کویت پس از اعلام آمادگی تهران برای آغاز حفاری در یک میدان گازی مورد مناقشه در خلیج فارس، ایران را به گفتوگو درباره مرزهای دریایی بین دو کشور دعوت کرد.
در بیانیهای که وزارت خارجه این کشور روز دوشنبه، ۱۲ تیرماه، منتشر کرد، آمده است: «دولت کویت دوباره از طرف ایرانی برای آغاز مذاکرات در مورد تعیین مرزهای دریایی دعوت میکند».
با این حال در این بیانیه اعلام شده که کویت و پادشاهی عربستان «به تنهایی دارای حقوق انحصاری بر ثروت طبیعی» در این میدان هستند.
بیانیه دولت کویت در ادامه از تصمیم ایران برای حفاری در این میدان اظهار «شگفتزدگی» کرده و گفته که تصمیم ایران برای حفاری در این میدان در تضاد با «قوانین و قواعد بینالمللی» است.
وزیر نفت کویت اضافه کرده که ادعای ایران برای مالکیت بر بخشی از این میدان را «کاملا رد» میکند.
این میدان در ایران با نام «آرش» و در کویت و عربستان سعودی به نام «دورا» شناخته میشود.
بزرگترین بخش این میدان گازی میان عربستان و کویت واقع شده که در آن مرزبندی مشخصی بین دو کشور وجود ندارد، اما بخشی از این میدان گازی نیز در مرزهای ایران قرار دارد.
بیشتر در این باره: عربستان و کویت از ایران برای تعیین مرزهای دریایی دعوت کردندمدیر عامل شرکت ملی نفت ایران هفته گذشته در این زمینه گفت: «آمادگی کامل برای آغاز حفاری در میدان مشترک نفتی آرش وجود دارد و منابع قابلتوجهی را برای اجرای طرح توسعه این میدان در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب کردهایم و با آمادهشدن شرایط، حفاری را در میدان آرش آغاز میکنیم.»
کویت در حالی روز دوشنبه جمهوری اسلامی را دعوت به مذاکره در این زمینه کرده که روز گذشته وزارت خارجه این کشور کاردار سفارت جمهوری اسلامی را در اعتراض به این موضوع فراخوانده بود.
یک مقام وزارت خارجه کویت گفت: «کاردار ایران روز یکشنبه احضار شد و نامه اعتراضی به وی تحویل شد.»
بیشتر در این باره: مقام انجمن شرکتهای حفاری ایران: عربستان در حال تخلیه میادین مشترک استاین مقام مسئول اضافه کرده که این وزارتخانه تمام اقدامات لازم را برای «حفظ منافع و حقوق کویت و حفظ روابط همسایگی با همه کشورهای منطقه» انجام میدهد.
کویت و عربستان سعودی سال گذشته با وجود مخالفتهای تهران که این قرارداد را «غیرقانونی» میدانست، توافقنامهای برای توسعه این میدان امضا کردند.
اختلاف بر سر این میدان گازی به دهه ۱۹۶۰ باز میگردد، زمانی که ایران امتیاز این میدان را به شرکت نفت انگلیس و ایران، )Anglo-Iranian Oil Company) و کویت آن را به رویالداچ شل، (Shell plc) واگذار کردند.
این دو امتیاز در بخش شمالی میدان که ذخایر قابل استخراج آن حدود ۲۲۰ میلیارد متر مکعب تخمین زده می شود، همپوشانی داشتند.