کرملین: پومپئو از نگرانی ما در قبال بحران ایران نکاست

سخنگوی پوتین می‌گوید که روسیه واکنش‌های ایران علیه خروج آمریکا از برجام را «قانونی» می‌داند.

سخنگوی کرملین روز چهارشنبه، ۲۵ اردیبهشت، گفت مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، در دیدار روز گذشته خود با ولادیمیر پوتین، رئیس‌ جمهوری روسیه، هیچ گامی برای رفع نگرانی مسکو در ارتباط با بحران ایران برنداشته است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دمیتری پسکوف، سخنگوی پوتین به خبرنگاران گفت که کشورش واکنش‌های ایران علیه خروج آمریکا از برجام را «قانونی» می‌داند و نسبت به تنش‌های فزاینده بین آمریکا و ایران نگران است.

مایک پومپئو روز سه‌شنبه در شهر سوچی روسیه با ولادیمیر پوتین دیدار کرد و بحران ایران یکی از موضوعات مورد بحث بین آنها بود. این نخستین سفر پومپئو به روسیه است و او در این سفر با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز دیدار کرد.

به گفته سخنگوی کرملین، وزیر خارجه آمریکا در مورد بحران ایران «هیچ اطمینانی» به پوتین نداد که بتواند مایه رفع نگرانی شود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌نویسد که پومپئو در این دیدار قصد داشته مقداری از نگرانی‌های مسکو در این رابطه بکاهد اما در عین حال صراحتاً به پوتین گفته‌ است که ایالات متحده به هرگونه حمله علیه مواضع آمریکایی پاسخ خواهد داد.

خبرگزاری آلمان نیز می‌نویسد که دمیتری پسکوف روز چهارشنبه اعلام کرده که به باور مسکو راهبرد «فشار حداکثری» بر ایران راه به جایی نخواهد برد.

بنا بر این گزارش، سخنگوی کرملین می‌گوید که به باور ولادیمیر پوتین چنین سیاستی تنها باعث می‌شود «که یکی از طرف‌ها به گوشه‌ای رانده شود.»

آقای پسکوف تأکید کرد که «این کار هیچ‌ گاه نتیجه نمی‌دهد و برعکس، باعث می‌شود که روند حل‌ و فصل قضایا به توقف کشانده شود.»

بنا بر گزارش‌ها، با وجود این اختلاف نظرها، پومپئو، پوتین و لاوروف روز سه‌شنبه تأکید کرده‌اند که خواستار بهبود روابط روسیه و آمریکا هستند، روابطی که در سال‌های اخیر با تنش‌های زیاد روبه‌رو بوده‌ است.

ایران، که از هم‌پیمانان روسیه است، هفته گذشته اعلام کرد که به خاطر خروج آمریکا از برجام و به این خاطر که تاکنون نفعی از توافق هسته‌ای نبرده پیروی از برخی تعهدات برجامی خود را کنار می‌گذارد.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، همزمان با اعلام این موضع از سوی ایران در جریان دیدار با همتای ایرانی خود به‌ سر می‌برد و گفت که «مقصر» این وضعیت «غیرقابل قبول» آمریکا است که در قبال برجام «از خود رفتاری غیرمسئولانه» نشان می‌دهد.

دولت آمریکا توافق هسته‌ای با ایران را «توافقی بد» می‌داند و پس از خروج از آن به سیاست «فشار حداکثری» بر جمهوری اسلامی برای تغییر سیاست منطقه‌ای ایران روی آورده‌ است.

این سیاست در روزهای اخیر شدت گرفته و آمریکا می‌گوید که در پاسخ به دریافت «اطلاعات موثق» از تهدیدات جدید ایران یک ناو هواپیمابر خود را زودتر از موعد راهی خلیج فارس کرده و بمب‌افکن‌های سنگینی را نیز رهسپار منطقه کرده‌ است.

این وضعیت باعث نگرانی در مسکو و چند پایتخت اروپایی شده و در همین زمینه جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، روز دوشنبه در بروکسل به خبرنگاران گفت: «ما نسبت به ریسک یک درگیری اتفاقی و تشدید ناخواسته وضعیت بسیار نگرانیم.»

مقام‌های ایرانی اما در جمع‌بندی‌های خود نسبت به رخ ندادن جنگ ابراز اطمینان کرده‌اند و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز در تازه‌ترین واکنش خود به تحولات جدید گفت: «این رویارویی، نظامی نیست؛ چون بنا نیست جنگی انجام بگیرد. نه ما دنبال جنگ هستیم، نه آنها؛ که می‌دانند به نفع‌شان نیست.»

منابع: آسوشیتدپرس و خبرگزاری آلمان، رادیوفردا/ پ. پ./ ف. دو.