روسیه در نخستین ساعات پنجشنبه اول آذرماه، دستکم دو منطقه اوکراین را هدف حملات سنگین موشکی قرار داد. این حملات در حالی انجام شد که همۀ نقاط اوکراین، ساعتهای متوالی در حالت هشدار بودند.
نیروی هوایی اوکراین در بیانیهای در تلگرام نوشت: «در این حمله، نیروهای روسیه تأسیسات و زیرساختهای حساس شهر «دنیپرو» را با انواع موشک و از جمله یک موشک بالستیک قارهپیما که از منطقه آستراخان در فدراسیون روسیه شلیک شدهبود، هدف قرار دادند».
اما در همین حال، یک مقام آمریکایی روز پنجشنبه اعلام کرد که حمله موشکی روسیه به دنیپرو در اوکراین، با یک موشک بالستیک میانبرد آزمایشی انجام شده و نه با موشک قارهپیما، و این اقدام تغییردهنده معادلات جنگ نخواهد بود.
این مقام آمریکایی گه نامش ذکر نشده در گفتوگو با خبرگزاریها تأکید کرد که روسیه احتمالاً تعداد کمی از این موشکهای آزمایشی در اختیار دارد و این حمله بیشتر برای ارعاب اوکراین و حامیانش بوده است.
این مقام افزود که ایالات متحده پیش از این، اوکراین و متحدانش را از احتمال استفاده روسیه از این سلاح آگاه کرده بود.
در حمله روز پنجشنبه به دنیپرو، یک تأسیسات زیرساختی هدف قرار گرفت و دو غیرنظامی زخمی شدند. ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، ضمن متهم کردن مسکو به آزمایش سلاحهایش در اوکراین، این حمله را با مشخصات یک حمله با موشک قارهپیما توصیف کرد.
تنشها میان مسکو و حامیان غربی اوکراین اخیراً با حملات اوکراین به خاک روسیه با تسلیحات غربی افزایش یافته است.
کرملین هنوز حاضر به تأیید یا تکذیب استفاده از موشک قارهپیما نشده است.
حملۀ سنگین موشکی روسیه تنها چند روزی پس از آن انجام شد که اوکراین برای نخستینبار از موشکهای بریتانیایی «سایۀ توفان» و موشکهای تاکتیکی اتکمز ساخت آمریکا برای حمله به نقاطی در داخل خاک روسیه استفاده کرد؛ اقدامی که پس از مدتها انتظار، سرانجام در هزارمین روز جنگ، مهر تأیید جو بایدن را دریافت کرد.
بیشتر در این باره: اولین حمله اوکراین با «موشکهای دوربرد آمریکایی» به خاک روسیهگفته شده که اوکراین پس از دریافت مجوز ایالات متحده، با یک موشک تاکتیکی اتکمز یک مجتمع نظامی در منطقۀ «بریانسک» روسیه را هدف قرار داد. البته نه کاخ سفید رسماً صدور مجوز را تأیید کرده و نه اوکراین، مشخصاً به استفاده از این موشک اذعان کرده است.
کرملین پیشتر بارها هشدار داده بود که استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد غربی علیه روسیه، به تشدید قابل توجه بحران منجر خواهد شد.
هدف اصلی حمله سهمگین روسیه در نخستین روز آذرماه، منطقه «دنیپروپتروفسک»، مهمترین منطقۀ صنعتی اوکراین و شهر «دنیپرو»، مرکز این منطقه در جنوب شرقی این کشور بود.
به گفتۀ نیروی هوایی اوکراین، روسیه علاوه بر این موشک قارهپیما، از یک موشک هایپرسونیک «خ-۴۷ ام۲» یا «کینژال»، و هفت موشک کروز هوا به زمین «خ ۱۰۱» هم در حمله به دنیپرو استفاده کرده است. اوکراین ادعا میکند که توانسته شش فروند از ۷ موشک کروز روسیه را رهگیری و ساقط کند.
سرهئی لیساک، فرماندار دنیپروپتروفسک هم با تأیید سنگینی حملۀ تازه روسیه، در شبکه تلگرام از جمله به هدفقرار گرفتن یک مرکز صنعتی در دنیپرو خبر داد.
انفجارهایی هم در «کرِمِنچوک» در منطقۀ مرکزی «پولتاوا» گزارش شد.
به نظر میرسد تغییر رویه روسیه و استفاده از تعداد زیادی از موشکهای مدرن و پیچیده بهجای حملات پهپادی سابق، پاسخی به آغاز استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد غربی علیه نقاطی در داخل خاک فدراسیون روسیه باشد.
در آخرین روز آبانماه، وبلاگنویسان نظامی روسیه و یکی از منابع رویترز، از استفاده اوکراین از ۱۲ موشک بریتانیایی-فرانسوی «سایه توفان» علیه اهدافی در منطقه کورسک روسیه خبر داده بودند.
سخنگوی کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا حاضر به تأیید این موضوع نشد؛ اما این کشور پیشتر، مجوز استفاده از این موشکها با برد عملیاتی ۲۵۰ کیلومتر را برای استفاده در داخل مرزهای اوکراین به کییف داده بود.
بیشتر در این باره: اوکراین برای اولین بار با موشکهای کروز بریتانیایی خاک روسیه را هدف قرار دادصبح اول آذرماه، مسکو اعلام کرد که یک پایگاه موشکی جدید ایالات متحده که کمتر از ۱۰ روز پیش در شهر «رِدزیکووو»ی لهستان در کرانه دریای بالتیک و بهعنوان بخشی از برنامۀ «سپر موشکی ناتو» برپا شده، «باعث افزایش جدی خطر درگیری هستهای» خواهد شد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجۀ فدراسیون روسیه تأکید کرد که «مسکو برپایی این پایگاه را، اقدامی تحریکآمیز همسو با مجموعهای از اقدامات بهشدت بیثباتکننده آمریکا و شرکایش در پیمان ناتو میداند».
خانم زاخارووا تأکید کرد که «ساخت این پایگاه، باعث آسیبدیدن ثبات راهبردی و در نتیجه افزایش سطح خطر هستهای خواهد شد».
لهستان با تأکید بر اینکه این پایگاه میزبان موشکهای هستهای نیست، ادعای مسکو را رد کرد. پاوِل ورانسکی، همتای لهستانی خانم زاخارووا گفت کاربری این پایگاه، تدافعی است و نه تهاجمی.