بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در نشستی با مشاور ارشد رئیس جمهوری ایالات متحده، ایران را به تلاش برای نابودی «صلح میان اسرائیل و کشورهای عربی» متهم کرد.
آقای نتانیاهو روز یکشنبه ۹ شهریور در اورشلیم گفت: «در حالی که ما میخواهیم به سمت توسعه و جامعه نوین حرکت کنیم، دیکتاتورهای تهران میخواهند ما را به دوران تاریک حاکمیت دینی قرون وسطی بازگردانند.»
وی سپس تاکید کرد که «نباید گذاشت ایران صلح میان اسرائیل و کشورهای عربی را نابود کند».
اسرائیل و امارات متحده عربی در تحولی تاریخی به توافقی برای عادیسازی روابط و از جمله دایر کردن سفارتخانههایی در پایتختهای یکدیگر دست یافتهاند. ایران اما این توافق را «ننگین» و «خنجری بر پشت مردم فلسطین» دانسته است.
بیشتر در این باره: امارات رسما تحریمهای اسرائيل را لغو کرد
توافق اسرائیل و امارات متحده عربی با میانجیگری ایالات متحده شکل گرفته است. در این حال جرد کوشنر، مشاور ارشد رییس جمهوری آمریکا بار دیگر برای پیشبرد صلح اسرائیل و اعراب به منطقه سفر کرد.
آقای کوشنر در دیدار با نخست وزیر اسرائیل گفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، «سناریوی خاورمیانه جدید را نوشته» و «صحنه برای پیشرفت صلح آماده است».
به گفته او، «در حالی که بسیاری فکر میکردند پیشرفت در مسیر صلح میسر نیست و امیدی به بهبود شرایط نداشتند، از زمان ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، ناامیدی و سرخوردگی به امید تبدیل شده است».
آقای کوشنر سپس با اشاره به توافق امارات متحده عربی و اسرائیل گفت، این توافق همکاریهای امنیتی میان آمریکا، اسرائیل و امارات را در برابر «تهدیدات مشترک» تحکیم خواهد کرد.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، بنیامین نتانیاهو نیز در نشست خبری مشترکی با جرد کوشنر تاکید کرد که «منافع واقعی کشورهای عربی و اسلامی در صلح با اسرائیل است».
به گفته نخست وزیر اسرائیل، طرح دونالد ترامپ و تمایل کشورهای عرب که با حمایت کامل آمریکا بدست آمد، امکان داد که صلح کشورهای عرب با اسرائیل «بدون وتوی فلسطینیها» میسر شود زیرا «اگر قرار بود کاروان صلح منطقه منتظر فلسطینیها بماند، باید تا ابد صبر میکرد».
بیشتر در این باره: «پاسخ منفی» چند کشور عربی به طرح عادیسازی روابط با اسرائیل
نخست وزیر اسرائیل از مواضع و تلاشهای اخیر آمریکا در تمدید نامحدود تسلیحاتی ایران و بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، قاطعانه حمایت کرد و عدم همراهی شورای امنیت با این خواستههای آمریکا را «افتضاحی شرمآور» نامیده است.
رابرت اوبرایان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز که همراه با جرد کوشنر به منطقه سفر کرده، در نشست خبری روز یکشنبه خود گفت، دولت دونالد ترامپ «از ادامه سیاست دلجویی از ایران خودداری کرده و کارزار فشار حداکثری آمریکا، باعث شده که درآمد نفتی و سایر درآمدهای ملاهای ایران به پایینترین حد خود در تاریخ کاهش یابد و اکنون ایران با بحران مالی بیسابقهای روبرو است».
هیات ارشد آمریکایی دو روز پس از پایان تور سیاسی مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در منطقه، راهی سفرهایی با هدف پیشبرد صلح خاورمیانه شده است.
آقای پمپئو در حالی روز جمعه هفتم شهریور به واشینگتن بازگشت که سودان، بحرین و عمان در جریان دیدار او از این کشورها، تعهدی به عادیسازی رابطه با اسرائیل در آینده نزدیک ندادند.
نخست وزیر سودان به وزیر خارجه آمریکا گفته بود که دولت این کشور یک شورای انتقالی و فاقد اختیار برای عادی سازی رابطه با اسرائیل است.
پادشاه بحرین نیز در دیدار با وزیر خارجه آمریکا از ادامه پایبندی کشورش به استقلال فلسطین سخن گفته بود.
همچنین پادشاه و وزیر خارجه جدید عمان در گفتوگو با مایک پمپئو بر تحقق راهکار عادلانه برای قضیه فلسطینی تاکید کردهاند.
نخست وزیر مراکش هم که قرار است کشورش این هفته میزبان جرد کوشنر باشد، پیشاپیش گفته است که دولت رباط در مسیر امضای توافق عادیسازی رابطه با اسرائیل نیست.
با وجود این، بنیامین نتانیاهو در نشست خبری مشترک روز نهم شهریور با جرد کوشنر در اورشلیم، نسبت به گسترش دایره کشورهایی که به مسیر عادی کردن مناسبات با اسرائیل روی آورند، ابراز امیدواری کرد.
رابرت اوبرایان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز در این نشست مشترک گفت آمریکا «باور دارد که کشورهای مسلمان و عربی دیگری به زودی به امارات پیوسته و مناسبات با اسرائیل را عادی خواهند کرد».
جرد کوشنر و رابرت اوبرایان در صدر یک هیات آمریکایی همراه با کاروانی ۵۰ نفره از مقامات ارشد اسرائیلی روز دوشنبه دهم شهریور در نخستین پرواز تجاری مستقیم شرکت هوایی اسرائیلی العال به ابوظبی خواهند رفت.
عربستان اجازه داده است که پرواز هواپیمای العال به ابوظبی از حریم هوایی سعودی عبور کند.