ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، در گفتوگو با روزنامه الرأی چاپ اردن از «حملات منظم شبهنظامیان مرتبط با ایران به مرزهای اردن» انتقاد کرد و خواستار تغییر رفتار جمهوری اسلامی شد.
ملک عبدالله دوم روز یکشنبه دوم مرداد با اشاره به دخالت جمهوری اسلامی در کشورهای عربی، گفت: «امروز ما با حملات منظم شبهنظامیان مرتبط با ایران به مرزهای خود مواجهیم، بنابراین امیدواریم شاهد تغییر در این زمینه باشیم.»
پادشاه اردن در عین حال گفت که کشورش خواستار روابط حسنه با ایران «مبتنی بر احترام متقابل، حسن همجواری، احترام به حاکمیت کشورها و عدم مداخله» است و افزود تغییر رفتار ایران «بهنفع همه در منطقه از جمله خود ایران و مردم ایران است».
ملک عبدالله دوم پیشتر نیز در سفر به آمریکا بهطور تلویحی جمهوری اسلامی ایران را مسئول حملات به مرزهای خود با سوریه معرفی کرده بود.
بیشتر در این باره: ابراز نگرانی ملک عبدالله از پر شدن جای خالی روسیه در سوریه با ایران و متحدانشاو ۲۸ اردیبهشتماه در اندیشکده «هوور» دانشگاه استنفورد آمریکا گفت حضور نظامی روسیه در جنوب سوریه «منبعی برای آرامش» بود و این خلأ اکنون «ممکن است توسط ایرانیها و گروههای نیابتی آنها پر شود».
پادشاه اردن همچنین افزوده بود که کشورش در مرزهای خود با سوریه با چالشهای امنیتی روبهرو شده، «بهطور منظم» مورد حمله قرار گرفته و «میداند که چه کسانی پشت این حملات هستند».
ملک عبدالله دوم در گفتوگو با روزنامه الرأی بار دیگر از طرح تشکیل یک ائتلاف نظامی مانند ناتو در خاورمیانه دفاع کرد و در پاسخ به این پرسش که اردن از این طرح چه میخواهد، گفت «خطرات تازه تروریسم و شبکههای قاچاق سازمانیافته مواد مخدر و سلاح» از جمله «تهدیدات مشترکی است که کشورهای عربی با آن مواجهاند و پاسخ به آنها به همکاری اعراب نیاز دارد».
پادشاه اردن در این بخش نامی از جمهوری اسلامی نبرد، اما در پاسخ به مصاحبهکننده که گفت اما کسانی هستند که با ارتباط دادن این موضوع به جمهوری اسلامی میگویند «به قیمت تمام شدن آرمان فلسطین تمام خواهد شد»، گفت: «منطقه به بحران و درگیری بیشتر نیاز ندارد بلکه به همکاری و هماهنگی نیاز دارد.»
ملک عبدالله دوم همچنین با بیان اینکه «امنیت برادران عرب بخشی از امنیت ماست» افزود: «اردن و همه کشورهای عربی خواستار روابط خوب با ایران مبتنی بر احترام متقابل، حسن همجواری، احترام به حاکمیت کشورها و دخالت نکردن در امور آنها هستند.»
اردن در میان آن دسته از کشورهای عرب منطقه است که با وجود روابط نزدیک با آمریکا، عربستان سعودی و برخی امیرنشینها و همچنین ضمن روابط رسمی صلح سرد با اسرائیل، با حفظ دیپلماسی مستقل برای تأمین منافع خود، کمترین تنش در روابط با ایران را داشته و حتی نشانههایی از بهبود و نزدیکی در روابط میان امان- تهران هم دیده شده است.
همچنانکه فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق، اوایل تیرماه گفت که کشورش میزبان مذاکراتی میان ایران با مصر و اردن برای بهبود روابط میان تهران با قاهره و امان است و این گفتوگوها به سطح «پیشرفته» ارتقا یافته است.
پادشاه اردن در گفتوگوی اخیر خود بار دیگر تأکید کرد که مذاکره و گفتوگو «راه حل اختلافات» است، اما در عین حال با اشاره به دخالت جمهوری اسلامی در کشورهای عربی، گفت: «امیدواریم شاهد تغییر در این زمینه باشیم.»
بیشتر در این باره: طرح آمریکا برای یکپارچهسازی دفاع هوایی در خاورمیانه برای مقابله با «تهدیدات ایران»اظهارات ملک عبدالله دوم و مقامات ارشد اردن در قبال ایران همواره محتاطانه و بر اساس احترام متقابل ارزیابی شده است.
پادشاه اردن از مدافعان سرسخت تشکیل ائتلاف نظامی موسوم به «ناتو خاورمیانه» با مشارکت کشورهای عربی است، اما تأکید کرده است در عین حال «روابط با بقیه جهان و نحوه تناسب ما میبایست بسیار بسیار واضح باشد. در غیر این صورت، همه را سر درگم میکند.»
اواسط تیرماه روزنامه والاستریت جورنال در گزارشی از نشست محرمانه مقامات ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده با مقامات ارشد نظامی اسرائیل و کشورهای عربی در شرم الشیخ پرده برداشته بود که هدف از آن بررسی راههای مقابله با تهدیدات موشکی و پهپادی ایران بود.
بر اساس این گزارش، مقامات اردن نیز در کنار مقامات اسرائیل، عربستان سعودی، قطر، مصر، امارات متحده عربی و بحرین در این نشست محرمانه با مقامات سنتکام حضور داشتند که با توجه به ترکیب کشورهای شرکتکننده امری بیسابقه بود.