سوربنای جینبکف، رییس جمهور قرقیزستان در پی اعتراضات به نتایج انتخابات پارلمانی و ناآرامی سیاسی در این کشور استعفا کرد.
آقای جینبکف روز پنجشنبه ۲۴ مهر در بیانیهای گفت: «صلح و اتحاد در کشور از هر مقامی مهمتر است. من نمیخواهم به قدرت بچسبم. نمیخواهم در تاریخ قرقیزستان به عنوان رییس جمهوری که خون ریخت و هموطنانش را به گلوله بست در یادها بمانم. در نتیجه تصمیم گرفتهام استعفا بدهم.»
اقای جینبکف افزود با وجودی که روز چهارشنبه تصمیم پارلمان برای انتصاب صدیر جاپارف به عنوان نخست وزیر جدید را تایید کرده است، «فضای خشونت در کشور از بین نرفته و درخواستها برای استعفای من ادامه پیدا کرد».
او در بخش دیگری از بیانیه خود میافزاید که معترضان و ماموران انتظامی «اکنون در آستانه رویارویی قرار دارند و باید از اقدامات تحریکآمیز خودداری کنند».
آقای جینبکف در عین حال از هواداران صدیر جاپارف که قبل از ناآرامیهای اخیر به جرم گروگانگیری در زندان بود و هواداران سایر گروهها و شخصیتهای سیاسی خواست برای پایان دادن به تنش برگزاری اجتماعات را متوقف کنند.
بیشتر در این باره: اجتماع معترضان در پایتخت قرقیزستان و اختلاف احزاب در مورد تعيين دولت جديد
ناآرامیهای اخیر قرقیزستان با اعتراض به نتایج انتخابات پارلمانی اخیر در روز ۱۳ مهر آغاز شد. به گفته کمیسیون مرکزی انتخابات، احزاب طرفدار حکومت در این انتخابات به پیروزی رسیدند.
ولی مخالفان با اجتماع در برابر ساختمانهای مهم دولتی که در مواردی به زد و خورد با نیروی انتظامی و یا درگیری بین هواداران گروههای سیاسی رقیب انجامید روز ۱۵ مهر نخست وزیر و کابینه را مجبور به استعفا کردند.
صدیر جاپارف در سال ۲۰۱۷ به جرم گروگانگیری به حبس طولانی محکوم شده بود ولی در اولین روزهای ناارامیهای اخیر هوادارانش او را از زندان آزاد کردند.
پس از انتشار بیانیه استعفای سوربنای جینبکف از مقام ریاست جمهوری، هواداران آقای جاپارف به تظاهرات در مرکز شهر بیشکک ادامه داده و با سردادن شعار «جاپارف، رییس جمهور ما» خواهان انحلال پارلمان و استعفای کاناتبک عیسایف، رییس پارلمان شدند.
آقای عیسایف در مصاحبه با یک وبسایت خبری گفت با توجه به لغو نتایج انتخابات پارلمانی اخیر و برگزاری مجدد رایگیری، او برای به عهده گرفتن مقام ریاست جمهوری هیچ ادعای مشروعی ندارد.
طبق قانون اساسی قرقیزستان در صورت کنارهگیری یا برکناری رییس جمهور تا زمان انتخاب رییس جمهور جدید، رییس پارلمان به طور موقت ریاست جمهوری را برعهده می گیرد.
پس از انتشار بیانیه استعفای رییس جمهور نه او و نه آقای جاپارف سخنرانی علنی نکردهاند و برخی از اعضای پارلمان قرقیزستان میگویند فقط زمانی استعفای رییس جمهور را باور خواهند کرد که او به طور علنی اعلام کند که با اراده و میل خودش این تصمیم را گرفته است.
دلیل ناباوری آنها این است که حدود ده نفر از سیاستمدارانی که صبح روز پنجشنبه با آقای جینبکف ملاقات کردند میگویند او در این ملاقات تاکید کرده که قصد دارد تا انتخابات پارلمان جدید در مقام ریاست جمهوری باقی بماند.
هواداران صدیر چاپارف نیز میخواهند که او در یک سخنرانی علنی استعفای آقای جینبکف را تایید کند.
انتخاب صدیر جاپارف به عنوان نخست وزیر در روز چهارشنبه تا حدی به کاهش تنش و حرکت قرقیزستان به سوی حل بحران سیاسی فعلی کمک کرد، ولی به نظر میرسد تا زمانیک ه استعفای رییس جمهور از سوی تمامی گروهها پذیرفته نشود ابهام و تنش سیاسی ادامه خواهد داشت.
حتی در صورت قطعی شدن استعفای آقای جینبکف مشخص نیست که تا زمان برگزاری انتخابات مجدد پارلمانی و انتخاب یک رییس جمهور جدید کدام مقام و یا نهاد اداره امور کشور را برعهده خواهد داشت.
اين سومین مورد از ناآرامیهای سیاسی طی ۱۵ سال اخیر در قرقیزستان است که به برکناری دولت و رییس جمهور این کشور منجر شده است.