خامنه‌ای: دولت‌های اسلامی علیه دولت میانمار اقدام عملی کنند

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی

رهبر جمهوری اسلامی، آنگ سان سوچی، برنده جایزه نوبل را به دلیل آنچه «بی‌عملی» در قبال وضعیت مسلمانان در میانمار نامید، «زنی بی‌رحم» خواند و خواستار «اقدام عملی» دولت‌های اسلامی علیه اقدامات دولت این کشور در این زمینه شد.

خبرگزاری ایرنا روز سه‌شنبه (۲۱ شهریور) گزارش کرده که آیت‌الله علی خامنه‌ای این درخواست را در ابتدای جلسه درس خارج فقه خود بیان کرده‌است.

اشاره وی به درگیری میان دولت میانمار با مسلمان روهینگیایی است که تاکنون منجر به آوارگی هزاران تن از مسلمانان این کشور و فرار آنها به سوی بنگلادش شده‌است.

آقای خامنه‌ای، راه حل این درگیری در میانمار را «اقدام عملی کشورهای مسلمان و فشار سیاسی و اقتصادی به دولت بی‌رحم میانمار» عنوان کرده‌است.

رهبر جمهوری اسلامی در توضیح منظور خود از بیان «اقدام عملی» نیز گفته‌است: «منظور از اقدام عملی، لشگرکشی نیست بلکه باید فشار سیاسی، اقتصادی و تجاری خود را بر دولت میانمار افزایش دهند و علیه این جنایات در مجامع جهانی فریاد بکشند.»

بر اساس این گزارش، وی «تقلیل» حوادث میانمار به «درگیری مذهبی» بین مسلمانان و بودایی‌ها را «نادرست» خواند و افزود که «این قضیه، یک قضیه سیاسی است، زیرا مجری آن، دولت میانمار است.»

رهبر جمهوری اسلامی افزود که در رأس دولت میانمار نیز «زنی بی‌رحم قرار دارد که برنده جایزه صلح نوبل بوده و با این اتفاقات، در واقع، مرگ جایزه صلح نوبل رقم خورد.»

منظور وی آنگ سان سوچی، برنده جایزه صلح نوبل و مشاور دولت میانمار است که بدنبال انتشار تصاویری از آنچه خشونت دولتی علیه مسلمانان عنوان شده، به شدت از سوی فعالان حقوق بشر مورد انتقاد قرار گرفته و درخواست‌هایی مبنی بر پس گرفتن جایزه صلح نوبل از وی نیز مطرح شده‌است.

آنگ سان سوچی که برای او سمتی به عنوان «مشاور دولت» تعیین شده که معادل نخست‌وزیری است به تازگی در گفت‌وگو با رئیس جمهور ترکیه اخبار مربوط به کشتار مسلمانان میانمار را «جعلی» خواند و «تروریست‌ها» را عامل انتشار «اخبار دروغ» در مورد مسلمانان روهینگیا دانست.

علی خامنه‌ای اما روز سه‌شنبه با انتقاد از خانم سوچی و دیگر فعالان حقوق بشر گفت که «این فجایع در مقابل چشم کشورها و دولت‌های اسلامی و مجامع جهانی و دولت‌های ریاکار و دروغگوی مدعی حقوق بشر از سوی دولت بی‌رحم میانمار در حال رخ دادن است.»

رهبر جمهوری اسلامی از دبیرکل سازمان ملل به دلیل آنچه «اکتفا کردن به محکوم کردن جنایات در میانمار» خواند نیز انتقاد کرده‌است.

خامنه‌ای همچنین خواستار تشکیل کنفرانس سازمان همکاری اسلامی با موضوع حوادث میانمار شد.

پیشتر شیرین عبادی،برنده جایزه صلح نوبل،در گفتگو با رادیو فردا به شدت از آنگ سان سوچی انتقاد کرد و گفت «آنچه در میانمار اتفاق افتاده،جنایت علیه بشریت است.»

دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهجویان روز دوشنبه شمار پناهجویان مسلمانی را که از خشونت‌های ایالت راخین در غرب میانمار به بنگلادش گریخته‌اند ۳۱۳ هزار نفر اعلام کرد.

درگیری‌های خشونت‌آمیز در ایالت مسلمان‌نشین راخین در غرب میانمار از روز سوم شهریور با حمله شبه‌نظامیان مسلمان به یک پاسگاه پلیس آغاز شد و نیروهای مسلح میانمار نیز عملیات تلافی‌جویانه خود را آغاز کردند.

در این درگیری‌های خشونت‌آمیز، تعداد زیادی روستا به آتش کشیده شده و صدها نفر که اکثر آنها مسلمانان روهینگیا بودند کشته شده‌اند.

بسیاری از بوداییان میانمار که اکثریت جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، اقلیت مسلمان روهینگیا را بنگالی خطاب می‌کنند و می‌گویند آنها غیرقانونی از بنگلادش به آن کشور مهاجرت کرده‌اند هر چند بسیاری از این مسلمانان چند نسل است که در غرب میانمار ساکن هستند.

سازمان دیدبان حقوق بشر دولتی بنگلادش می‌گوید مسئولان اعمال خشونت علیه مسلمانان روهینگیا باید محاکمه و مجازات شوند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران نیز رویدادهای میانمار را «جنایات وحشیانه علیه مسلمانان» خواند و از دولت آن کشور خواست که مانع از ادامه خشونت‌ها شود.

علی مطهری، نایب رئیس مجلس ایران به تازگی با تأکید بر اینکه خشونت‌های دولت میانمار علیه مسلمانان روهینگیا در این کشور «جز با نیروی نظامی متوقف نمی‌شود»، از این که به گفته او جمهوری اسلامی، «بیشتر به فکر شیعیان» است، انتقاد کرده و گفته بود که ترکیه در این مورد از ایران بهتر عمل کرده‌است.

جمهوری اسلامی ایران در سال‌های گذشته بر اساس روابط سیاسی خود با کشورهای مختلف، مواضع متناقضی درباره کشتار مسلمانان در برخی کشورها داشته است.

از جمله سال ۸۸ و همزمان با اعتراض‌ها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران، سکوت و واکنش دیرهنگام دولت ایران به سرکوب معترضان مسلمان چینی انتقادهای زیادی را در ایران به دنبال داشت.