در ادامه هشدارهای متعدد کارشناسان و رسانهها در ماههای اخیر در مورد تعلل دولت در لایروبی مسیرهای آبی در استان سیستان و بلوچستان، یکی از مدیران شهری در جنوب این استان نیز این امر را دلیل اصلی خسارات گسترده اخیر سیلاب به مردم جنوب این استان نامید.
یونس نهنگی، رئیس شورای شهر زرآباد در جنوب غرب استان سیستان و بلوچستان، روز چهارشنبه، ۲۰ اردیبهشتماه، در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا گفت که «عدم لایروبی رودخانه و هدایت روانابها» علت اصلی جاری شدن سیلاب و آبگرفتگی در دوماه گذشته در جنوب این استان است.
او افزود که «در بخش کاروان و بخش مرکزی شهرستان زرآباد، تعدادی روستا به دلیل بیتوجهی مسئولان زیر آب رفتند و زندگی مردم در این مناطق نابود شد.»
او در ادامه اعلام کرد که تاکنون تنها با کمک «خیرین» برخی مشکلات مردم برطرف شده «اما زیرساخت های اساسی مانند جادهها از بین رفته است.»
کمپین فعالان بلوچ نیز روز اول اردیبهشت با اشاره به «نبود زیرساختهای لازم» و «عدم مدیریت مناسب ارگانهای دولتی» در مقابله با سیل، اعلام کرد که بر اثر سیل اسفندماه گذشته و سیل روزهای اخیر ۱۸ شهروند از مناطق عمدتاً بلوچنشین جان خود را از دست دادند.
در این زمینه، روزنامه «رسالت» روز ۱۴ اسفند پارسال نوشته بود که «تسلط مافیای آب بر حوزه مدیریت منابع آبی در ایران، مسیر سیاستگذاری در حوزه آب را از طرحهای علمی و طبیعتمحور به پروژههای مخرب محیط زیست برمبنای رانت تغییر داده است. دولتهای مختلف، به جای انتخاب روشهای کم هزینه مانند احداث سیلبند و ذخیرهسازی آب حاصل از سیل، با صرف هزینههای گزاف به دنبال، پروژههای کمفایده، مضر و غیرکارشناسانه نظیر انتقال آب، برداشت آب از ژرفا و سدسازی هستند.»
این گزارش افزود بود که «تداوم روند کنونی مدیریت نادرست منابع آبی و عدم آمادگی مسئولان در برابر تغییرات نگرانکننده اقلیمی، آسیبهای ناشی از این تغییرات همچون خشکسالی، طوفان و سیلهای ویرانگر را نیز تشدید خواهد کرد.»
بیشتر در این باره: سیل در هشت استان ایران؛ ۱۰ نفر در جنوب سیستان و بلوچستان جان باختندعدم رسیدگی مسئولان به زیرساختها، بهویژه در استان محروم سیستان و بلوچستان مشهود است.
پس از کشته شدن شمار زیادی از شهروندان بلوچ در جریان سرکوب اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» برخی از مقامات جمهوری اسلامی در دیدار با شهروندان این مناطق در زمینه «محرومیتزدایی» سخنرانی کردند.
در همین زمینه ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، اردیبهشت سال گذشته در سفر به این مناطق با «پاره تن ایران» خواندن این استان از تلاش نهادهای تحت مدیریتش برای «رفع نیازهای مردم» گفت.
با این وجود محمد کرمی، استاندار سیستان و بلوچستان، روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت، در نشست با برخی از مدیران این استان گفت که در این استان همچنان «دو هزار و ۵۰۰ پروژه نیمهتمام» وجود دارد.
بر اساس یک گزارش رسمی مجلس، سیستان و بلوچستان با اختلاف بسیار، «محرومترین» استان ایران به شمار میرود. فاصله این استان با مقام دومِ محرومیت ۲۲ درصد است.
روزنامه اعتماد، ششم اردیبهشت امسال در گزارشی به نقل از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نوشت که اختلاف سطح محرومیت در سیستان و بلوچستان «با استانی مانند تهران ۲۸ درصد است». اختلاف این استان با رده دوم این رتبهبندی یعنی استان کرمان نیز «۲۲ درصد» عنوان شده است.
بیشتر در این باره: سیستانوبلوچستان با اختلاف بسیار با دیگر مناطق، «محرومترین» استان معرفی شد