خبرگزاری رسمی کره شمالی میگوید رهبر آن کشور و رئیسجمهوری چین در مورد مسائل مطرحشده در نشست کیم جونگاون و دونالد ترامپ گفتوگو کرده و بر همکاری نزدیک میان پیونگیانگ و پکن، و روند غیر اتمی شدن شبهجزیره کره تاکید کردهاند.
رهبر کره شمالی، برای سومین بار طی سه ماه گذشته به چین سفر کردهاست. در نخستین سفرش به پکن پس از دیدار با دونالد ترامپ، روز ۲۹ خرداد، با شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین دیدار و گفتوگو کرد.
به گفته خبرگزاری رسمی کره شمالی در این دیدار رهبران دو کشور در مورد مسئله غیر اتمی شدن تبادل نظر کردهاند. همچنین کیم جونگاون بر همکاری با مقامهای چین برای دستیابی به «صلح واقعی» در مسیر «آغاز یک آینده تازه» در شبهجزیره کره، تاکید کردهاست.
خبرگزاری دولتی چین نیز گزارش دادهاست که رئیسجمهوری آن کشور بر «اهمیت بسیار زیاد همکاریهای دوستانه چین و جمهوری دمکراتیک خلق کره [شمالی]، تاکید کردهاست». شی جینپینگ گفته «فارغ از شرایط بینالمللی و منطقهای، تعهد قوی جمهوری خلق چین و دولت آن به بهبود و پیشرفت روابط با کره شمالی، تغییری نخواهد کرد».
به گفته خبرگزاری رسمی کره شمالی، شی جینپینگ در این دیدار «از موضع و تعهد ما (پیونگیانگ) به غیر اتمی شدن شبهجزیزه کره، قویا حمایت کرده و گفته کشورش همچنان به ایفای یک نقش سازنده در این جریان ادامه خواهد داد».
این خبرگزاری در بخش دیگری از گزارش نسبتا مفصلی که منتشر کرده میگوید کیم جونگاون و شی جینپینگ در مورد «نگرانیهای مشترک، از جمله چشمانداز غیر اتمی شدن شبهجزیره و دستیابی به اجماع در مورد مسائل مطرح شده، تبادل نظر کردهاند».
در ایالات متحده، وزارت خارجه به این سفر واکنش نشان داده و سخنگوی آن گفته است «ما با دقت آن را دنبال میکنیم». هدر نائورت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به خبرنگاران گفته است، پس از دیدار دونالد ترامپ و کیم جونگاون در سنگاپور، میان دولت او و حکومت کره شمالی تماسهایی وجود داشته، اما هنوز برنامهای برای سفر، جهت پیگیری مذاکرات کیم و ترامپ، اعلام نشدهاست.
برخی تحلیلگران در کره جنوبی میگویند سفر تازه کیم جونگاون به چین، در آستانه آغاز مذاکرات کره شمالی و آمریکا در مورد روند غیر اتمی شدن پیونگیانگ، نشانه دیگری از بهبود روابط دو طرف و نیز توضیح دیدار انجامشده در سنگاپور است.
در عین حال این احتمال نیز مطرح شده که چین نمیخواهد در جریان گفتوگوهای پیونگیانگ و واشینگتن به حاشیه رانده شود و تلاش میکند اتحاد معمول خود با کره شمالی را بازسازی کند. هرچند چین بهطور معمول متحد اصلی کره شمالی بهشمار میرود، اما آزمایشهای پیدرپی موشکی و هستهای کره شمالی در دو سه سال اخیر و حمایت پکن از قطعنامههای تنبیهی سازمان ملل، این روابط را با تنشهایی همراه کرد.
دیدار میان رهبر کره شمالی و رئیسجمهوری آمریکا در ۲۲ خرداد در سنگاپور انجام شد؛ این دیدار از این لحاظ که برای نخستین بار در سطح رهبران دو کشور انجام شده، تاریخی بهشمار میرود. در پی مذاکرات، دو طرف توافقنامهای امضاء کردند که بر اساس آن کره شمالی بهسوی غیر اتمی شدن حرکت میکند و ایالات متحده متعهد میشود به کره شمالی ضمانتهای امنیتی بدهد.