باید تصمیم بگیرند که میخواهند با ما همکاری کنند یا میخواهند به سیاست تفرقه ادامه بدهند».
دیپلماسی به شرط خلع سلاح هستهای کره شمالی
آقای بایدن با اشاره به تنشها در روابط ایالات متحده با کره شمالی گفت که اگر مسائل تشدید شوند، آمریکا واکنش متناسب نشان خواهد داد.
رئیس جمهوری آمریکا در همین حال تاکید کرد که ایالات متحده از دیپلماسی به شرط خلع سلاح هستهای کره استقبال میکند.
ژاپن روز پنجشنبه اعلام کرد کره شمالی دو موشک بالستیک را از سواحل شرقی خود شلیک کرده است که در آبهای دریای ژاپن و خارج از منطقه ویژه اقتصادی فرود آمدند.
در همین زمینه، خبرگزاری فرانسه روز سهشنبه سوم فروردین به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد که کره شمالی دو موشک بالستیک کوتاهبرد را در روز یکشنبه گذشته آزمایش کرده است.
این اقدام پیونگیانگ تنها چند روز پس از سفر وزیران خارجه و دفاع آمریکا به ژاپن و کره جنوبی انجام گرفته است.